Panaszok és kezelésük

Az asztma leghatásosabb kezelési formái

Ha Ön asztmás, a légutak nyálkahártyái állandóan készek arra, hogy begyulladjanak. Irritáló anyagok sokasága képes arra, hogy gyulladást váltson ki a tüdőbe vezető hörgők érzékeny hámjában. A hörgő fala ilyenkor meg­duzzad, görcsbe rándul, a levegő útja elzáródik, Ön pedig alig kap levegőt. Az asztma előfordulása egyre gyakoribb, és ha nem kezelik megfelelő módon, végzetes is lehet. Sokan sajnos nem is tudják magukról, hogy asztmások, vagy alábecsülik állapotuk súlyosságát. Ha Ön is asztmás, kezeltesse betegségét és szedje gyógyszereit. Az átgondolt, gyógyszer nélküli stratégiák szintén sokat segíthetnek.

Személyre szabott, írásos kezelési terv

Az asztmában szenvedők fele nem ismeri föl a közelgő ro­hamra figyelmeztető jeleket, 75 százalékuk pedig nem szedi a rohamok megelőzésére szol­gáló gyógyszereket (például az inhalációs kortikoszteroido-kat). Éppen ezért nagyon fon­tos leülni az orvossal és ki­dolgozni egy kezelési tervet. Tizenhét széles körű vizsgálat adatainak összesített elemzése alapján a kutatók megállapí­tották, hogy akinek van kidol­gozott cselekvési terve asztmás roham esetére, annak 40 szá­zalékkal kisebb a kockázata arra, hogy légzési problémák­kal kórházba kerüljön. A meg­felelő terv hozzásegít minden­kit, hogy megszabaduljon a köhögéstől és a fulladástól, és hogy normális életet éljen.

A tervnek általában az alábbi in­formációkat kell tartalmaznia:

  • Hogyan kell alkalmazni a napi rendszerességgel szedendő gyógyszereket?
  • Mikor kell használni az asztmás roham elleni, gyors hatású rohamoldó gyógyszereket?
  • Mikor és hogyan kell hasz­nálni a csúcsáramlásmérőt, hogy idejében felismerhető legyen az állapot rosszab­bodása?
  • Hogyan lehet elkerülni a rohamot kiváltó tényező­ket, pl. az allergéneket?

A terv részeként kérjen orvo­sától táblázatot a szedendő gyógyszerekről, azok adagolá­sáról, használatuk módjáról és idejéről, valamint azon körül­ményekről, amelyek miatt meg kell változtatni az adag nagy­ságát vagy időzítését.

Az asztmát kiváltó tényezők elkerülése

Az állati hámsejtek, a penész, a poratkák, a virágpor – ezek mind asztmás rohamot vált­hatnak ki, ha valaki érzékeny rájuk. Egy asztmások körében végzett európai vizsgálat során a szakemberek úgy találták: a legsúlyosabb asztmában szenvedőknek háromszor na­gyobb a kockázatuk arra, hogy túlérzékenyek legyenek a pe­nészre, mint azoknak, akiknek az asztmája a legenyhébb kate­góriába esik. A kiváltó okok megtalálása és elkerülése kulcsfontosságú eleme a keze­lési tervnek.

Csaknem 1000 asztmás gyermek vizsgálata alapján, melynek eredményei a New England Journal of Medicine folyóiratban jelentek meg, az derült ki, hogy akiknek a csa­ládja aktívan védekezett a por­atkák ellen (speciális huzatot használtak a matracokon és párnákon, valamint igen gon­dosan porszívóztak), azoknak kéthetenként eggyel több napja volt tünetmentes, mint az ilyen módszereket nem alkalmazó családok gyermekeinek.

Hogy mit kell tennie, termé­szetesen a kiváltó tényezőktől függ. Allergiás az állati szőrre? Zárja ki a bűnöst a hálószobá­ból, és fontolja meg a szőnyeg­padlók felszámolását, mivel azokban rengeteg allergén hal­mozódhat föl. A penésszel van gondja? Csökkentse otthona páratartalmát, ezzel gátat vet­het a penész szaporodásának. Jó megoldás lehet az is, ha al­lergiaellenes injekciókat adat be magának, hogy csökkentsék szervezetének az ilyen kiváltó tényezőkre adott reakcióját.

