Fájdalom enyhítése

Pikkelysömör tünetei esetén melyek az első teendők? Mit tehetünk mi, és mit az orvos?

Úgy érzi, mintha könyökének sajtreszelővel estek volna neki, a rajta lévő kidudorodó vörös voltok pedig fájdalmasak, viszketnek, véreznek, felhólyagosodtak vagy gennye­sek? Ez a pikkelyszerű bőrrendellenesség a pikkelysömör (psoriasis; ejtsd: pszoriázis), amelynek oka az immunrendszer működési zavara. A szervezet speciális fehérvérsejt­jei, az úgynevezett T-sejtek – amelyeknek rendesen a vírusok és más betolakodók ellen kellene védelmet nyújtaniuk – valamilyen okból a bőrsejteket támadják, amelyek erre reagálva megduzzadnak és szaporodni kezdenek. A bőrsejtek normálisan nagyjából havonta cserélődnek, pikkelysömör esetén azonban néhány naponta – emiatt feltor­lódnak és vaskos, pikkelyes foltokat hoznak létre, amelyek a test bármely részén meg­jelenhetnek. Az állapot nem fertőző, és gyakran örökletes eredetű.

A pikkelysömör időnként visszahúzódik, hogy aztán újult erővel lángoljon fel

A fellobbanások kiváltó okai lehetnek a stressz, a dohányzás, egy meghűlés vagy fertőzés, valamilyen trauma vagy műtét, sőt akár a hideg idő is, de ugyanilyen hatásúak az olyan, az immunrendszert gyengítő állapotok, mint például az alkoholizmus, a HIV-fertőzés vagy az ízületi gyulladás. Egyes gyógyszerek, például a prednizolon, vagy bizonyos vérnyomáscsökkentő szerek, mint a béta-blokkolók, szintén ronthatnak a beteg állapotán.

A pikkelysömörös páciensek akár 40 százalékánál kialakulhat úgynevezett psoriasisos ízületi gyulladás, amely a bőrt és az ízületeket is érinti, és az utóbbiakban visszafordíthatatlan kopásokat okoz. Ha makacs ízületi fájdalmai vannak, főként a kisebb ízületekben (kéz, csukló, könyök, boka, térd), nagyon fontos, hogy a psoriasisos ízületi gyulladás továbbterjedésének megakadályozása érdekében fölkeressen egy bőrgyógyászt vagy reumatológust.

Megnehezíti az életet

A pikkelysömör megnehezítheti az életet, részben láthatósága, rész­ben pedig kellemetlen tünetei miatt. Egyrészt fertőzésekhez vezethet, másrészt olyan, bonyolult érzelmekhez, mint a szorongás, az önbecsülés hiánya vagy akár a depresszió. A pikkelysömörös páciensek körében az átlagosnál gyakrabban fordul elő magas vérnyomás, magas vérzsírszint (koleszterin és trigliceridek), cukorbetegség és elhízás, ezért a szívbeteg­ség, a szívroham és a szélütés kockázata is nagyobb náluk. Ügyeljen arra, hogy háziorvosa rendszeresen ellenőrizze a felsorolt állapotok kialakulá­sát, illetve szükség szerint gondoskodjon azok kezeléséről. A szakember emellett a kellemetlen tüneteket enyhítő kezeléseket is kínálhat.

Ne csüggedjen!

Ígéretesnek tűnő szer az indigóbalzsam, amely a bőrpuhító anyagok mellett Indigó naturálist is tartalmaz: ez a sötétkék színű, szárított kínai gyógy­növényekből készülő por gyulladáscsök­kentő hatású. Tajvani kutatók vizsgálata során 12 hetes indigó-balzsamos kezelés után a pikkelysömörös páciensek állapotában 81 százalékos javulás mutatkozott. A készít­mény foltot hagy ugyan a bőrön, de az lemos­ható. Ezen a téren további kutatások szükségesek.

Az első teendők

Ne feledje, ha nem halogatja a dolgokat, és gyorsan cselekszik, hamarabb jut enyhüléshez is.

1.  Menjen bőrgyógyászhoz!

Ha bőrén vörös, viszkető foltok jelennek meg, mielőbb keressen föl egy bőrgyógyászt.

