Cukorbetegség tanácsok

Apró sérülések, melyeket a cukorbetegeknek komolyabban kell venni!

Időnként mindenkivel előfordul, hogy vízhólyag vagy bőrkeményedés alakul ki a lábfején, csakhogy a cukorbetegeknek jóval komolyabban kell venniük ezeket az apró sérüléseket, mivel különösen fogékonyak a fertőzésekre. A betegséget gyakran kísérő rossz vérkeringés megnehezíti a gyógyulást is, az idegi károsodá­sok miatt pedig előfordul, hogy észre sem veszik a kidörzsölődéseket, a hólyagokat vagy a sebeket. A kezeletlen lábproblémák a legrosszabb esetben olyan súlyossá válhatnak, hogy amputálni kell a beteg lábfejét. Ezen a héten tehát min­den este lefekvés előtt vizsgálja meg a lábát. A cél, hogy ez a vizsgálat minden­napos rutinná váljon.

A párja is segíthet

Számos oka lehet annak, hogy egy cukorbeteg nem képes saját lábának alapos vizsgálatára: ha hátfájás, elhízás, illetve ízületi gyulladás miatt nem elég hajlékony, vagy például rosszul lát. Ezért nem árt egy kis segít­séget kérni. Tegye túl magát a kellemetlenségen, hogy segítségre szorul, mert még mindig sokkal kisebb baj, mint ha túl későn veszi észre a lábsérüléseket.

Tegyen egy kis tükröt az ágy alá!

A lábfejet felülről és oldalról könnyű szem­revételezni, ám sokan nem elég hajlékonyak ahhoz, hogy a talpukat is meg tud­ják vizsgálni. Ezen segít, ha tükröt tart az ágy alatt, amelyet lefekvéskor a lábával kihúz, alaposan megnézi benne a talpát, majd visszacsúsztatja a tükröt a rejtek­helyére.

Már a legkisebb rendellenességre is figyelni kell

Amikor megvizsgálja a lá­bát, nyilvánvalóan először sebeket és vágásokat keres. A sérülések elfertőződésére utaló jel egyebek közt a duzzanat, a kivörösödés, a melegség és a ned­vedzés. Azonnal forduljon orvoshoz, ha e jelek bármelyikét észleli egy szálka, illetve seb környékén vagy a lábkörmei körül. Az apróbb irritációk, például a pi­ros foltok, egy tyúkszem vagy bőrkeményedés is, figyelmet érdemelnek. Különösen meg kell vizsgálni a lábujjakat és a talpnak a lábujjak mögötti részét, itt alakul ki ugyanis a leggyakrab­ban fekély.

Aranyszabály: Rutinlábvizsgálat esténként

Az autóba ülve ugye gondolkozás nélkül becsatolja a biztonsági övet? Nos, tegye ugyanilyen automatikus műveletté a lábfejvizsgálatot is. Soha nem tudhatja, mikor lép fel valamilyen probléma, és ha időben észreveszi, elkerülhetők a súlyos szövődmények. Esténként, amikor leveszi a harisnyáját, zokniját, iktassa be ezt a lépést a vetkőzés műveletsorába. Kezdje a lábujjakkal, következzen a talp, a lábfej oldala, a felső része és a boka. Alaposan A rendszeresség kulcsfontosságú. A láb elvesztése egyáltalán nem jelentéktelen veszély: a cukorbetegeknél tízszeres a valószínűsége, hogy amputációra szorulnak.

A kisebb sérüléseket azonnal el kell látni

Mosson kezet szappannal és vízzel, majd alaposan mossa meg a sérült részt is, öblítse le tiszta vízzel, és óvatosan itassa szárazra tiszta törlővel. Nyomjon antibiotikum-tartalmú krémet egy vattapamacsra, majd kenje be vele vékonyan a sérült terü­letet. (Ne az ujjával vigye fel a krémet!) Végül ragassza le a sérülést sebtapasszal. Ha 24 óra elteltével nem látszik egyértelmű javulás, vagy ha fertőzésre utaló jeleket észlel, például duzzanatot, vörösséget, melegséget vagy nedve­dzést, azonnal forduljon orvoshoz.

Hidratálókrémek

Amikor este leveszi a harisnyáját, fi­gyeljen, hogy nem esnek-e a padlóra apró, fehér, lehámlott bőrdarabok, mert ez azt jelzi, hogy a bőre rendkívül szá­raz, ezért hidratálni kell krém vagy testápoló segítségével. Ha ezt elmulasztja, bőre kirepedezhet, és szabaddá válik az út a fertőző mikroorganizmusok számá­ra. Fordítson különösen nagy figyelmet a sarkára és a talpnak a lábujjak mögöt­ti részére, mivel itt a legnagyobb a kiszáradás valószínűsége. Ezután húzzon a lábára tiszta pamutharisnyát, amely egyrészt megakadályozza az ágynemű összekenését, másrészt elősegíti a krém jobb felszívódását. Napi egy-két krémezés megakadályozza, hogy a bőr berepedjen.