Zöldségben, gyü­mölcsben és szemes gabonában gazdag étrend

Az asztmásoknak különösen nagy szükségük van antioxidánsokra, a tüdőt vé­delmező olyan vegyületekre, amelyek semlegesítik a szabad gyököknek nevezett, a gyulla­dásokat súlyosbító oxigéntar­talmú vegyületeket. A kutatá­sok szerint összefüggés lehet az antioxidánsokban gazdag étrend és az asztma kialakulá­sának, illetve az asztmás roha­mok jelentkezésének a kisebb kockázata között.

Hogyan nö­velheti a legjobban szervezete antioxidáns-ellátottságát? Pró­báljon mindennap hét-kilenc adag színes zöldséget és gyü­mölcsöt elfogyasztani. Sok C-vitaminhoz juthat például a citrusfélékből, az eperből, a zöldpaprikából és a brokko­liból. E-vitaminért egyen napi három adag szemes gabonát. Fogyasszon almát (héjastul) és paradicsomot is.

Lazac és makréla

E halak tele vannak ómega-3 zsírsavakkal, a gyulladások ellen hatásos vegyületekkel. A kutatásokból úgy tűnik, hogy azoknak, akik sokat fo­gyasztanak belőlük, egészsége­sebb a tüdeje, mint a kevés ilyen halat evőknek. Szereti a szardellát? Annál jobb, hiszen az is kiváló ómega-3-forrás.

Légzőgyakorlatok

Amikor 57 ausztrál önkéntest megtanítottak egy vagy két légzés-ellenőrzési módszerre -az egyikben felszínesen kellett lélegezni az orron át, a másik­ban egyenletes, lassú be- és ki­légzéseket kellett végezni a szá­jon vagy az orron keresztül -, mindkét csoport tagjainál 86 százalékkal csökkent a roham­oldásra szolgáló inhalátorhasz­nálatok száma. Az önkéntesek harminc héten át hetente két­szer végezték a gyakorlatokat.

Kávé

Ez nem tartozik ugyan az elsőként alkalmazan­dó módszerek közé, ám ha sze­reti a kávét, itt egy újabb ok a fogyasztására: egy-két csésze erős kávé segíthet megelőzni az asztmás rohamokat. Olasz kutatók 72 284 fő vizsgálata alapján megállapították, hogy azon asztmások körében, akik mindennap megittak egy csésze kávét, 5 százalékkal volt ala­csonyabb az asztmás rohamok száma, mint a nem kávézóké­ban; két csésze elfogyasztása 23, háromé pedig 28 százalék­kal csökkentette a gyakorisá­got. A szakértők úgy gondol­ják, hogy a kávéban lévő kof­fein a hörgtágító hatása révén tágítja a légutakat, amelyek az asztma miatt beszűkülnének.

A tévhitekkel ellentétben nem segítenek:

C- vagy E-vitami­nos, halolajos, mag­néziumos, szelénes táplálékkiegészítők: Noha egyes kutatások össze­függést találtak e tápanyagok megfelelő mennyiségben történő bevitele és az asztma kialakulásának (illetve a roha­mok jelentkezésének) kisebb kockázata között, ám a jelek szerint ha táplálékkiegészítők formájában fogyasztja őket, akkor nem használnak.

Akupunktúra: A lon­doni Imperial College kutatói 11, az akupunktúra asztma elleni használatát elemző fel­mérést átvizsgálva megállapí­tották, hogy semmi sem bizo­nyítja a hatékonyságát.

Légszűrők és ionizátoros légtisztítók: A vizsgálatok szerint a szűrők – különösen a nagy intenzitású részecskeszűrők (HEPA) -csökkenthetik a légutakat irri­táló részecskék koncentrációját a levegőben, arra azonban nem sok bizonyíték van, hogy az asztmásokon ez bármilyen mértékben is segítene. A leve­gőionizálókat pedig messze kerülje el! Ezek az oxigént ózonná alakítják át, amely ká­rosíthatja a hörgőfalat, köhö­gést és légszomjat okozva

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.