2.  Hidratáljon!

Ez kulcsfontosságú a fellobbanások minimálisra csökkentéséhez. A tisz­tálkodáshoz használjon detergens mentes (szintetikus szerves tisztítószert nem tartalmazó) szappanokat: ezek a tisztítás mellett hidratálják is a bőrt. Közvetlenül fürdés után, amikor bőre még nyirkos, kenje be sűrű hid­ratálókrémmel (nem testápoló tejjel), hogy gátolja a kiszáradását. Erre a vazelin a legalkalmasabb, amely ráadásul olcsó is. Naponta többször kenje be vele a bőrét: a kellően hidratált bőrbe jobban felszívódnak az orvosa által felírt helyi hatású gyógyszeres krémek is.

Mit tehet az orvos?

A bőrgyógyász megvizsgálja önt, s talán egy kis bőrmintát is vesz, hogy kizárhassa az egyéb rendellenességeket. A pikkelysömör diagnózisának felállítása után az alábbi kezeléseket javasolhatja.

Szteroidos krém. A vényköteles helyi hatású kortikoszteroidok enyhí­tik a gyulladást és a viszketést.

D-vitaminos krém. A kalcipotriol mérsékli a gyulladást, és lassítja a bőrsejtek szaporodását. Gyakran alkalmazzák együtt szteroidos krémek­kel és egyéb kezelésekkel, például fényterápiával.

Fényterápia. Az ibolyántúli (UV-) fény gondosan megválasztott adag­jai lassíthatják a bőrsejtek szaporodását, enyhíthetik a gyulladást. A keze­lést az alkalmazott módszertől függően heti három vagy több alkalommal kell elvégezni. A fényterápia után a bőr vörös, száraz és viszkető lehet.

Biológiai gyógyszerek (immunterápia). Ezeket a készítményeket álta­lában csak súlyos pikkelysömörben szenvedőknek írják föl: injekcióban vagy infúzióban beadva gátolják a pikkelysömörrel járó túlságosan aktív immunválaszt, s ez segít a gyulladás visszaszorításában. Az ebbe a cso­portba sorolható gyógyszerek – idetartozik az efalizumab, az etanercept, az infliximab, az adalimumab és az ustekinumab – a többinél kisebb való­színűséggel okoznak vese- vagy májkárosodást, de az immunrendszer működésének gátlása miatt növelhetik a súlyos fertőzések kockázatát.

Segítsen magán!

Bőre rendszeres hidratálása a legfontosabb – ezenfelül próbálkozzon az alábbi módszerekkel, amelyektől szebb lehet a bőre, ön pedig sokkal jobban érezheti magát.

Éjszakai fóliázás. Lefekvés előtt kenje be vastagon az érintett bőrfelü­letet sűrű hidratálókrémmel, majd csavarjon rá konyhai műanyag fóliát. Lehet, hogy ettől úgy érzi majd magát, mint valami ételmaradék, de a fólia fokozza a hidratálószer hatását. Reggel aztán távolítsa el a fóliát, és mossa le az alatta keletkezett bőrpikkelyeket.

Némi napfény. Ha hetente legalább háromszor eltölt egy kis időt a napon, az segíthet a foltok eltüntetésében – a túl sok napfény azonban inkább csak ront az állapotán. Kezdje 15 perces napozásokkal, s bőre ép részeit óvja napozószerrel. Vezessen följegyzéseket a napozásokról és arról, hogyan reagált a bőre, míg elég megbízható képet nem kap arról, mennyi nap segít, és mennyi nem.

Napló. Vezessen naplót, amelyben mindig feltünteti, mi váltja ki ön szerint a fellobbanásokat, például vágás vagy horzsolás, máshol kialakult fertőzés, érzelmi stressz, túl sok cigaretta, túl sok alkohol vagy túlzásba vitt napozás. A következő lépés természetesen az így azonosított kiváltó tényező(k) elkerülése.

Fogyás. A túl sok testzsír miatt gyulladáskeltő vegyületek képződhet­nek a szervezetben, s ez növelheti a pikkelysömör kockázatát. Egyes kuta­tók szerint a fogyás elősegítheti a pikkelysömör visszahúzódását.

Relaxáció. A stressz és a szorongás súlyosbítja a pikkelysömört. Min­dennap szánjon legalább 15 percet lazításra, például hallgasson zenét, vagy csak meditáljon egy kicsit.

Hal. Egyen hetente két-három alkalommal olajos húsú halat, amely gazdag a gyulladáscsökkentő hatású omega-3 zsírsavakban. Egy brit fel­mérés során a hat héten át heti 180 gramm olajos húsú halat – például lazacot, makrélát vagy heringet – fogyasztó pikkelysömörös páciensek állapota 15 százalékkal javult, míg a nem olajos, fehér húsú halat fogyasz­tók esetében nem tapasztaltak javulást.

