Cukorbetegség tanácsok

Tippek arra, hogyan teheti cukorbetegként mozgalmassá mindennapjait!

A csoport motiválása

Adhat például nevet a gyaloglócsoportnak, készíttethet a tagok számára egyenpólót, tagsági könyvecskét, és rendezhet havonkénti tár­sas összejöveteleket. Még jobb, ha a csoport vezéregyéniségei bizonyos elérendő célokat tűznek ki a gyaloglók számára. Érdemes kitalálni valamilyen jutalmat, ha valaki túlteljesíti a távot vagy megnöveli a tempót. Ossza meg a felelősséget úgy, hogy minden alkalommal más vezesse a sétát, és az ő feladata legyen megtervez­ni az útvonalat.

Mérje le autóval, hová tud gyalogosan is eljutni!

Ragasszon cédulát az autó műszerfalára, és jegyezze fel, mekkora távolságra vannak a lakásától azok a helyek, ahová gyakran kell mennie. Ha a patika csak másfél kilométerre van, s a bankja is útba esik, akkor érdemes sétálni, így parkolóhelyre sem lesz szük­sége. Sokan nem is gondolnak arra. hogy milyen sok mindent el lehet intézni gyalogosan is, ha az ember előzőleg egy kicsit átgondolja a teendőit, mondja Mark Fenton, a világhírű környezetvédő gyaloglóedző.

Jó tanács: Mindig tegye fel magának a kérdést: nem mehet­nék gyalog vagy bicikli­vel?

Távcsővel madárlesen

A könyvesboltban biztosan talál kezelőknek szóló ma­dárhatározót – csak arra figyeljen, hogy olyat vegyen, amelyben a lakóhelye kör­nyékén élő madarak is szerepelnek. A madarak megfigyelése csodás módszer a természetben eltöltött idő élvezetessé tételére. Az állatok külső megjelenésének és viselkedésének alapos megfigyelése, majd a látottak megvitatása a szomszé­dokkal, a barátokkal és a gyermekeinkkel kellemes és üdítő élmény. A természet­ben általában lelassul a szívritmus, csökken a vérnyomás, és az emberek könnyebben ellazulnak.

„Nem mehetnék inkább gyalog vagy biciklivel?”

Ragasszon a bejárati ajtóra belülről egy cédulát ezzel a felirattal. Az efféle feltűnő emlékeztetők – mint a sokat emlegetett csomó a zsebkendőn – arra késztetik az embert, hogy feltegye magának a kérdést: valóban buszra kell szállnom vagy kocsiba kell ülnöm ahhoz, hogy visszavigyem a könyveket a könyvtárba, kiváltsam a gyógyszerei­met vagy meglátogassam a barátomat, barátnőmet? Az autó műszerfalán helyez­zen el egy másik cédulát, a következő szöveggel: „Mi lenne, ha gyalog tenném meg az út felét?” Ezzel arra figyelmezteti magát, hogy megállhat az úti céljától néhány saroknyira, hogy a hátralévő távolságot gyalog tegye meg.

Tipp: A gyaloglás­ra tervezett lábbelikben kellemesebb a mozgás, ugyanakkor csökkentik a sérülés kockázatát.

Kincsvadászat

Gyerekei, unokái vagy a vendég gyerekek imádni fogják ezt a játékot. írjon össze egy listát, amelyen például a következők szerepelnek: öt pi­ros autó, három kert napraforgókkal, két macska, négy stoptábla és így tovább. Miután megvan a jegyzék, induljon el a gyerekekkel a környéken, és addig jár­káljanak, amíg az összes „kincset” meg nem találták. Ha több példányban készít listát, vetélkedőt is rendezhet, amelyben az győz, aki elsőnek találja meg a „kin­cseket”.

Vacsora utáni séták

Ahelyett, hogy leroskadna a tévé elé, szokjon rá a vacso­ra utáni sétákra, lehetőleg társaságban. Gyerekekkel menet közben játszhat va­lamit, hogy ne unják el magukat. Emlékszik még a hosszú autós vagy vonatuta­zások során játszott szóláncra? Ezt például kipróbálhatja séta közben is.

Öt aktív tevékenység, amelyhez ki kell mozdulni otthonról

Tegye ki ezek jegyzékét a hűtőszekrényre, s ha kifogyott a tennivalókból, nézze meg, mit írt fel. Elkerékpározhat például a helyi parkba piknikezni, elballaghat a könyvtár­ba, vagy találkozhat egy barátjával félúton a kettőjük otthona között, ahová per­sze gyalog kell eljutnia.

Szemétszedés havonta egyszer

Fogjon egy reklámszatyrot, és járkáljon 20 percet a környéken. Győzzön meg néhány szomszédot is, hogy csatlakozzon önhöz. Valahányszor le kell hajolnia egy darab szemétért, hajlítsa be a térdét és tolja hátra a fenekét, mintha le akarna ülni egy láthatatlan székre. Ezzel erősítheti a lábizmait, és a fenekét is formásabbá teheti. Az izmok fejlesztése segít fogéko­nyabbá tenni a szervezetet az inzulinra és gyorsítja az anyagcserét.

A gyaloglócipő

Téves felfogás, hogy bármelyik régi cipő megfelel a sétához, hiszen a kifejezetten ilyen célra tervezett lábbelik nemcsak könnyebbé, de sérü­lésmentessé is teszik a gyaloglást. A jó cipő talpa elöl hajlékony, a boltozat alatt viszont már nem (a boltozatnál hajló cipő megerőltetheti a lábfej inait). A sarok­nak párnázottnak kell lennie (mivel ezt tesszük le a talajra először), és kívül le­kerekítettnek, hogy segítse a talpon való előregördülést. Az a legjobb, ha elláto­gat egy márkafüggetlen sportcipőboltba. Az ilyen üzletek szakképzett eladói előbb megfigyelik a járását mezítláb, s ennek alapján segítenek kiválasztani a legmegfelelőbb cipőt.

Járkáljon, amíg a gyerek focizik!

Ahelyett, hogy a kölyökmeccsre összecsuk­ható széket és keresztrejtvényt vinne magával, húzzon inkább kényelmes cipőt, és járkáljon a pálya körül. Menet közben ugyanúgy tud reagálni a pályán történő eseményekre, mint ülve. Sétálhat a meccs előtt is, amikor a gyerekek még csak bemelegítenek. Ne feledje, hogy a testmozgás növeli a vércukorszint-csökkentő hormon, az inzulin hatékonyságát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.