Cukorbetegség tanácsok

Vendéglátás a szabad ég alatt! Tippek a kerti időtöltésre!

Egy otthon „lakóterén” általában a falakkal határolt területet értjük. De gondol­jon csak bele, milyen sok időt tölthet kint a kertben is. Amikor legközelebb ro­konok vagy barátok érkeznek látogatóba, mondja meg nekik, hogy kerti mulat­ság lesz. Lehet, hogy olyan jól fogják érezni magukat, mint a gyerekek.

Pingpongcsata a szomszédokkal

Amellett, hogy jó ürügy egy kis vendéglá­tásra, az egészség szempontjából is előnyös tevékenység. Az ütő lendítésével és az asztal körül való szaladgálással eléget jó néhány kalóriát. De az egészben az a legjobb, hogy alkalma lesz jóízűeket nevetni, és megtudhatja a legfrissebb pletykákat is anélkül, hogy a cukrászdában ülne.

Rendezzen alma vadászatot!

Amikor vendégeket hív egy kis kerti sütögetésre, vegyen vagy két tucat különféle fajtájú almát. Járja be a kertet, és rejtse el a gyü­mölcsöket. Miután megérkeztek a vendégek, nyomjon a kezükbe bevásárlószaty­rokat, és szólítsa fel őket, hogy keressék meg az almákat, majd a zsákmányt te­gyék a kerti asztalra.

Tollaslabda

Amatőr szinten ehhez a sporthoz nem kell nagy szakértelem, min­denkit jól megmozgat, és csapatépítésre is kiválóan alkalmas. Ha rendez egy házibajnokságot, máris nem csak az evés lesz az összejövetel célja. Hasonlóan szórakoztató játék például a bumeránghajigálás, a hulahoppkarikázás, a frizbi dobálás és a kerti teke.

Étkező a teraszon

Ahhoz, hogy a teraszt berendezze második ebédlőnek, szük­ség lesz kerti bútorokra, egy napernyőre és egy grillsütőre. Ha mindez rendelke­zésre áll, több időt tölt majd a szabadban, s megtanul mindenfele grillételt készí­teni, például friss salátákat vagy grillezett zöldségeket, halat, csirkét és sovány húsokat.

Aranyszabály: Napi 20 perc a szabadban

Már az is csökkentheti esetleges depresszió­ját, ha csak napi néhány percre kiszabadul a négy fal közül. A nem túl megerőltető szabad­téri tevékenységek a fogyásban is segíthetnek, például a kertészkedés vagy az autómosás során hatszor több energia ég el, mint tévézés közben. A napi néhány perces napozás azok­ban a hónapokban, amikor a nap magasan jár az égen, sokat segít a szervezetnek a D-vita­min előállításában. Egy az USA-ban végzett tanulmány szerint a legtöbb cukorbetegnek alacsony a D-vitamin-szintje, ami a D-vitamin­hiánynak a cukorbetegség keletkezésében játszott szerepére utal.

Új ízek: Almás káposztasaláta

Nem kell az egészséges, kalóriaszegény káposztát zsíros majonézzel nyakon önteni. A saláta almával, mukkal és zsírszegény ízesítőkkel elkészítve sokkal finomabb lesz, ráadásul alacsonyabb az energia- és a zsírtartalma.

Egy salátástálban keverjük össze a következőket:

  • 40 dkg zöldvagy vöröskáposzta(vagy a kettő keveréke), legyalulva
  • 2 hámozatlan pirosvagy zöldalma, kockákra vágva
  • 2sárgarépa, meghámozva és csíkokra gyalulva
  • 3csapott evőkanál mazsola
Egy másik tálban készítsük el az öntetet:

  • 8 evőkanál zsírszegény majonéz
  • 4evőkanál zsírszegény natúrjoghurt2 evőkanál zsírszegény tejföl
  • 1evőkanál mák
  • 2kiskanál almaecet1 kiskanál mézvagy édesítősóés borsízlés szerint
Alaposan forgassuk össze az öntetet a zöldségkeverékkel. Fedjük le, és tálalás előtt legalább fél órára tegyük a hűtőszekrénybe.

Karikázzon a kicsikkel!

Talán rémlik valami a múltból, hogy mi is ez a hajdan népszerű játék. Hát persze, az elgurított karikát bottal ügyesen maga előtt terel­getve kellett mozgásban tartani. A mai gyerekek számára ez a játék bámulatos újdonságnak számít majd. Szerezzen be tehát egy nagy karikát, akassza be a szekrénybe, s vegye elő, amint az unokák a fejhallgatóikért vagy az elektronikus játékaikért nyúlnának.

Szereljen fel madáretetőt!

A madarak megfigyelése hihetetlenül megnyugtató tevékenység, s ahhoz, hogy a kertbe csalogassuk őket, csak madáretetőre van szükség. Nézzen utána, hogy az ön lakókörnyezetében milyen madarakra szá­míthat, majd vegyen egy etetőt, akassza fel egy fára vagy tegye az erkélyre, és rakjon bele a kis vendégek ízlésének megfelelő magokat.

Tegyen ki madárfürdőt!

A madaraknak nyáron az étel mellé víz is kell, hogy ihassanak és fürödhessenek. Helyezzen a vízbe néhány réz pénzérmét, amelyek meggátolják az algásodást, így ritkábban kell majd vizet cserélni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.