Menjen pedikűröshöz!

Nagyon nem ajánlott, hogy maga vágja le a lábujjkör­meit, mivel az éles szerszámokkal könnyen sérüléseket okozhat. Legyen őszinte a következő kérdések megválaszolásában! Könnyen eléri a lábujjait? Jó minő­ségű ollót és pedikűrcsípőt használ? Elég időt szán arra, hogy gondos és alapos munkát végezzen? Ha a kérdésekre nemmel válaszolt, akkor kérjen meg egy ügyes családtagot, hogy segítsen, de a legjobb, ha képzett gyógypedikűrösre bíz­za a feladatot.

Pedikűrcsípő

Ezzel a lábkörmök vágására való, speciális rugóval ellátott esz­közzel nagyobb erőt lehet kifejteni, így nem kell túlzottan erőlködni a vastagabb lábkörmök levágásakor, és biztosabb, hogy nem okoz vele sérülést. További elő­nye, hogy a pengéje nem túlságosan ívelt, így alkalmas a nagy lábujj körmének vágására. Vannak kisebb és nagyobb csípők, némelyik már szinte drótvágóra em­lékeztet. Körömreszelőt is használhat, viszont eszébe ne jusson valamilyen kö­zönséges ollóval vagy késsel nekiesni a lábkörmeinek vagy tépessél, húzással pró­bálkozni.

Próbálja ki: Szakember segítségével dolgozzon ki lábgondozási programot!

Az eredmény: Felére csökkenhet az amputáció kockázata.

A bizonyíték: Léteznek lábgondozási programok cukorbetegek számára. Témájuk a lábpanaszok kezelése, a megelőző terápia, a betegek felvilá­gosítása, valamint tanácsok, hogy mikor kell szakorvoshoz, illetve orto­péd cipészhez fordulni. E programok­nak köszönhetően akár 45-85 száza­lékkal csökkenhet az amputációk szá­ma. Érdeklődjön háziorvosánál vagy gyógypedikűrösénél arról, hol tud bekapcsolódni egy ilyen programba.

Ne maradjon éles szél!

A lábkörmöket úgy vágja le, hogy a végük egy vonal­ban legyen a lábujj végével, s csak kissé, a lábujj alakjának megfelelően legyenek íveltek. Sokak szerint érdemes a lábkörmöket egyenesre vágni, így azonban a két szélen éles sarkok keletkeznek, amelyek bevághatnak a bőrbe vagy benövést okozhatnak. Az éles vagy egyenetlen széleket körömreszelővel tüntesse el.

Vigyázat: Akinek csök­kent az ér­zékenység a lábfejében, talán csak akkor veszi észre, hogy baj van, ami­kor már késő.

Az elektromos takaró ártalmai

Ne tegyen az ágyba olyan eszközt, amely szélsőséges hőmérsékletet alakít ki, például elektromos takarót, futőbetétet, forró vizes palackot vagy jégtömlőt. Az érzéscsökkenés miatt talán észre sem veszi, ha ezek az eszközök túlforrósítják vagy túlzottan lehűtik a lábát.

Bújjon papucsba!

A cukorbetegeknek nem jó mezítláb mászkálniuk a lakásban. Bármilyen aprólékos gonddal vigyáz is otthona rendjére és tisztaságára, valamint arra, hogy ne lépjen valamilyen éles vagy hegyes tárgyra, bármikor előfordulhat, hogy belerúg valamibe a lábujjaival.

Mi minden lehet a cipőben?

A sivatagban táborozó cowboyok reggelente min­dig kirázzák a csizmájukat, hátha skorpió bújt a lábbelibe. Nos, önnek is így kell tennie, még akkor is, ha az éjszakát a kényelmes hálószobában töltötte. Reggel, mielőtt cipőt húzna, rázza ki, majd nyúljon bele, és győződjön meg arról, hogy nincs benne esetleg kavics, homok vagy más szilárd részecske, vagy nem sé­rült-e meg a cipő bélése, mert mindez lábsérülést okozhat. Ez azért szükséges, mert a lábfej csökkent fájdalomérzése miatt talán észre sem veszi az efféle prob­lémát mindaddig, amíg súlyos károkat nem okoz. Nézze meg a cipő talpát is, nem lépett-e véletlenül rajzszögbe, s alkalmanként azt is ellenőrizze, hogy a talp jó állapotban van-e, és kellő tartást ad-e a lábnak.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.