Cukorbetegség

Diabétesz és egyéb allergiák kapcsolata

Amikor valakinek autoimmun betegsége van, mindig javasolható neki, hogy végeztessen el egy IgG antitest ételintolerancia vértesztet, hogy kiderüljön, nem termel-e antitesteket a búzán és a tejen kívül más élelmiszerek ellen is. A legtöbb ételallergiában – amit ételintoleranciának is neveznek – szerepet játszanak az IgG antitestek. A klasszikus, azonnali élelmiszer-allergiáknál, mint a mogyoróra adott heves reakciónál, gyakran IgE antitest reakció zajlik le. Ezt a vérből szintén ki lehet mutatni.

A vértesztből kiderül minden.
A vértesztből kiderül minden.

Az elmélet szerint, ha az immunrendszer túlérzékennyé válik az ételekre, akkor „keresztreakció”-ba lép bizonyos testi szövetekkel. A cél tehát az allergiát okozó élelmiszer kiküszöbölése és az immunrendszer ellenséges fellépésének enyhítése.

Immunválasz a bélben

A bélben több immunsejt található, mint a szervezet más részein együttvéve, azon egyszerű oknál fogva, hogy a bél a külső világgal való érintkezés legfőbb belső helyszíne. Az immunrendszer itt minden elfogyasztott táplálékot leellenőriz, hogy barát-e vagy ellenség. Lehetséges, hogy a búza és a tejtermékek – melyek a Homo sapiens számára viszonylag új ételek – az emberek jelentős hányadánál autoimmun választ váltanak ki, ami aztán az l-es típusú diabétesz kialakulásához vezet.

Figyelemre méltó, hogy a lisztérzékenyek 80%-a nem érzékeny a zabra. Ez a gabonaféle ugyan nem gliadinmentes, viszont gazdag béta-glükánokban, melyek hasznosak az immunrendszer számára. Az uralkodó elméletek egyike szerint azért nő az autoimmun betegségek száma, mert túl tiszta környezetben élünk, és életünk korai szakaszában nem vagyunk eléggé kitéve kórokozóknak és baktériumoknak. A legtöbb mikroba sejtfalában vannak béta-glükánok, ami stimulálja az immunrendszert és segíti a normális, erős immunitás kialakítását. A béta-glükán tartalmú ételek fogyasztása tehát segíthet az autoimmun folyamatok enyhítésében és az általános egészségi állapotjavításában.

A lisztérzékenyek 80%-a nem érzékeny a zabra.
A lisztérzékenyek 80%-a nem érzékeny a zabra.

A tápanyagok szerepe az allergia elleni küzdelemben

Egy másik tápanyag, amely úgy tűnik, kikapcsolja a túlpörgött immunrendszert, az ízületi gyulladásnál gyulladáscsökkentő szerepéről ismert glükózamin. Állatkísérletekben azt találták, hogy ennek a tápanyagnak az egyik formája, az N-acetil-glükózamin eltántorítja az immunsejteket a hasnyálmirigyszövetek elleni támadástól, mint ahogy az l-es típusú diabétesz során történik.

Bár l-es típusú diabétesszel küzdő emberekkel végzett kísérletekre lenne szükség ahhoz, hogy ezt megerősíthessük, egy másik tanulmány megállapította, hogy az N-acetil-glükózamin megszüntette az autoimmun eredetű gyulladásos bélbetegséget, feltételesen megerősítve az ezzel a tápanyaggal végzett további kutatások fontosságát. Az én véleményem az, hogy mivel nincs árnyoldala, érdemes néhány hónapig szedni, és ha hasznosnak bizonyul, lehet folytatni tovább.

Az egészséges immunitás szempontjából egy másik kulcsfontosságú tápanyag a D-vitamin.

A napfény hatására a bőrben képződő D-vitamin nélkülözhetetlen az általános jó egészségi állapot szempontjából, azonban jó néhányan szenvedünk hiányától, különösen az északi féltekén élők, ahol főként télen jelent gondot. A D-vitamin hiányához köthető az l-es típusú diabétesz gyakoribb előfordulása is. A napfény mellett a D-vitamin másik bőséges forrását a zsírokban gazdag halak jelentik.

Ha valakinek l-es típusú diabétesze van, de a szervezete még termel némi inzulint, a további sejtpusztulást esetleg megelőzheti, ha kerüli az olyan ételeket, amelyekre allergiás lehet, és általában minimálisra csökkenti a búza és a tejtermékek fogyasztását.

Vírusfertőzések

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a bélben előforduló, bélgyulladásért felelős vírusok az l-es típusú diabéteszt is elősegíthetik. Ez természetesen egy újabb ok arra, hogy megőrizzük az immunrendszerünk erejét és az emésztőrendszerünk egészségét. Ha valakinek emésztési problémái vannak, akkor jó kiindulópontot jelent probiotikumok, emésztőenzimek és glutamin kombinációjának szedése. Érdemes kivizsgáltatni az élelmiszer-allergiákat is, mert ezek tovább gyengíthetik az immunrendszert.

Vigyázat! A bélgyulladásért felelős vírusok az l-es típusú diabéteszt is elősegíthetik.
Vigyázat! A bélgyulladásért felelős vírusok az l-es típusú diabéteszt is elősegíthetik.

Egyéb tényezők

Egy másik gondolatmenet szerint a gyors magasságnövekedés és a túlsúly ahhoz vezet, hogy túl sok inzulin termelődik. (A gyors növekedés mellesleg összefüggésbe hozható a sok tejtermék fogyasztásával.) Az inzulintermelő sejtek effajta túlterhelése ahhoz vezethet, hogy elpusztítják saját magukat.63 Hasonló folyamat figyelhető meg az előrehaladott 2-es típusú diabétesznél.

A zsír jelentősége

A bélhez kapcsolódó immunreakciókat segíti, illetve gátolja az étrendben található omega-3- és omega-6-zsírok aránya. Az omega-6-zsírokat, bár kis mennyiségben egészségesek, csak módjával szabad fogyasztani. A legtöbben túl sok omega-6-zsírt (amelyek megtalálhatóak a gyorséttermi ételekben, olajban sült ételekben, rágcsálnivalókban stb.) és túl kevés omega-3-zsírsavat esznek. Az omega-3 arányának növelésével megszüntethető a belek túlzott reakciókészsége.

A túlsúly és az inzulinrezisztencia szintén növeli a bélgyulladásra való hajlamot. Az alacsony GL étrend tehát valóban segítséget jelent autoimmun betegségek esetében, mert segít a fogyásban, illetve az egészséges testsúly megtartásában. Ennek nyilvánvaló oka az, hogy a túl magas cukorszint által okozott kár, az úgynevezett glikoziláció oly módon hat a fehérjékre, hogy azok elkezdenek rosszul viselkedni, vagy a szervezet immunrendszere nem képes őket többé barátként felismerni, hanem ellenségnek látja őket.

Vigyázat: a fruktóz (gyümölcscukor) különösen ártalmas, mivel a szervezet nehezebben égeti el, mint a glükózt.

Noha „lassan felszívódó” cukorként jellemezhető, ami miatt egészségesebb, egyre több bizonyíték utal arra, hogy a magas fruktóztartalmú ételek, főleg a fruktózzal édesített szénsavas italok összezavarják a szervezet szabályozó funkcióit. Kis menyiségben nem jelent gondot, mivel a szervezet valamennyi fruktózt le tud bontani, de egy határ után a fruktóz veszélyes cukorrá válik, így erősen javaslom a fruktóz kerülését. Ehhez ellenőrizni kell az ételek és italok címkéit, mivel sok élelmiszerben megtalálható.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.