Egészségmegőrzés

Az immunrendszert erősítő ételek, mit együnk?

Az immunrendszer optimális működésének szempontjából leghelyesebb, ha változa­tos és kiegyensúlyozott étrendet alakítunk ki, sokat mozgunk, na­gyokat alszunk és általában pozitív hozzáállással tekintünk a világra. Vannak azonban ételek, amelyek kifejezetten erősítik szervezetünk ellenálló képességét. Ha ismerjük az immunrendszer működését és helyesen választjuk meg táplálé­kainkat, máris helyzeti előnyhöz jutunk.

Hogy működik az immunrendszer?

Az immunrendszer sejtjei a szerve­zetben elszórtan – elsősorban a csontvelőben, a vérben, a nyirok­csomókban és nyirokerekben, a lépben, a bőrben, a tüdőben és az emésztőrendszerben – helyez­kednek el. Működésük igen össze­tett és gondosan összehangolt.

Limfociták

Az immunválaszban a fő szere­pet a fehérvérsejtek játsszák. Több típusú fehérvérsejt van, a védekező mechanizmusban mindegyiknek megvan a maga speciális szerepe. A fagociták például a baktériumok elpusztítását (megemésztését) és a toxikus anyagok inaktiválását vég­zik. A limfociták egyik csoportja az ellenanyagok termelésében játszik szerepet. Az ellenanyagok felisme­rik és segítenek elpusztítani a szer­vezetbe került idegen anyagokat.

Előfordulhat, hogy az immun­rendszer nemcsak az idegen, de a szervezet saját sejtjeit is megtá­madja. Ezt autoimmun reakciónak nevezzük. Autoimmun reakció áll néhány súlyos betegség, például a rheumatoid arthritis hátterében.

Biztonságban a támadás Ellen

A fertő­zésekkel szemben hatékony védekezést alakíthatunk ki, ha sok antioxidáns-tartalmú ételt fogyasztunk.

 • A szendvicsek díszíté­séhez saláta helyett használjunk vízitormát.
 • ízletes gyümölcsitalt készíthetünk eperből vagy málnából élőflórás joghurttal és egy kis tejjel.
 • Az aszalt sárgaba­rack béta-karotinban gazdag kiváló rágcsálni­való
 • Frissítő italt készít­hetünk piros húsú pap­rikából citromlével összeturmixolva, borssal ízesítve.
 • Áttört málnából vagy eperből finom gyümölcs­öntetet készíthetünk.
 • Készítsünk sárga és piros húsú paprikából, paradicsomból, apróra vágott csiliből és fok­hagymából fűszeres mártást, sült húshoz vagy halhoz.
 • Lenanyagok termelésével, vagyis al­lergiás reakcióval válaszol rájuk.

A stressz, az egészségtelen ét­rend és a tápanyaghiány kiszolgál­tatottá teszi a szervezetet a fertőzé­sekkel szemben.

Az immunrendszert erősítő ételek

Vannak ételek, amelyekről közis­mert, hogy erősítik a szervezet vé­dekezőképességét.

 • A keleti gombák, mint a shiitake, a laska-gomba, az enoki és a fülgomba is­mertek immunrendszert erősítő hatásukról, és az ázsiai kultúrák­ban úgy tartják, hogy a fogyasztá­suk hozzájárul a hosszú élethez.
 • Az élőflórás joghurt Lacto-bacillus acidophilus baktériumokat
 • Tartalmaz: ezek serkentik a beteg­séget okozó baktériumok elleni vé­dekezésért felelős immunsejteket, és jelentősen fokozzák a szervezet­ben a vírusellenes hatású gamma­interferon termelését. Akik rendszeresen fogyasztanak élőflórás joghurtot, ritkábban fáznak meg.
 • A fokhagymát már régóta hasz­nálják a megfázás és az influenza kezelésére. Jellegzetes ízét és sza­gát az allicin nevű vegyületnek kö­szönheti, amelyről kimutatták, hogy antibakteriális, antivirális és gombaellenes hatású.

Az alapvető tápanyagok

Az immunrendszer hatékony mű­ködéséhez a szervezetnek bizo­nyos vitaminokra van szüksége.

