Cukorbetegség kérdések

Mit jelent a cukorbetegséggel kapcsolatban a „glukóz paradoxon”?

A cukorbetegség – kezeletlen formában – magas vércukor­szinttel jellemzett állapot. S bár hátterében összetett anyag­csere-károsodás áll, amely a fehérje- és zsíranyagcserét is érinti, közvetlen kiváltója az inzulinelválasztás és/vagy -hatás károsodása.

A cukorbetegség  magas vércukor­szinttel jellemzett állapot.
A cukorbetegség magas vércukor­szinttel jellemzett állapot.

E megfontolásokból adódóan az lenne várható, hogy a vércukorszint tartós rendezése a késői szövődmények elkerülésének leghatékonyabb eszköze. Míg a kísér szövődmények vonatkozásában ez többé-kevésbé helytálló, a nagyérszövődmények tekintetében csak korlátozott mértékben igaz .

Vizsgálattal igazolt tények, miszerint:

Több vizsgálat azt mu­tatta ki, hogy más keringési kockázati tényezők, elsősorban az emelkedett vérzsírszintek és a magas vérnyomás normalizálá­sa legalább ennyire fontos tényező. Ezt nevezi az újabb kele­tű szakirodalom glukóz paradoxonnak.

A glukóz paradoxon = a magas vérnyomás normalizálása.
A glukóz paradoxon = a magas vérnyomás normalizálása.

Ez persze nem jelenti azt, hogy lemondhatunk a vércukor­szint tartós rendezéséről. Ellenkezőleg. Egy nemrég napvilá­got látott értékelés, az Egyesült Államokban, 1DM-es cukor­betegek körében folytatott, az anyagcsere kontroll és a szö­vődmények összefüggését elemző vizsgálat utánkövetése azt állapítot­ta meg. hogy a szervezet „emlékszik” az anyagcsere-állapotra a glikémiás kontroll minőségére.

Ez az ún. diabéteszes memória segít abban, hogy az anyag­csere későbbi, kis mértékű romlása ellenére kisebb mértékű legyen az érkárosodás a kis- és nagyerekre vonatkozóan egy­aránt, azokéhoz viszonyítva, akik anyagcserehelyzete hosszú időn keresztül elmaradt a kívánttól.

E diabéteszes memória közelebbi természetét tekintve egyelőre nem rendelkezünk adatokkal, nem ismert molekuláris háttere sem. A felismerés alátámasztja azonban azt a régóta követett gyakorlatot, hogy a vércukorszint tekintetében is a hosszú távú, célértékre törekvő kezelésre kell törekedni.

A vérkép különösen fontos a vesebetegeknél!
A vérkép különösen fontos a vesebetegeknél!

 Mikor szükséges a cukorbeteg ellenőrzésekor a vérképet is vizsgálni? A vesebetegeknek figyelmébe különösen ajánlott!

A vérkép vizsgálata nem tartozik a cukorbetegség követésért szokásosan használt laboratóriumi mutatók közé. Alkalmi vizsgálatára azonban sor kerülhet egyéb – vérképelváltozással járó – betegség gyanúja esetén. Más a kérdés előrehaladott vesebetegség, nefropátia fennállásakor. Tapasztalatok szerint ugyanis egy adott határértéknél nagyobb mértékű vérszegény­ség az érszövődmények szempontjából önálló kockázati tényező, ezért kezelése szükséges.

Mi a teendő a vesebetegeknél?

Krónikus vesebetegségekben károsodik az ott termelődő, a vörösvértestképzést serkentő hormon, az úgynevezett eritropoetin képződése, ami vérzés hiányában is vérszegénységhez vezet. Mód van azonban e hormon pótlására: vesebeteg-gondozó szakellátóhely szakorvosa javaslatára az érintettek e készít­ményt egészségbiztosítói támogatással kaphatják.

Igen fontos ezért, hogy a vesebeteg diabéteszesek a rendszeres cukorbe­teg-gondozás mellett nefrológiai ellenőrzésben is részesülje­nek, ahol mód nyílik a számukra szükséges adagú eritropoe­tin biztosítására. A teljesség kedvéért említjük, hogy ez a lehetőség nemcsak cukorbetegség okozta vesekárosodás ese­tén áll fenn, hanem minden, előrehaladott állapotú, krónikus vesebeteg számára is biztosított.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.