Gyors felépülés

Tények a gyermekkori cukorbetegségről!

Magyarországon kb. 2500-3000 tizenöt év alatti gyermek él 1-es típusú cukorbetegséggel, s a becslések szerint évente 860 új esetet diagnosztizálnak. Ha segít gyermekének elfogadni és kezelni a betegségét, együtt sokat tehetnek általános állapota megóvásáért.

A gyermekkori cukorbetegségről sokáig úgy vélték, hogy az csak az l-es típusba tartozhat. Napjainkban azonban egyre több gyermeknél és serdülőnél állapítanak meg 2-es típusú cukorbetegséget – a jelenség feltehetően összefügg a túlsúlyos és elhízott gyermekek számának emelkedésével. Említést érdemel még az úgynevezett MODY, azaz a fiatal korban kezdődő, nem inzulin-dependens cukorbetegség is, amely rendszerint örökletes, és 25 éves kor előtt alakul ki.

Sokféle érzelmet válthat ki a szülőből a bűntudattól kezdve a félelmen át egészen a haragig, amikor megtudja, hogy gyermeke cukorbeteg. Elkeseríti, hogy a gyermek elveszítette az egészségét, és el sem tudja képzelni, hogyan fognak hozzászokni a megfelelő ételek kiválasztásához, az állandó injekciózáshoz, a vérvizsgálatokhoz és egyéb teendőkhöz. De ne feledje, hogy a gyermekével foglalkozó szak-embereknek az a dolguk, hogy segítsenek önnek, és támogassák a gyermekét.

Íme néhány tanács.

 • Tudjon meg annyit a cukorbetegségről, amennyit csak lehet! Ha gyermeke már elég nagy hozzá, mutassa meg neki a Cukorbeteg Gyermekeket Támogató Egyesület honlapját (www.gyermekdiabetes.hu).
 • Vonja be gyermekét is a cukorbetegség kezelésébe, hogy ő is megtanulja a teendőket és idővel saját maga is el tudja végezni azokat.
 • Keressen egy színvonalas felvilágosító tanfolyamot, és menjenek el együtt.
 • Sok segítséget kaphatnak más cukorbeteg gyerekek szüleitől. Kérdezze meg a diabetológustól vagy gondozótól, tud-e olyan önsegítő csoportról, amelyhez csatlakozhatnak.
 • Beszélje meg a tanárokkal, barátokkal és családtagokkal, hogyan kell kezelni a gyermek állapotát otthon és az iskolában, s feltétlenül magyarázza el nekik, mi a teendő, ha gyermekének hirtelen leesik
 • a vércukorszintje.
Csecsemők és kisgyermekek injekciózása Az injekció beadása közben tartsa a gyermeket biztosan az ölében. Ügyeljen az injekciózási hely (has, popsi, comb és kar) rendszeres váltogatására. Általában az inzulintoll a legkönnyebben kezelhető eszköz, ráadásul egyes változatai fél adagok beadására is alkalmasak.

Életkor

A cukorbetegség minden életkorban komoly lelki teher a gyermeknek. Különösen nehezek lehetnek a kisgyermekkor évei, amikor a gyermeknek nehéz elmagyarázni, miért kell naponta „szurit” kapnia és oly gyakran vérvételekre járnia. A serdülőkor szintén nehéz, mert a tinédzserek nem szeretnek különbözni társaiktól, lázadozhatnak, ha a betegségük miatt a szülők korlátozzák őket (pl. nem ihatnak alkoholt). Ráadásul a serdülőkor testi változásai is megnehezíthetik az állapot kezelését.

Inzulin

Az l-es típusú cukorbetegségségben szenvedő felnőttekhez hasonlóan a gyerekek szervezetébe is injekció vagy inzulinpumpa segítségével kell bejuttatni az inzulint. Az első néhány injekció beadása még nagyon megviselheti gyermekét, ám idővel mindketten hozzászoknak. A gyermek szorongásának enyhítésére próbálkozzon a következőkkel. Érveljen, biztassa! Mondja el gyermekének, hogy az injekció teszi lehetővé, hogy olyasmit egyen, amit szeret.

Ne adjon helyt a kifogásoknak!

Semmiképpen se egyezzen bele az injekció késleltetésébe vagy kihagyásába. Muszáj erélyesnek lennie, s ha megkapta az injekciót, utána jöhet a vigasztalás. Félelmek Ha gyermeke retteg az injekciós tűtől, beszélje meg a problémát a orvossal. Lehet, hogy az inzulinpumpát könnyebben elviseli.

Jó tudni: A cukorbeteg tinédzserek pontosan tudják, miből mennyit ehetnek.

Ne feledje!

Akárcsak a felnőtteknél, a gyermekek esetében is nagyon fontos az injekció beadási helyének váltogatása, nehogy kis csomók alakuljanak ki a bőr alatt, amelyek gátolhatják az inzulin felszívódását. Ennek megértetéséhez a gyerekeknek általában egy rajzot mutatnak, amely egy vonalhálóval felosztott emberi alakot ábrázol. Csakhogy az ábra sok gyermek számára nehezen értelmezhető. A Floridai Egyetem kutatói 1996-ban megállapították, hogy a 6-11 éves gyermekek nagyobb sikerrel találták meg a helyes pontokat, amikor az injekciók helyét plüssmackókon jelölték be.

Vércukorszintmérés csecsemőknél

A kisbabák nem tudnak szólni, hogy éhesek vagy szomjasak, ezért náluk gyakrabban lehet szükség vércukorszintmérésre, mint az idősebb gyermekeknél. Az ő esetükben könnyebb lehet, ha a sarkukból vagy a lábujjukból vesz vért. Ennek módját a szakápoló megmutatja önnek. Vezessen feljegyzést a mért értékekről, hogy kiderüljenek a rendszeres változások – ez ugyanis segíthet abban, hogy kevesebb vizsgálatra legyen szükség.