 • A gyümölcsökben és zöldségek­ben bőségben megtalálhatók ezek a vitaminok.
 • A spenót, a vízitorma, az édesburgonya, a brokkoli, a paprika és a mangó a béta-karotin gazdag forrásai,
 • A C-vitamin legnagyobb mennyiségben a cit­rusfélékben, vagyis narancsban, citromban, grépfrútban, mandarin­ban, továbbá a kiviben, a málná­ban és az eperben fordul elő.

Antioxidansok

Valamennyi gyümölcs és zöldség tartalmaz fitovegyületeket (növé­nyi hatóanyagokat) és antioxidánsokat. Ha a szervezetünk nem jut hozzá ezekhez a vegyületekhez, már néhány hónap alatt sokkal hajlamosabbak leszünk különböző heveny és idült betegségekre. Bár a szervezetben is termelődnek antioxidáns hatású vegyületek, szükségünk van ezek külső forrás­ból történő bevitelére is.

Szabad gyökök

Az antioxidánsok a szervezet normális működé­se során keletkező káros mellékter­mékek, ún. Szabad gyökök közöm­bösítését végzik. Szabad gyökök sokkal nagyobb mennyiségben ke­letkeznek a cigarettafüst és környe­zeti szennyező anyagok hatására. Szabad gyökök az immunválasz

Folyamán is termelődnek, amikor a védekező sejtek a kórokozókat elpusztítják. Ha nem közömbösí­tődnek időben, a szabad gyökök károsíthatják a sejteket. Antioxidánsokban gazdag ételek fo­gyasztásával védekezhetünk ellenük.

A fő védőanyagok

Az idegen anyagok behatolása el­len a védelem első vonala a bőr, illetve az emésztőrendszert bélelő nyálkahártya.

 • Az A-vitamin a legjelentősebb a bőrt és nyálkahártyát védő antioxidánsok közül. Szembeszáll az öregedés és a betegségek tüne­teivel, és véd a bőrrákkal szemben. Az A-vitaminban gazdag élelmisze­rek közé tartozik a máj, a vese, a zsíros húsú halak, a fölözetlen
 • Tej, a tojássárgája, a sajt, a marga­rin és a vaj.
 • Béta-karotinban gazdagok a na­rancssárga, piros, sárga és sötét­zöld húsú gyümölcsök és zöldsé­gek, pl. A dinnye, a sárgarépa, a sárgabarack, a sütőtök, a brokko­li és a mangó. A béta-karotint a szervezet szükségletei szerint A-vitaminná alakítja.
 • A C-vitamin azáltal erősíti az immunrendszert, hogy elősegíti az immunsejtek termelődését és működését. A C-vitamin fő forrásai a citrusfélék.
 • Az E-vitamin megakadályozza a sejtmembránban lévő többszörö­sen telítetlen zsírsavak oxidációja miatt bekövetkező károsodást. Se­gíti az immunsejtek képződését, és javítja a nyirokrendszer működé­sét. Az E-vitamin fő forrásai az ola­jos magvak, a magvakból nyert olajok, a margarin, az avokádó, a dió- és mogyorófélék, a búzacsíra, a Graham-kenyér és a tojássárgája.
 • A cink elősegíti az ellenanyag­termelést. Már kismértékű hiánya is jelentősen növeli a fertőzések iránti hajlamot. A cink fő forrása az osztriga és más kagylók, a hüve­lyesek, a tökmag és a Graham-ke­nyér.
 • A vas nemcsak a vörösvérsejtek oxigénszállító pigmentjének, a hemoglobinnak fontos alkotóeleme, de számos enzim meghatározó összetevője is. A vashiány csökken­ti a szervezet védekezőképességét. Ezt elkerülhetjük, ha vörös húst, Májat, belsőségeket, tojássárgáját, hüvelyeseket és leveles zöldfőzelé­ket, például spenótot fogyasztunk.

További hatásos vitaminok és ásványi anyagok a B6-vitamin, a folsav, a pantoténsav, a szelén, a réz, a magnézium, a nikkel és az ón. Ügyeljünk arra, hogy egyik­ből se fogyasszunk a javasolt mennyiségnél többet, mivel bármelyik vitamin vagy ás­ványi anyag túl magas szintje a tes­tünkben épp a kívánt hatás ellen­kezőjét váltja ki: gátolja az immun­rendszer működését.

Erősítsük védekezőképességünket!

Az immunrendszernek a fertőzésekkel szembeni védekezőképességét leginkább úgy javíthatjuk, ha rendszeresen torná­zunk. Próbáljunk meg mindennap legalább 30 percnyi testmozgást beiktatni.

