Cukorbetegség

Cukorbetegség kezelése – a gyógyító vizualizáció!

A nyugodt gondolatok olyanok, mint a forrásból feltörő víz, amely a patakba ömlik, és az egész környezetét táplálja. A stresszes gondolatok pedig ellenállhatatlan erejű áradathoz hasonlíthatók. Hajtsa uralma alá a vizet, s nem kell károktól tartania. Minden nyu­godt és derűs lesz, csak a forrás csobogása fog hallatszani.

Vizualizáció

A nyugodtan csordogáló vízről szóló leírást a vizualizációs módszer során alkalmazzák: a rendkívül hatásos technika nyugodt belső képekre összpontosítja a gondolatokat, és hoz­zájuk kapcsolódó érzéseket vált ki. Lehet, hogy kételkedik az efféle módszerekben, pedig egyértelmű, hogy a gondolatok és az érzések hatással lehetnek a vércukorszintre. Cukorbeteg kísérleti egereknél olyan feltételes reflexet alakítottak ki, hogy számíthattak egy apró, kellemetlenség bekövetkezésére, példá­ul arra, hogy a padló megmozdul a lábuk alatt, s a kutatók azt tapasztalták, hogy megemelkedett az egerek vércukorszintje.

Az alábbi gyakorlatok különféle meditatív módszereket alkalmaznak, de mindegyikben szerepet kap a vizualizáció. Elvégzésükhöz keressen egy nyugodt helyet, ahol 20 percig zavartalanul üldögélhet. Alkalmazza a már korábban elsajátí­tott mély légzést szolgáló technikákat, mialatt a gyakorlatokat végzi. Ha hangfelvételt készít az utasításokról, nem kell azo­kat megtanulnia, és a jegyzeteibe sem kell belenéznie.

Ne aggódjon, ha vizualizáció közben nemkívánatos gondo­latok is előtérbe tolakodnak. Az agya eldugott zugaiba szám­űzött tartalmak tudatosulása annak a jele. hogy megszabadul az e gondolatokat visszatartó stressztől. Egyszerűen engedje, hogy a felszínre törjenek, majd térjen vissza a gyakorlathoz.

A színek hatása

Kezdetnek egyáltalán nem kell részletes képeket felidéznie. Sokan úgy találják, hogy pusztán különféle színek elképzelése is nyugodtabbá teszi őket.

  • Csukja be a szemét, és képzelje el, hogy egész látóterét egyetlen szín tölti ki. Nem számít, melyik színt választja; próbálkozzon különböző színekkel, amíg meg nem találja azt, amelyiket a legkönnyebben el tudja képzelni.
  • Képzelje el, hogy az adott színben világosabb és sötétebb árnyalatú területek jelennek meg. Képzelje el, hogy ezek az árnyalatok lassan sodródnak, mint felhők az égen.
  • Ezután képzeljen el egy másik színt, amely egyszerű mérta­ni alakzat – például háromszög vagy kör – formájában jele­nik meg. Összpontosítson az új színre, miközben mélyeket lélegzik, majd képzelje el, hogy egy másik szín jelenik meg, más formában.
  • Engedje, hogy a formák lassan mozogni kezdjenek a lelki szeme előtt, és adjon nekik újabb dimenziókat, hogy a négyzet például kockává, a háromszög pedig kúppá alakul­jon. Hagyja, hogy ezek a testek lassan, forogva mozogjanak a térben. Ha akarja, további alakzatokkal gazdagíthatja a képet, vagy megváltoztathatja a háttér színét.

Mentális menedék

Most már itt az ideje, hogy valóban szabadjára engedje a képze­letét. Nem teheti meg, hogy szép és békés helyre meneküljön, valahányszor stresszhatás éri, de ha el tud képzelni egy ilyen helyet – fel tudja idézni a látványt, a hangokat, a szagokat, sőt még a hőmérsékletet is – akkor tökéletesen átélheti, hogy ott van. Bármilyen helyet elképzelhet. íme, egy példa:

Képzelje el, hogy buja trópusi növényzettel körülvett tisztá­son áll, ahol zavartalanul süt a nap. Csodálja meg az ég mély­kékjét, érezze a napsugarak simogatását, élvezze a virágok illatát, és hallja, ahogy az iménti zápor nyomán még csepeg a víz a levelekről. Távolabbra nézve sima víztükrű tavat pil­lant meg, amelyet csodás, békés homokpart szegélyez.

Képzeletben sétáljon le a tópartra, majd induljon el a víz mentén, a puha homokon. Teljesen egyedül van, de a mólónál egy kis csónakot talál kikötve. Eloldja a csónakot, aztán lefek­szik az aljába terített puha takaróra, és a csendes vízen ringa­tózva figyeli a felhőket. A csónak alatt halkan csobog a víz. Élvezze a nap melegét, és érezze a bőrén az enyhe szellőt. A víz és az ég között ringatózva mélységes nyugalom tölti el.

Rózsaszín buborék

Képzelete erejét felhasználva dolgozzon ki olyan bonyolul­tabb képeket, amelyek kapcsolatban állnak céljaival vagy vágyaival. Használja ezt a nagyon egyszerű, de potenciálisan roppant hatásos módszert akkor, ha úgy tűnik, hogy a min­dennapos stressz – a bosszantó főnök, a családi problémák vagy egy betegség – megakadályozza álmai valóra váltásában, és ez tehetetlenségérzést és frusztrációt okoz.

Végezze el:

  • Üljön nyugodtan, csukott szemmel, és képzelje azt, hogy teljesült egy álma – például sikerült új munkát találnia, vég­re úgy nyaralhat, ahogyan mindig is vágyott rá, vagy nyug­díjba ment, és egy gyönyörű, kellemes klímájú helyen él.
  • Képzelje el, hogy az egész jelenetet átlátszó rózsaszínű bu­borék veszi körül. A rózsaszín buborékba zárt jelenet lassan felemelkedik és elszáll. Lélegezzen mélyeket, miközben el­képzeli, hogy a buborék átlebeg a világmindenségen, s ener­giát gyűjt, hogy majd visszatérjen önhöz. Engedje el a fruszt­rációját, arra a napra gondolva, amikor a jelenet visszatér.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.