Cukorbetegség

Alapvető étrend-kiegészítők

Három olyan alapvető táplálékkiegészítő van, amelyek minden valamirevaló étrend-kiegészítő program alapját képezik, és mindenki számára javasoltak, akár diabéteszes az illető, akár nem.

Ezek a következők:

  • a tápanyagokat optimális arányban tartalmazó multi-vitamin- és ásványianyag-tartalmú komplex készítmény
  • esszenciális omega-3 és -6 étrend-kiegészítő
  • extra C-vitamin és egyéb immunerősítő tápanyagok

De honnan lehet tudni, melyik készítményt érdemes választani?

A legjobb multivitaminok

Minden valamirevaló multivitaminból és ásványi anyag készítményből naponta kettőt kell bevenni, lehetőleg egyet reggelinél, egyet ebédidőben. Elsősorban azért, mert nem lehet egyetlen tablettával eleget bevenni minden tápanyagból, másodsorban pedig azért, mert a vízben oldódó 13-és C-vitaminok 4-6 óra alatt kiürülnek a szervezetből, ezért ha naponta kétszer vesszük be, a jótékony hatás is kétszeresen érvényesülhet. Számos multivitamin- és ásványianyag-készítményben csak csekély mennyiségű ásványi anyag van.

Jegyezzük meg! A jobbakat arról lehet felismerni, hogy legalább 150 mg magnézium, 10 mg cink és 25 µg szelén és króm van bennük. Egy jófajta multivitaminban van még legalább 15 µg D-vitamin és hozzávetőleg 100 mg E-vitamin.

A következőkben leírt étrend-kiegészítő programokban ezeket „hatásos multivitamin- és ásványianyag-készítményeknek” nevezem, hogy ne keverjük össze a legalapvetőbb és hatástalan, a tápanyagokból mindössze a javasolt napi beviteli mennyiséget tartalmazó multi vitaminokkal.

Az esszenciális zsírokat tartalmazó legjobb étrend-kiegészítők

Az omega-3 leghatékonyabb formái az EPA, a DPA és a DHA. Ezek a zsíros halakban találhatóak meg. A leghatékonyabb omega-6 a GLA. Ez az atracél- és a ligetszépe-olajban található meg. Mivel több omega-3-ra van szükségünk és nagyobb hiányt szenvedünk benne, ebből legalább tízszer annyi kell, mint omega-6-ból. (Adjuk össze az étrend-kiegészítőben lévő EPA, DPA és DHA mennyiségét és osszuk el a GLA mennyiségével. A kapott számnak 10-nél nagyobbnak kell lennie.) Az általános jó egészségi állapot megőrzéséhez összességében legalább 600 mg-nak kell lennie az EPA, a DPA és a DHA együttes napi mennyiségének.

Nem érdemes az omega-3 vegetáriánus formáját, az alfa-linolénsavat étrend-kiegészítő formájában, például lenmagolaj-kapszulaként szedni. Ez bevihető magok fogyasztásával a rostokkal együtt. Ez a forma sokkal kevésbé hatékony, mint a halolajból származó omega-3.

A legjobb C-vitamin-tabletták

Annak, hogy a C-vitamin milyen formában jut be a szervezetünkbe, önmagában nincs akkora jelentősége, mint az emberek gondolják. Mint látni fogjuk, az aszkorbinsav és a C-„észter” mind hatásos. De vannak más tápanyagok és gyógynövények, amelyek javítják az egészséget és az immunitást.

Ezek közé tartoznak a cink, a fekete bodza kivonata és az antociánok (például a fekete áfonyában található). (A számottevő mennyiségű antociánt tartalmazó C-vitaminkészítményeknek lilás árnyalata van.) Az ezeket az egymást erősítő hatóanyagokat is tartalmazó C-vitamin-készítmények ezért jobban megérik a pénzt.

Legjobb naponta nagyjából 2000 mg C-vitamint szedni összesen, de 200 mg-hoz hozzájuthatunk, ha naponta 6 adagot megeszünk a megfelelő gyümölcsökből és zöldségekből. így 1800 mg marad – vagy naponta kétszer 900 mg. Ez megfelelő mennyiség az általános egészségi állapot megőrzéséhez. Az alábbi étrend-kiegészítő programban ezt „1 gramm C-vitamin-komplex”-nek hívjuk.

Kombinált vitamincsomag:

  • Esszenciális ómega zsírsavak
  • C-vitamin plusz
  • Multivitamin

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.