A rák elleni harc

A megfelelő étrend jelentősen csökkentheti a rák veszélyét.

Bölcs választás

Az étrend és a rák közötti kapcsolat meglehető­sen összetett: egyes ételek fokoz­zák a rák veszélyét, míg mások kifejezetten védő hatásúak. Nem kétséges azonban, hogy ha étren­dünkbe több gyümölcsöt és zöld­séget iktatunk be, azzal a szervezet rák elleni védekezőképességét nagymértékben javítjuk. Vásárol­junk gyakran friss zöldséget és gyümölcsöt, de egyszerre ne sokat. Tároljuk hűtőszekrényben vagy hűvös helyen, hogy vitaminveszte­ségük minimális legyen! Legjobb a gyümölcsöt a vásárlást követő két-három napon belül elfogyasztani.

Az élelmi rostok

A rostfogyasztás növelése is csök­kenti a rosszindulatú daganatok kockázatát. A rostban gazdag étrend hathatós védelmet nyújt a vastagbélrák ellen, és való­színűleg az emlőrák ellen is véd. Vannak oldható és nem oldható rostok. Az utóbbiak fokozzák a bélben a béltartalom áthaladásá­nak sebességét, és így a rákkeltő anyagok rövidebb ideig tartózkod­nak a bélben.

Kasvirág

Az immunrendszer erősítésére nagyon sokféle gyógynövény alapú készítmény ismert. Ezek közül a legnépszerűbb és a leg­többet vizsgált a Dél-Ameriká­ban honos gyógyfű, a kasvirág.

Az amerikai indiánok hagyo­mányos gyógyszere sokféle be­tegség ellen véd, a megfázástól a kígyómarásig. Mai ismereteink szerint a kasvirág serkenti az immunrendszert, növeli a fertőzés ellen védő fehér­vérsejtek számát és aktivitása és így fokozza a szervezet fertőzések elleni védekező­képességét. A kasvirágot sokan használják megfázás elleni védekezés ként, de akkor is, ha elhúzódó megfázásban szenvednek.

Rákellenes élelmiszerek naponta ötször

Az alább felsorolt élelmiszerekből fogyasszunk el legalább napi öt adagot. Friss, fagyasztott konzerv- és aszalt gyümölcsök és zöldségek, valamint gyümölcslevek egyaránt felhasználhatók.

 • Egy avokádó vagy egy fél grépfrút. Ebéd vagy vacsora előtt fogyasztva kiváló étvágygerjesztő.
 • Egy csészére való gyümölcs, például eper, málna, cseresznye vagy szőlő. Fogyasszuk reggelire gabonapehellyel, vagy készítsünk belőle színpompás gyümölcssalátát vagy gyümölcskebabot.
 • Két-három evőkanálnyi gyümölcssaláta
 • Vagy befőtt reggelire vagy a főétkezések után.
 • Két evőkanálnyi enyhén főtt zöldség.
A zöldségek rákellenes hatóanyagai akkor maradnak meg, ha a zöldséget pároljuk, serpenyőben kevergetve pirítjuk vagy bordás serpenyőben hirtelen kisütjük.

Az alábbi összeállításokból válasszunk ki mindennap ötöt; egy adag 85 g-nak jelel meg:

 • Egy alma, körte, őszibarack, narancs vagy ba­nán felszeletelve gabonapehellyel reggelire, vagy a nap so­rán apránként elfogyasztva,
 • Két közepes méretű gyümölcs, pl kivi vagy szilva kiválóan felfrissít a főétkezések között.
 • Három szem aszalt gyümölcs, például sárgabarack vagy szilva. Autó- vagy vonatúton kellemes és egészséges rágcsálnivaló.
 • Egy adag saláta legyen része mindenfőétkezésnek, akár ebédről, akár vacsoráról van szó.
 • Egy pohár gyümölcslé, A gyümölcslé a nap minden szakában kellemesen felüdít.

A szója és a rák

Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a szója védőhatást fejt ki bizonyos rosszindulatú daganatok, például az emlőrák, a prosztatarák és a vastagbélrák ellen. A távol-keleti országokban, ahol a lakosság sok szóját fogyaszt, 100 000 nő közül átlagosan 70 hal meg emlőrákban, míg Magyaror­szágon ez a szám 200 felett van. A prosztata- és a vastagbélrák te­kintetében hasonlóak az adatok.