Narancssárga zöldségek. Egyen sok sárgarépát, paradicsomot és más, béta-karotinban gazdag zöldséget. Egy olasz tanulmányból kiderült, hogy az ilyen, narancssárga zöldségfélékben gazdag étrend csökkenti a pikkely­sömör kockázatát.

Azonnali enyhülés

Ha gyors enyhülésre vágyik, próbálja ki az alábbi módszereket.

Langyos fürdő. A langyos (nem meleg) fürdő segít fellazítani és megnyugtatni az irritált bőrt. Adjon hozzá fürdőolajat, keserűsót vagy holt-tengeri sókat vagy egy csésze zablisztet, és legalább 15 percig áztassa magát.

Kátrányos sampon. Ha a fejbőrén jelent meg a pik­kelysömör, vásároljon speciális, kátránytartalmú sampont. Eleinte használja naponta, majd a tüne­tek enyhülésével hetente kétszer, hagyományos samponnal váltogatva. Hagyja a habot a fejbőrén 10 percig, és csak azután öblítse le. Érdemes rövid frizurát választani, így sokkal könnyebb kezelni a fejbőrt, amelyet így ráadásul a jótékony napsugarak is jobban érnek.

Pikkelysömör természetes kezelése

Holt-tenger

Az Izrael és Jordánia között levő Holt­-tengeri üdülőhelyek verhetetlenek a pik­kelysömör hatékony gyógyításában. A tengerszint alatt 400 m-rel a légkör természetes módon szűri ki a nap káros sugárzásait, és csak a hasznos UV-A-és UV-B-sugarakat hagyja érvényesülni. Ha a napfürdőt kiegészítendő meg is mártózunk a Holt-tenger vizében és a partján levő iszapban – mindkettő nagyon sok bőrtápláló ásványi anyagot tartalmaz -, akkor megkapjuk a lehető legtökéletesebb pikkelysömör-kezelést.

Természetes gyógymódok

A pikkelysömör kezelésére az ultra­ibolya sugarakat tartalmazó termé­szetes napfény a legjobb orvosság, de bizonyos különleges földrajzi helyektől eltekintve (amilyen a Holt­tenger vidéke is) bőrünket ne tegyük ki tíz-harminc percnél hosszabb sugárzásnak. A bőr egészségének ja­vítására némely természetgyógyász negyvennyolc órás böjtöt ajánl, ami­kor csak vizet vagy préselt gyümölcs-és zöldséglevet ajánlott fogyasztani.

A sárgarépa-, a zeller-, a cékla- és az uborkáié keveréke és/vagy a szőlőlé a legjobb ital, amelyet napjában annyiszor ihatunk, ahányszor csak jól­esik (ez a léböjtkúra). Ha csak vizet iszunk a böjt alatt, inkább pihenjünk sokat. Ha léböjtöt tartunk, akkor óvatosan végezhetünk néhány test­gyakorlatot. A tisztulás elősegítésére vegyünk be narancslében Epsom-sót vagy ricinusolajat a böjt megkezdése előtti két napon és a böjt első napjá­nak reggelén.

Gyógyétrend és gyógytáplálkozás

Étkezzünk egészségesen: minél több friss gyümölcsöt, zöldséget és salá­tát, és minél kevesebb állati zsiradé­kot. Együnk sok olajos halat: makrélát, lazacot, szardíniát és heringet. A keserűtök hagyományosan ismert a pikkelysömör gyógyításában, de az avokádó és a savanyú káposzta is segíthet.

Táplálékkiegészítőként fogyasszunk naponta egy evőkanál hide­gen préselt, extraszűz olívaolajat, len­mag- vagy repceolajat. Még jobb, ha gamma-linolénsavat és eikozapen-taénsavat szedünk. Ilyen például a borágóolaj-, a ligetszépeolaj- vagy a halolaj kapszula.

Hasznos lehet az A-vitamin (naponta háromszor 10 000 NE hat napon át), a B-vi­tamin-komplex (naponta kétszer 100 mg evés közben), a D-vitamin (napi 400 NE), a spirulina (mikro­elemekben gazdag algaféle), valamint a homeopátiás Schüssler-sók közül a Silicea, a Natrium sulruricum, a Ka­lium phosphoricum, a Ferrum phos­phoricum és a Calcium sulruricum.

Gyógynövény-terápia

A kerti mahoniáról (Mahonia aqui-foliumról) derítették ki, hogy haté­konyan gyógyítható vele a pikkely­sömör, míg a hagyományos gyógyí­tásban inkább a pitypanggyökeret, bojtorjánt a vörös here virágát hasz­nálják a vér tisztítására. A csalán vértisztító hatása révén segít. Hasz­nos a bíbor kasvirág, a fodros lórom (forraljunk fel két-három levelet egy liter vízben, és igyuk meg a főzetet), a fokhagyma és a sarsaparilla.

