Cukorbetegség tanácsok

Cukorbetegen, de stresszmentesen, viták nélkül!

A cukorbetegség ténye mindenkit megviselhet a környezetében. Szerettei aggód­nak önért – néha túlságosan is -, a betegséggel járó kiadások pedig felboríthat­ják a család költségvetését. Az alábbi egyszerű tanácsok segítségével elejét veheti a komolyabb konfliktusoknak.

Világosítsa fel, és beszéljen nyíltan családtagjaival betegségéről!

Egyáltalán nem ritka, hogy egy cukorbeteg kö­zeli hozzátartozója jobban aggódik a betegség miatt, mint maga a páciens. Az efféle félelmek gyakran a tájékozottság hiányából vagy a cukorbetegséggel kap­csolatos téveszmékből fakadnak. Szánjon időt arra, hogy alaposan elmagyaráz­za a család különböző tagjainak, mit jelent a cukorbetegség és hogyan fogják ke­zelni. Adja oda a családtagoknak a beszerzett tájékoztató füzeteket és könyveket. Ha gyerekeknek magyaráz, ügyeljen arra, hogy számukra érthető kifejezéseket használjon. Ők egyébként valószínűleg könnyebben fel tudják dolgozni a prob­lémát, ha apránként, mintegy mellékesen magyaráz róla, ahelyett, hogy leültetné őket, hogy végighallgassanak egy hosszú, komoly előadást. Másrészről viszont figyelni kell arra, hogy ne maradjanak megválaszolatlan kérdéseik, mert akkor szorongani fognak.

Egyedül vagy párban?

Miután magában eldöntötte, szeretné-e, hogy párja el­kísérje önt az orvoshoz, vesse fel neki az elhatározását. Lehet, hogy szívesebben beszél a cukorbetegségéről négyszemközt az orvossal. Másfelől viszont hasznos lehet egy „szövetséges” a rendelőben, aki felteheti azokat a kérdéseket, amelyek önnek nem jutnak eszébe, illetve aki odafigyel arra, hogy a kapott utasítások tel­jesen egyértelműek legyenek.

Vegye számításba az egészségügyi kiadásokat!

A havi háztartási költségve­tés készítésekor feltétlenül vegye számításba a tesztcsíkok és a cukorbetegség el­leni gyógyszerek költségeit is. A pénzügyi gondok gyakran vezetnek súrlódáshoz a házastársak között, s a konfliktusok válással is végződhetnek. Ha reálisan fel tudja mérni, és nyíltan elmondja, várhatóan milyen hatással lesz betegsége a csa­lád anyagi helyzetére, akkor félig már nyert ügye van.

Legyenek közös célkitűzések!

Ne feledje, hogy párjának is fontos az ön egészsége. Dönt­sék el együtt, mire van szükség a cukorbetegség karbantartása érdekében, pél­dául napi 30 perc sétára vacsora után vagy hazulról vitt ebédre. Ha együtt ter­vezik meg ezeket a dolgokat, kevesebb lesz a sértődés és a vita. így például, ha közösen elhatározzák, hogy ön mindennap valamilyen salátát visz ebédként a munkahelyére, lehet, hogy párja automatikusan gondoskodik arról, hogy min­dig legyen otthon friss zöldség, valamint a saláta szállítására alkalmas műanyag doboz, és esténként segít elkészíteni a másnapi ételt.

Hasznos ötlet: Vonja be pár­ját az apró döntések meghozata­lába is!

Ha túl sok az aggódás

Ha családtagjai állandóan kéretlen tanácsokkal látják el vagy arról papolnak, hogyan kellene jobban gondját viselnie saját egészségének, attól egy idő után ingerültté válhat, vagy ellenkezőleg, igyekszik meg se hallani, amit mondanak. Az mindenképpen rossz elöntés, ha nem vesz tudomást erről a problémáról (különösen akkor, ha önnel együtt élő közeli családtagokról van szó). Inkább hívja meg a szűk családot egy kellemes ebédre vagy vacsorára egy étte­rembe, mert az, hogy nyilvános helyen vannak, segíthet fé­ken tartani az esetleges indulatokat. Mondja el nekik szép nyugodtan, mennyire szereti őket, és milyen nagyra értékeli az aggodalmukat. Ezután adja értésükre, hogy ön szerint mivel segíthetnének a legtöbbet a helyzeten, és mi az, ami­vel ellentétes célt érnek el. Legyen teljesen nyílt és őszinte. Talán nem árt előre leírni a gondolatait, hogy biztosan ne felejtsen ki semmi fontosat.

Száműzzék a kiabálást!

A közönségességet, a bántó szavakat és a haragot célszerű száműzni a beszélgetések során. Vár­jon ki egy alkalmat, amikor a család összes tagja nyugodt, s ekkor beszéljen ne­kik arról, hogy ön szerint milyen közvetlen összefüggés van az ellenségeskedés és az egészség között. A harag és a stressz hatására termelődő hormonok meg­növelhetik a vércukorszintet. Fia egy apróbb vita után ön érzi magát megbántva, ellenőrizze, hogy ez nem az alacsony vércukorszint miatt van-e. Lehetséges, hogy jobban teszi, ha étkezés utánra halasztja a komoly kérdéseket boncolgató családi beszélgetést.

Hogyan csökkentheti a stressz-szintet?

Ha ön jó példát mutat, a család is megértőbb lesz. Függetlenül attól, hogy egész nap keményen dolgozik vagy már nyugdíjas, fontos, hogy le tudja vezetni a felgyülemlett feszültséget vagy elűzni a – szintén stresszt okozó – unalmat. Jól jön ilyenkor az esti séta, a kézimunkázás, az olvasás vagy a jógázás. Szánjon erre időt, és tartson ki elhatározása mellett. Könnyebben tudja kezelni a felmerülő konfliktusokat, ha nyugodt és empatikus marad.

A házasság során felmerülő problémák

Egyre több kutató talál összefüggést a boldogtalan házasság és a magas vérnyomás, a stresszhormonok magas szint­je és a depresszió kockázata között. A betegség (nemcsak a cukorbetegség) megviseli önt is és társát is, ezért segítsen a kapcsolatukon azzal, hogy naponta legalább egyszer egy „köszönöm”-öt mond párjának, s kérés nélkül megtesz ne­ki egy-két apró szívességet. Ha párkapcsolata már komoly bajba jutott, fordul­janak házassági tanácsadóhoz, hátha egy tisztázó beszélgetéssorozat segít a probléma megoldásában.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.