A likopin, a paradicsomban nagy mennyiségben előforduló ter­mészetes pigmentanyag figyelemreméltó rákellenes hatás­sal rendelkezik. Megtalálható még a rózsaszín grépfrútban és a dinnyében is. A teában található flavonoidok hatékony antioxidánsok. Különö­sen a zöld tea nyújt jelentős védelmet, valószínűleg leginkább az emésztőrendszeri és a húgyúti rák ellen.

Mit ne együnk?

Vigyázzunk, nehogy a táplálkozás­sal kapcsolatos aggályoskodás el­vegye az életkedvünket! Fontos azonban tudni, melyek azok az élelmiszerek, amelyek rákra hajlamosítanak.

 • Vörös húsokból napi 140 g-nál nagyobb mennyiség fogyasztása növeli bizonyos rosszindulatú da­ganatok, például a vastagbélrák kockázatát. Legjobb, ha hetente csak két alkalommal eszünk vörös húst.
 • Más ételek, amikre érdemes odafigyelni. Füstölt húst vagy ha­lat csak alkalmanként fogyasszunk. Gyakoroljunk hasonló ön­megtartóztatást az ecetes-sós lében eltett savanyúság és a túlsütött éte­lekkel kapcsolatban. Ezek az éte­lek olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek szerepet játszhatnak a rák kialakulásában.
 • Alkohol és cigaretta. A túlzott alkoholfogyasztás jelentősen növe­li a száj-, garat-, gége-, nyelőcső- és máj rák kialakulásának valószínű­ségét. A dohányzás to­vább növeli a kockázatot: egészsé­günk szempontjából a legjobb, amit tehetünk az, ha leszokunk a dohányzásról.
 • Együnk kevesebb zsírt! A zsír­ban (különösen a telített zsírsavak­ban) gazdag táplálkozás hajlamo­sít emlő-, vastagbél-, hasnyálmi­rigy- és prosztatarákra. A telítetlen zsírsavak, mint az olívaolaj és az ómega-3 zsírsavban gazdag élelmi­szerek, például a zsíros húsú halak

Az oldható rostok egy részét a vastagbélben lévő baktériumok le­bontják, és ennek során a rák ellen védelmet nyújtó vegyületek kelet­keznek. Azt is kutatják, hogy hogyan hatnak a rostok az ösztrogénszintre. A túl magas ösztrogén-szint szerepet játszik az emlőrák kialakulásában. A teljes zsír fogyasztásunk ne le­gyen több, mint az összes táplálék egyharmada, a telített zsírsavakat tartalmazó zsírok aránya pedig ezen belül se haladja meg az összes elfogyasztott energia tíz száza­lékát.

Ne gondoljuk, hogy a vaj (evő­kanalanként 37 kcal) kedvezőbb a kicsivel több energiát tartalmazó olívaolajnál (evőkanalanként 45 kcal). Mindig válasszuk a telítetlen zsírsavakat tartalmazó élelmiszere­ket. Használjunk minél kevesebb zsírt; együnk száraz húst, és elké­szítés előtt vagdaljuk le a húsról a zsíros részeket. Főzéshez-sütéshez használjunk teflon edényt.

Főzzünk egészségesen

 • A tápanyagok nem mennek veszendőbe: Főzés során a brokkoli C-vitamin-tartalmának 60%-a is elveszhet míg páro­láskor ez az arány mindössze 20%. A párolás egészséges, zsír­mentes főzési módszer – míg például az olajban történő kisütés már egyetlen evőkanál olaj használata esetén is 135 kilokalóriá­val megemeli az étel energiatartalmát.
 • Változatosság: Sokféle élelmiszer alkalmas párolásra: halak, szárnyasok, pudingok, felfújtak, sodók és zöldségek.
 • A módszer: A párolás nagyon egyszerű művelet – tegyük a páro­landó nyersanyagokat lyukacsos aljú edénybe vagy szűrőbe, amit helyezzünk forrásban lévő vízzel teli edénybe, úgy, hogy az ételt csak a gőz érje. Fedjük le jól záró fedővel.
 • Előkészítés: Bizonyos ételeket lefedve kell párolni. A halat cso­magoljuk fóliába, a felfújtakat pedig tegyük csatos fedővel záró­dó hőálló edénykébe.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.