Borogatás

Áztassunk egy kendőt ricinusolajba, amikor kivesszük, ne csöpögjön. Tegyük a kiütéses testfelületre, és takarjuk le műanyag fóliával. Tegyünk a tetejére meleg vizes tömlőt. Hagyjuk rajta egy órán át. Vegyük le a borogatást, és a bőrt tisztítsuk meg egy liter meleg vízben feloldott két teáskanálnyi szódabikarbónás oldattal. Naponta négy­szer ismételjük meg a kezelést.

Fürdő

Töltsük tele a kádat meleg vízzel, tegyünk bele félcsészényi ricinusolajat, és alaposan keverjük el. Fél órán át ül­jünk a vízben, közben alaposan dör­zsöljük át mindenhol testünket, végül samponnal mossuk le magunkat.

Homeopátia

A kén jó a száraz, vörös foltok visz­ketésének enyhítésére, a petróleum a száraz, durva, repedezett bőrre, míg a grafit a nedvedző bőrlemezkékre, szintén C6 hígításban. Naponta három-négy tablettát vegyünk be belő­lük tizennégy napon át.

Reflexológia

A máj, a vese és a tüdő reflexpontjainak masszírozásával enyhíthetjük a pikkely­sömör tüneteit, de segíthet még a napfonat és a rekeszizom zónáinak masszírozása is. Fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget és olajos halat; erre nemcsak bőrünknek, hanem az egész testünknek is szüksége van egészségünk megőrzéséhez.

Aromaterápia

A bergamott és a levendula illóolaja fürdővízhez vagy semleges olajban elkeverve, a bőrbe dörzsölve enyhülést hoz. Az aromamécsesben elpáro­logtatott szantálfaolaj is hatásos.

Relaxáció

A pikkelysömör kiújulásának meg­előzésében segítség a meditáció, a vizualizáció és a biofeedback.

Tünetek

  • Száraz, ezüstös foltok a bőrön, amelyek pikkelyesek, esetleg fájdalmasak, és viszketnek.
  • Különböző méretű, jól meghatározott bőrelváltozások.
  • Egyes esetekben ízületi fájdalom és merevség.

Veszélyeztetett csoportok

A pikkelysömör (psoriasis) az emberek 1-2%-át érinti, hazánkban kb. 150 ezer embert. A betegség bármely életkorban előfordulhat, de a felnőttek között a leggyakoribb. A férfiak és a nők azonos arányban érintettek. Az érintettek harmadánál előfordult a családban a betegség, tehát lehetnek genetikai okai.

Kialakulása

A pikkelysömör idült bőrbetegség, melyet a bőr sejtjeinek túlzott szaporodása vált ki. Jellegzetes tünete a gyulladás, viszketés. Típusos formájában a pikkelysömört vastag, vörös bőrfoltok jellemzik, melyeket ezüstös réteg borít. Ezek a foltok, más néven plakkok, rendszerint viszketnek, égő érzéssel járnak és fájdalmasan berepedezhetnek. A leggyakrabban a könyökön, a térden, a fejbőrön, a hát alsó részén, az arcon, a tenyéren és a talpon jelennek meg, továbbá érinthetik a körmöket, valamint a szájüreget és a nemi szervek környékét. A súlyosabb esetekben a test nagy részét pikkelysömör foltok borítják. A betegek 15%-ánál ízületi fájdalom és gyulladás is kialakulhat.

A pikkelysömör rendszerint fokozatosan alakul ki, kezdetben hol megjelenik, hol eltűnik. A heveny rohamokkal járó időszakokat kiválthatja időváltozás, fertőzés, stressz, száraz bőr, sérülés, ingerlés, leégés, gyógyszerek (különösen a lítium és a béta-blokkolók) mellékhatása. A szteroidkezelés hirtelen is okozhatja.

Mit tegyünk?

A fejbőrön jelentkező pikkelysömör kezelhető kátránysamponnal vagy éjszakánként alkalmazott ásványi olaj és 10 százalékos szalicilsav keverékének a használatával. Vigyük fel a folyadékot a plakkokra, és fedjük be a fejbőrt műanyag úszósapkával.