Önállósodás

Ahogy a gyermeke önállóbbá válik, úgy dönthet, hogy magának akarja beadni az injekciókat. Ezt azonban ne erőltesse – hagyja, hogy ő jelezze, mikor áll készen rá. Az orvos minden segítséget megad az átálláshoz, de természetesen eleinte felügyelnie kell az inzulin beadását. Ehhez adunk néhány tanácsot.

Segítsen neki kiszámolni, mennyi inzulinra van szüksége. Ösztönözze, hogy ő válassza ki az injekció helyét. Tanítsa meg, hogyan kell az inzulint felszívni, majd beinjekciózni -segíthet, ha mondjuk, egy narancson gyakorolnak.

Pumpa használata

Az inzulinpumpás kezelés (folyamatos inzulinadagolás a bőr alá) megkönnyítheti a betegség kezelését, s a gyermek számára is szabadabb életmódot tesz lehetővé. Az eszköz csecsemőkortól használható és bizonyos feltételekkel a társadalombiztosítás is támogatja. A pumpát ön is megvásárolhatja, de tudnia kell, hogy meglehetősen drága eszköz.

Olyankor mérje gyermeke vércukorszintjét, amikor nyugodt és jókedvű. A mérések ne váljanak állandó küzdelemmé. Íme néhány jó tanács: Ügyeljen rá, hogy gyermeke keze meleg legyen. Hideg kézből nehéz vért venni, és jobban is fáj a szúrás. Mossa meg a saját és gyermeke kezét is, mielőtt hozzákezdenének a méréshez. Ne használjon babaápoló törlőkendőt, mivel az gyakran glicerint tartalmaz, ami befolyásolhatja a mérés eredményét. Ne az ujjbegy közepét, hanem az oldalát szúrja, mert az kevésbé fáj. Ne a hüvelyk- vagy mutatóujját szúrja meg, s minden alkalommal másik ujjat, illetve más ujjrészt válasszon. Ha nem jelenik meg vércsepp, kérje meg gyermekét, hogy lógassa le a kezét, mivel úgy több vér megy az ujjakba. Mondja gyermekének, hogy ő tegye a vércseppet a tesztcsíkra.

Ha a cukorbeteg gyermek megbetegszik

Ha a gyermek megbetegszik, vércukorszintje labilissá válik, ezért ilyenkor különösen fontos mérni. Mindig legyen kéznél a megfelelő eszköz.

Az alábbi tanácsok segíthetnek betegség idején.

 • Gyakrabban ellenőrizze a gyermek vércukorszintjét.
 • Ha a gyermek nem akar enni, vagy nem marad meg benne az étel, az étkezéseket szénhidrátban gazdag italokkal vagy a joghurthoz hasonló folyós ételekkel helyettesítheti. Ha a gyermek csillapíthatatlanul hány, hívja fel az orvost.
 • Amennyiben gyermekének l-es típusú cukorbetegsége van, a véréből vagy a vizeletéből ketontesztet kell végezni. A szükséges tesztcsíkok patikában kaphatók.
 • Továbbra is ugyanúgy adja be gyermekének az inzulint vagy a tablettákat, mint korábban, de lehet, hogy a vércukorszintmérések eredményei alapján módosítania kell majd az adagokat.

A helyes táplálkozás

Cukorbeteg gyermekét nem kell különleges ételekkel etetnie – elég, ha egészséges és kiegyensúlyozott az étrendje. Az étkezések összeállításában segítségére lehet egy szakképzett gyermekdietetikus is. Ahogy a gyermek növekszik, rendszeresen felül kell vizsgálni az étrendjét, hogy a változó igényekhez lehessen igazítani. Hasznosak lehetnek az alábbi tanácsok is.

 • Rendszeres étkezés: Ügyeljen rá, hogy gyermeke rendszeresen egyen. Alacsony GI A gyermek érendjében az alacsony GI-jű (glikémiás indexű) élelmiszereké legyen a főszerep, s adjon hozzájuk sok zöldséget és gyümölcsöt.
 • Kevés zsír: Kerüljék a zsírokat (állati eredetű élelmiszerek) és transzzsírokat (feldolgozott élelmiszerek) tartalmazó ételeket.
 • Figyeljen a cukorbevitelre! A cukros ételeket különleges alkalmakra tartogassa, a süteményekből és kekszekből pedig a diabetikus változatokat vegye, illetve süssön ilyeneket otthon. Csak cukormentes italokat adjon neki, mivel az innivalókból különösen gyorsan felszívódik a cukor, ami nagyon megnövelheti a vércukorszintet.

Testmozgás

A rendszeres testmozgás minden gyermek számára fontos – ez alól a cukorbeteg gyermekek sem jelentenek kivételt. A cél, hogy gyermeke naponta legalább egy óra mérsékelten intenzív fizikai tevékenységet végezzen. Azt azonban tudnia kell, hogy a testmozgás csökkenti a vércukorszintet, és általában csak többszöri próbálkozással sikerül eltalálni a mozgás mennyisége, a táplálékbevitel és az inzulin megfelelő arányát.

Ha gyermeke többet mozog, mint amennyire számított, akkor fennáll a hipoglikémia veszélye. A hipoglikémiát elkerülendő kövesse az alábbi tanácsokat. Ellenőrizze gyermeke vércukorszintjét a testmozgás előtt és utána is. Ügyeljen rá, hogy gyermeke egyen az edzés előtt. Esetleg csökkentse a gyermek inzulinadagját az edzés előtt. Tanítsa meg gyermekének, hogy az inzulinhatás maximuma idején (az injekció beadása utáni 2 órában) kerülje a megerőltető testmozgást.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.