Cukorbetegség tanácsok

Tippek, hogy cukorbetegként milyen mozgásformákat választhat!

Nagyon sok lehetőség van arra, hogy egészségesebben éljen és javítsa állóképes­ségét, csak jól körül kell nézni. Íme néhány tanács az induláshoz.

Vegyen uszodabérletet egy közeli uszodába!

Sok intézmény ajánl kedvez­ményt a helyi lakosok részére. Talán nincs kímélőbb és kellemesebb közeg a víz­nél. Az úszás nem terheli meg az ízületeket, sok energiát égethet el vele, s úgy érezheti magát, mint egy vakációzó gyerek – miközben edzettebbé válik, és az izmai is feszesebbek lesznek. Mivel a vízben a testsúly a szárazföldi érték 10-15 százalékára csökken, az úszás, illetve a vízi aerobik igen kedvező hatású azok esetében, akiknek a lábfejében már idegi károsodás alakult ki, s akiknek emiatt kerülniük kell lábuk túlzott megterhelését.

Iratkozzon be csoportos erősítő foglalkozásra a helyi közösségi házban vagy iskolában!

A cukorbetegség kezelése szempontjából az erősítő edzés legalább olyan fontos, mint az aerob jellegű – sőt az inzulinérzékenység növelése, a csont­ritkulás kockázatának csökkentése és az anyagcserét lassító izomleépülés meg­akadályozása szempontjából. A csoportos foglalkozások élvezetesebbek és biz­tonságosabbak, mint a „kondigépekkel” végzett gyakorlatok.

Válasszon edzőt!

Az erősítő edzéseknek nem lehet csak úgy nekilátni, a leg­jobb, ha képzett edzővel kezdi meg a munkát. A konditermekben családi, páros vagy kis csoportos edzéseket is kínálnak, nincs szükség arra, hogy drágán sze­mélyi edzőt alkalmazzon. Ha egy hónapon át részt vesz heti egy-két edzésen, el­sajátíthat egy testreszabott edzésprogramot, amely az edzettségének megfelelő szintről indul és a szükségleteinek megfelelő gyakorlatokból áll.

Főzőtanfolyam egészséges ételek használatával

Könnyen lehet, hogy a helyi közösségi házban vagy más felnőttképzési program keretében indítanak ilyen főzőtanfolyamokat. Tanulhat általánosságban az egészséges főzésről, de jelent­kezhet olyan tanfolyamra is, ahol a vegetáriánus, az ázsiai vagy a mediterrán konyhával ismerkedhet meg. Amellett, hogy kimozdul otthonról, hasznosan tölti az idejét, és még sikerélményben is lehet része.

Aranyszabály: Ne múljon el két nap testmozgás nélkül!

A szakértők régóta tisztában vannak azzal, hogy testmozgás hiányában a szervezet rosszabb hatásfokkal hasznosítja az inzulint, s így nehezebb szabályozni a vércukorszintet. A Missouri Egyetem kutatói kísérleti állatokat tanulmányozva kimutatták, hogy amikor a patkányokat két napon át nem engedték a mókuskerékben futni, izomsejtjeik az inzulin hatására nagyjából harmadával kevesebb cukrot vettek fel. Függetlenül attól, hogy ez az emberre is igaz-e vagy sem, a tanács egyér­telmű: mindennap mozogjon, hacsak valami­lyen akut betegség miatt ideiglenesen ki nem kell hagyni a testedzést.

Á la carte közért

Ügyes vállalkozások az Egyesült Államokban kitalálták az élelmiszerüzlet és az étterem keresztezéséből létrejött „étel-összeállítókat”. Itt a vásárlók szeme láttára készül el a kiválasztott menü friss vagy fagyasztott hozzá­valókból. Az előkészített nyersanyagokat a szakácsok néhány lépésben feldolgoz­zák, majd dobozokba csomagolva nyújtják át a vevőknek a kész fogásokat. Ha hűtőtáskában hazaviszi az ételt, eldöntheti, hogy aznap feltálalja-e a családnak vagy lefagyasztja más alkalmakra. Az üzletben az ételek otthoni kiolvasztásához és felmelegítéséhez szükséges utasításokat is megadják. Nem kell többé a bolt­ban válogatni a hozzávalókat, s nincs főzés és a vele járó mosogatás-tisztogatás sem. Van, aki a barátaival megy el az üzletbe, és így az ételbeszerzés egyben remek közös program is.

Hetente egyszer menjen el a piacra!

Ott frissebb a zöldség és a gyümölcs, ráadásul néhány olyan szokatlan terméket is találhat, amely az élelmiszer-áruházak kínálatában nem sze­repel. A piacon kapható zöldségek és gyümölcsök többnyire hazai eredetűek, ráadásul némelyikük biogazdálkodásból származik, így a környezetnek és az egészségének egyaránt jót tesz, ha ezeket vásárolja meg. A piacon az emberek szí­vesen szóba elegyednek egymással, és még ismerősökkel is össze lehet futni.

A jóga nagyszerű módszer a stressz csökkentésére!

A Kali­forniai Állami Egyetemen nemrég készült egy tanulmány, amely szerint a megkérdezett felnőttek mindössze nyolcheti relaxációs jógázás után szorongásuk jelentős csökkenéséről s motivációjuk és összpontosító képességük nagymértékű ja­vulásáról számoltak be. A kezdéshez válassza a jóga vala­melyik kímélő változatát, például a hátha jógát, amely rela­xációs légzőgyakorlatokat is tartalmaz.

A templomban

Azáltal, hogy emlékeztet az élet igazán fontos dolgaira, a hit gyakorlása segít abban, hogy a mindennapi stressz okait megfelelő távlatból szemlélje. A templom vagy imaház egyfajta menedék az életben szinte minde­nütt jelen lévő stressz elől: itt olyanok veszik körül az embert, akik ugyanabban hisznek, mint ő maga. Ha megismerkedik a templomi közösség tagjaival, a ne­héz időkben segítségért is fordulhat hozzájuk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.