A szteroidos krém csökkentheti a viszketést. A fürdővízhez adott zabliszt és egy evőkanál tengeri só ugyancsak enyhítheti a viszketést. A mérsékelt napozás javíthatja az enyhe pikkelysömört, de óvatosan szabad csak napozni, mert a túlzott napozás káros hatású lehet. Ha a tünetek állandósulnak vagy súlyosbodnak, forduljunk bőrgyógyászhoz.

Kezelés

Az orvosok rendszerint háromlépcsős kezelést használnak a pikkelysömör gyógyítására: helyi szereket, fénykezelést (fototerápia), és ha ezek nem hatásosak, szájon át adott gyógyszereket rendelnek. A betegek különbözőképpen reagálnak ezekre a kezelésekre, így az orvosok többféle szert is kipróbálhatnak.

Helyileg alkalmazott készítmények: ide tartoznak a szteroidtartalmú krémek és kenőcsök, amelyeket rendszerint naponta kétszer kell alkalmazni. A szintetikus D3-vitamin-készítményt, amely visszafogja a bőrsejtek túlzott termelődését, szintén naponta kétszer kell felvinni. Az antralin lassítja a bőrsejtek cserélődését. A helyileg alkalmazott retinoidok, A-vitamin-származékok ugyancsak lassítják a bőrsejtek képződését. A régi, de még mindig használatban lévő gyógyszerek közé tartozik a kátrány, amelyet közvetlenül a bőrre kell felvinni vagy a fürdővízhez hozzáadni, esetleg samponként kell használni. Hatásának fokozása érdekében fénykezelést kell vele együtt alkalmazni.

A szalicilsavat tartalmazó oldatok hasznosak lehetnek a bőrpikkelyek eltávolításában

Lehet őket kombinálni szteroidos kenőcsökkel, antralinnal vagy kátránnyal. Fototerápia: a nap ultraviola sugarai csökkentik a bőrgyulladást, és lassíthatják a bőrsejtek túlzott képződését. A fototerápia mesterséges UVA- vagy UVB-fényt alkalmaz. Az UVB-kezelést lehet önmagában is alkalmazni, de a hatékonysága fokozódik kátrány vagy antralint és szalicilsavat tartalmazó kenőcs használatát követően. Ezeket 6-24 órával korábban kell az UVB-kezelés előtt a bőrre felvinni. A PUVA-kezelés során tablettában vagy helyileg psoralent adnak, amely fokozza a test érzékenységét a fényre és az ultraviola A sugarakra.

Szisztémás kezelések:

A súlyos psoriasisos esetek kezelésére olyan erős gyógyszereket is adhatnak, amelyek gátolják a gyorsan osztódó sejteket. A súlyos arthritis és a rák kezelésében gyakrabban használt methotrexatot tablettaként vagy injekció formájában kell alkalmazni. Ez a bőrsejtek termelésének lassításán keresztül hat. A cyclosporin, melyet gyakrabban használnak az átültetett szervek kilökődésének a megakadályozására, ugyancsak lassítja a bőrsejtek termelődését. Ezeknek a gyógyszereknek súlyos mellékhatásaik lehetnek. Máj- és vesekárosodást okozhatnak, így a használatuk orvosi megfigyelést igényel. Az orvos az A-vitamin-származék retinoidokat tablettában is rendelheti. Ezek nem olyan mérgezőek, mint a methotrexat vagy a cyclosporin, de a magzatnál súlyos fejlődési rendellenességeket okozhatnak, ezért ne szedjék azok, akik terhesek, vagy gyermeket terveznek. A pikkelysömör azonban kezeléstől függetlenül gyakran kiújuló betegség.

A fototerápia:

Amelynek során mesterséges ultraviola fényt használnak, bizonyítottan hatásos az enyhe vagy közepesen súlyos pikkelysömör kezelésében.

A pikkelysömör kiváltó oka jelenleg nem ismert, a legújabb kutatási eredmények alapján azonban feltételezhető, hogy az immunrendszer hibás működése esetleg szerepet játszhat kialakulásában. Azt találták, hogy psoriasisban a fehérvérsejtek közül a T-sejtek, melyek normálisan a fertőzésektől és a betegségektől védik meg a szervezetet, kiválthatják a gyulladást és a pikkelysömörre jellemző túlzott bőrsejttermelést.

Megelőzés

Nem ismert, hogyan lehet a pikkelysömört megelőzni.

Figyelem!

Egy kis napozással nagy eredményeket lehet elérni. Viszont amíg a rövid – évszaktól és napszaktól függően 15-30 percig tartó – napozás enyhítheti a pikkelysömör tüneteit addig akár az enyhe leégés is sokat ronthat rajta.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.