Cukorbetegség tanácsok

Fogyasszon több tejterméket, ezzel kordában tartva vércukorszintjét!

Sok ember a gyermekkora óta nem ivott tejet, legfeljebb apró adagokban, a ká­véhoz, a teához vagy a gabonapelyhekhez keverve. Pedig a tejtermékek a cukor­betegség legjobb ellenszerei közé tartoznak. A Harvard Egyetem kutatócsoportja arra a megállapításra jutott, hogy azok esetében, akik napi rendszerességgel esz­nek tejes vagy tejterméket tartalmazó ételeket, 21 százalékkal kisebb valószínű­séggel alakul ki inzulinrezisztencia, és 9 százalékkal kisebb a 2-es típusú cukor­betegség veszélye.

A kutatók azt is megállapították, hogy minél több kalciumot és D-vitamint tartalmaz az étrend, annál kisebb a lehetősége a szív- és érrend­szeri betegségek kockázatát jelentősen növelő ún. metabolikus szindróma meg­jelenésének. A tejtermékek talán még a súlyfelesleg leadásában is segítenek, és ezáltal a szervezet jobban tud reagálni az inzulinra, ezért könnyebb kordában tartani a vércukorszintet. Végül pedig, a zsírszegény tejter­mékek rendkívül fontos szerepet játszanak a magas vérnyo­más megelőzésére szolgáló ún. DASIT-étrendben is.

Próbálja ki: Fogyasszon naponta legalább négy adag, kalciumban gazdag ételt!

Az eredmény: Nagyjából harmadával csökkentheti a metabolikus szindró­mának,, a szív- és érrendszeri beteg­ségeknek, valamint a cukorbetegség szövődményeinek a kockázatát.

A bizonyíték: A kutatók 20 éven át több mint 80 000 ápolónő étrendjét tanulmányozták, és megállapították, hogy azoknál, akik naponta több mint 1200 mg kalciumot és több mint 800 NE (nemzetközi egység) D-vitamint fogyasztottak, 33 százalékkal kisebb volt a 2-es típusú cukorbetegség kiala­kulásának kockázata, mint az ennél kevesebbet fogyasztó társaiknál. Egy másik, 10 000-nél is több 45 év feletti nő bevonásával végzett vizsgálat szerint a több D-vitamin és kalcium fogyasztása csökkenti a metabolikus szindróma kialakulásának valószínű­ségét – ez a tünetegyüttes 2-es típusú cukorbetegséghez és szívbetegséghez vezethet. A magasabb kalciumbevitelei nőknél ezenfelül a koleszterinszint is alacsonyabb volt. Egy nagy pohár (2,5 dl) tejben nagyjából 300 mg kalcium van – csak arra ügyeljen, hogy legfeljebb 1,5 százalékos legyen, hogy fölöslegesen ne növelje a telített zsírsavat tartalmazó zsírok bevitelét a szervezetébe.

Használjon fölözött tejet!

Való igaz, hogy a zsíros tej íze­sebb és krémesebb, ám 3 dl 2,8 százalékos tejben 24 mg koleszterin és 8 g zsír (ebből 5 g telített zsírsav) van. Egy csésze zsírmentes tejben ugyanannyi a D-vitamin és a kal­cium, mint a zsíros változatban, viszont feleannyi energiát tartalmaz, és egyáltalán nincs benne zsír.

A zsíros tejről úgy szokhat le, ha először alacsonyabb zsírtartalmú termékre tér át

Az egy lépésben történő váltás valószínűleg túl nagy megrázkódtatás lenne az ízlelőbimbóknak. Először tehát álljon át a fölözetlen tejről 2,8 szá­zalék zsírtartalmúra, majd amikor a fele mennyiség elfo­gyott, pótolja 1,5 százalékos tejjel. Erről már nem olyan nehéz áttérni a zsírmentesre. (Egyes üzletekben 0,3 száza­lékos tej is kapható, így újabb lépés is beiktatható az átál­lás során.)

Szerezzen be sovány tejport!

Keverjen belőle egy keveset a zsírmentes tejhez, hogy testesebb és ízletesebb legyen!

Legyen mindig kéznél egy doboz fölözött sűrített tej!

Mivel ez a termék egyáltalán nem tartalmaz telített zsírsa­vakat, nyugodtan fogyaszthatja kávéhoz, illetve főzés során tejszín helyett használhatja. Kiválóan alkalmas mártás készítéséhez is: pirítson sárgarépát, zellerszárat és hagymát, majd törje össze őket. Hintse meg kevés liszttel, még egy kicsit pirítsa, majd tegye a keveréket turmix­gépbe, adjon hozzá egy kevés fölözött sűrített tejet, és turmixolja az egészet simára. A tűzhelyre visszatéve melegítse fel.

Használjon sűrített tejet az édességekhez!

Tejszínhab helyett öntsön egy tálba egy kevés zsírszegény sűrített tejet, adjon hozzá ízlés szerint valamilyen édesítőszert, majd verje fel (ilyenkor nem javasolt a zsírmentes sűrített tej használata, azt ugyanis nem lehet habbá verni).

Válasszon zsírmentes, natúr joghurtot, és adja hozzá ön az ízesítést!

Ez duplán előnyös, mivel nem lesz benne sem telített zsírsav (a zsírtartalmuk 0,1-0,3 százalék), sem cukor. Ha mondjuk 20 dkg friss epret ad a natúr joghurthoz, akkor 10 g rosthoz jut, és természetesen édes ízű lesz a joghurt. Ha ropogósán szereti, adjon hozzá zsírszegény müzlit, korpás gabonapelyhet vagy őrölt lenmagot.

Zsírszegény sajtok

Sajnos egyes zsírszegény sajtok szinte ehetetlenek. Ha azonban a főtt ételekhez mondjuk reszelt Cheddar sajtot használ, a zsírszegény változat is tökéletesen megfelel, és nem is nagyon lehet észrevenni a különbsé­get. Ha a hagyományos Cheddar sajt helyett a zsírszegényet fogyasztja, azzal százgrammonként több mint 200 kcal (834 kJ) energiától és 17 g telített zsírsav­tól kíméli meg magát. Ez a kis változtatás fontos a koleszterinszint és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése szempontjából is.

Pikáns sajtok

Íme egy apró titok a mesterszakácsoktól: válasszon valamilyen erőteljes ízű, pikáns sajtot, például parmezánt, és szórjon egy egészen keveset a salátákra és tésztákra belőle. Ezzel a trükkel az étel ízletesebb lesz, ön pedig pénzt takarít meg, emellett az érelmeszesedést okozó telített zsírsavakból is jóval kevesebbet fogyaszt.

A szójatej, a tofu és az egyéb szójatermékek kiváló kalciumforrások!

Ráadá­sul a szójafehérje bizonyítottan csökkenti a 2-es típusú cukorbetegségben szen­vedők vizeletének fehérjetartalmát (ami jobb veseműködésre utal), és kismér­tékben növeli a „jó” HDL-koleszterin szintjét is. Amikor tej-, illetve szójaalapú fogyasztóitalok túlsúlyos személyekre gyakorolt hatását vizsgálták, a szójás cso­port tagjainál csökkent a vércukorszint. Más vizsgálatok szerint a szója egyes rákos megbetegedések kockázatát is csökkenti. Kerülje azonban az ízesített szó­jatejet, mivel az cukrot is tartalmazhat. Felbontás után a szójatej hűtőben kb. egy hétig eláll.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.