Cukorbetegség

A női „egyenjogúság” és a diabétesz

A lányok mások, mint a fiúk

A felnövekvő fiatal cukorbetegekben az anyagcserekontroll minőségét számos tényező befolyásolhatja, pl. a táplálkozás megfelelő vagy hiányos volta, a növekedés üte­me, a serdülőkor lelki buktatóival járó stressz hatás, a továbbtanulás kérdései, családi körülmények, akut vagy krónikus természetű társbetegségek kialakulása.

A lá­nyok esetében egy további tényező a serdülőkorban meginduló menstruáció, illetve menstruációs ciklusok hatása, amelyet később a párválasztás kérdései, illetőleg az esetleges fogamzásgátlás problémái egészíthetnek ki. Számos irodalmi adat és jelentős klinikai tapasztalat utal arra, hogy az ifjú cukorbeteg leányoknak több testi és lel­ki nehézséggel kell szembenézniük, mint a fiúknak.

Hogyan serdülnek a lányok?

A leányok esetében a kifejezetten rossz anyagcsere-kontroll a serdülőkori növekedés visszamaradásával társulhat, másrészről a serdülőkori testsúlygyarapo­dás is kifejezettebb és az inzulinigény növekedése nagyobb, mint a fiúkban.

A cukorbeteg serdülő leányokban nem ritka testsúlygya­rapodás oka ún. étkezési betegségek fellépte is lehet. Ezek egyik formája az ún. bulimia – kóros falánkság -, amely oly gyakori lehet ebben az életkorban, hogy a cukorbetegség (diabétesz mellitusz) és a kóros falánkság (bulimia) párosításából, külön szakkifejezéssel egyesek diabulimiaként említik. Ez az állapot nem feltétlenül jár a testsúly érdemi gyarapodásával, mivel igen gyak­ran az evési rohamokat megelőzően – éppen a súlygyarapodás megelőzésére – az érintettek elhagyják az in­zulint.

Ennek következménye nem egy esetben fogyás, jelentős, esetleg állandósuló vércukor emelkedés, időnként a sav-bázis egyensúlyt savi irányba eltoló köz­tes anyagcseretermékek, ún. ketontestek felszaporodá­sa, a legsúlyosabb esetben krízisállapot, diabéteszes ketózisos (ketontestek felszaporodásával járó) tudatza­var, kóma.

Jegyezzük meg! Az anyagcsere zavara, a magas és jelentősen ingadozó vércukorszint következtében érszövődmények viszonylag rövid idő alatt megjelenhetnek.

Étkezési betegségek

Az étkezési betegségek másik formája az, amikor az abban szenvedő az anyagcsere-folyamatok fenntartá­sához szükséges táplálékmennyiséget sem fogyasztja el, vagy ha ezt mégis megtette, különböző manő­verekkel – hánytatás, hashajtózás – igyekszik mielőbb megszabadulni attól. Ez az ún. „ideges soványság”, szakkifejezéssel anorexia nervosa.

A bulimia és az anorexia gyakran váltakozik egymás­sal, amikor az említett manipulációk alkalmazása a túl-evéses rohamok ellensúlyozását szolgálja. Mindez igen jelentős anyagcsere-labilitáshoz, gyorsan kialakuló, nem ritkán súlyos szövődményekhez vezethet.

Étkezési betegségek kapcsolata a cukorbetegséggel

Cukorbetegség esetén az étkezési betegségek korai felismerése különös jelentőségű.

Ehhez ismernünk kell ezen kóros állapotok hajlamosító tényezőit:

  • egyéniek (női nem, pubertás körüli életkor, ne­gatív önértékelés, csökkent érzelmi szabályozás /impulzív alkat/, depresszióra való hajlam)
  • csa­ládiak (szülők, szűk környezet alkoholizálása, depresszió előfordulása, fokozott szülői elvárások és/vagy kritika, testi bántalmazás)
  • társadalmiak (médiák negatív hatása az „ideális” alkat megjelenítésének vonatkozásá­ban, sztárok, sikeres emberek testi adottságainak túl­hangsúlyozása).

Anyagcsere zavart okozhatja pszichés betegség?

A rizikótényezők feltárása segíthet az anyagcsereza­var hátterében álló pszichés betegség felismerésében, a megoldás azonban csak a kezelőorvos, a család, a tágabb környezet és az érintett szoros együttműködésével lehet­séges, s általában hosszan tartó, türelmes, szeretetteljes, de következetes munkát igényel. Indokolt esetben pszi­choterápiás szakember terápiába történő bevonása is szükséges lehet, néha nem kerülhető el a kórházi keze­lés sem.

Étkezési betegség fennállását támaszthatja alá, ha el­lentmondást találunk a kezelési naplóban feltüntetett önkontrollos vércukorértékek, illetve a párhuzamosan elvégzett laboratóriumi meghatározások (vércukor, hosszú távú anyagcsere mutatók: HbAlc, és fruktózamin) adatai között.

Mi okozza a cukorbetegséget?

A teljesség kedvéért megemlítjük, hogy 1-es típusú cukorbetegségben nem pszichés okból, hanem a megbe­tegedés hátterében álló autoimmun folyamat részjelen­ségeként alakulhat ki felszívódási zavar (ún. glutén-érzékeny enteropátia). Ennek felismerését célzott vizs­gálat (antitest-meghatározás pozitív eredménye) segít­heti. Minden eset tehát, ahol a labilis anyagcsere hátte­rében étrendi/emésztési ok lehetősége felmerül, részle­tes, körültekintő kivizsgálást igényel.

Az anyagcsere étkezési betegségektől függetlenül is lehet igen labilis. Az 1-es típusú diabétesz ún. „brittle” (törékeny, szélsőséges vércukor-ingadozásokkal járó) változata sokkal gyakoribb serdülő leányokban, mint bármely más cukorbeteg csoportban.

Kutatási eredmények! Egy felmérés sze­rint az érintettek szokásos életkora 15-25 év közötti, leg­nagyobb gyakorisággal a 20. életév táján.) Ismétlődő, sú­lyos anyagcsere-kisiklás (ketoacidózis) ebben az életkor­ban leányoknál 2,5-szer gyakrabban fordul elő, mint a fiúkban.

“Egyenjogúság” az ún. 2-es típusú cukorbetegség vonatkozásában sincsen, megfigyelések szerint ugyanis, pontosan nem tisztázott okból, a fiatalkori formák nagyobb hányada is a leányokat érinti.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.