Egészséges étrend

Króm, krómhiány következményei, cukorbetegségre króm [SZAKORVOS]

Figyelem! A szervezet krómstátuszának mérésére nincs jó módszer, az élelmiszerek krómtartalma pedig nem túl jellemző, így a kutatóknak nehéz megállapítaniuk a testben lévő króm mennyiségét.

Márpedig ha nehéz megállapítani a krómhiányt, akkor nem könnyű összefüggésbe hozni egészségügyi problémákkal sem.

Kagyló - az egyik legtöbb krómot tartalmazó étel!

Bár a króm mennyiségét nehéz felmérni az élő emberek szervezetében, de a halottak testéből vett szövetmintákból pontosan meg lehet állapítani. A boncolások így segítséget nyújtanak a krómszükséglet meghatározásában.

Kutatási eredmény: A balesetben meghalt személyek szívéhez képest a szívrohamban elhunytaknál átlagosan 24%-kal kevesebb magnéziumot, 17%-kal kevesebb rezet, 46%-kal kevesebb krómot és 26%-kal több kalciumot találtak.

(A szívroham egyik legnagyobb kockázatát a koszorúér-elmeszesedés jelenti, amelyet nagymértékben a D-vitamin és a K2-vitamin hiányának tulajdonítanak.) A csoportok közötti különbség a következőkben nyilvánult meg: 8 standard eltérés a magnézium, 4 a réz és 3,3 a króm tekintetében.

Ezek az adatok határozottan arra utalnak, hogy ez a három ásványi anyag – a magnézium, a réz és a króm – szükséges a szív egészségéhez, a hiányállapotok pedig egymás hatását erősítve vezetnek el a végzetes szívrohamhoz.

Figyelemre méltó tény, hogy a szívrohamban elhunytak közül szinte mindenkinél fennállt a fenti három ásványi anyag hiányállapota.

A króm fontosságára utaló másik jel azokból az időkből származik, amikor a parenterális (azaz intravénás) tápláláshoz még nem tartozott hozzá a krómpótlás. Az így táplált betegeknél megmagyarázhatatlan súlyvesztés, rossz glükózfelhasználás és perifériás neuropátia alakult ki. A tünetek napi 250 mg krómpótlással két hét alatt megszűntek.

A króm elsődleges feladata a glükóz sejtekbe való bejutásának a segítése

Megemelkedett krómszint mellett a vérből több glükóz jut a sejtekbe — egy kínai vizsgálatban a napi 1000 pg króm-pikolinátot szedő cukorbetegek csoportjában a vércukorszint 15-19%-kal alacsonyabb volt, mint a placébót szedő csoport tagjainál.

Az nem teljesen egyértelmű, hogy ez jó-e a cukorbetegeknek, ugyanis a króm nem szünteti meg a glükózmérgezést, csak bejuttatja a glükózt a sejtekbe. így még nyitott a kérdés, hogy hol jobb a mérgezés: a sejten belül vagy azon kívül…

A gyors glükózfelvételre a legnagyobb szükségük az immunsejteknek van, ezek ugyanis a glükózt használják a reaktív oxigénszármazékok termelésére a gombák és a baktériumok elpusztításához. Króm nélkül kevésbé képesek a pusztításra.

Az állatokon végzett kísérletek megerősítették, hogy a króm fontos a gombás fertőzések elleni immun védelemben. Ha a kecskéktől elvonják a krómot, az egész szervezetre kiterjedő gombás fertőzéseket kapnak el. A króm a gombákra közvetlenül is mérgező. Az is valószínű, hogy a króm a bakteriális fertőzések elleni immunvédekezést is segíti.

A krómhiány valószínűleg általánosan elterjedt

Magyarországon a krómbevitelt napi 23-29 µg -ra becsülik a nők, és 39-54 µg -ra a férfiak körében. Ezek a mennyiségek feltehetőleg csak a komoly hiányállapot fenntartására elegendők.

A krómról nem ismert, hogy különösebben toxikus volna. Bizonyos tanulmányokban nem jelentettek mellékhatást a pár hónapig tartó, napi 1000 µg -os pótlás mellett sem, máshol veseelégtelenségről számoltak be négy-öt hónapig tartó, napi 1200-2400 µg króm bevitele miatt, és szórványosan előforduló veseelégtelenségről napi 1000 µg alatti dózisnál.

Tipp: Nem áll rendelkezésre elegendő információ a króm egészség szempontjából optimális bevitelének egyértelmű meghatározására, de mi azt gondoljuk, hogy heti 200 µg pótlás biztonságos mennyiség.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.