Egészséges étrend

A multivitaminokban még előfordul néhány más nyomelem is (vagy legalábbis elő kellene fordulniuk):

Ásványi anyagok

Nyomelemek:

 • A molibdén nélkülözhetetlen az élethez, de a talajban nagyon ritka. Nem tudunk arról, hogy az egészséges emésztőrendszerű emberekben előfordulnának hiányállapotok, de elővigyázatosságból érdemes heti 150 µg -ot szedni belőle. (A multi-vitaminokban általában napi 45 µg vagy heti 315 µg található.)
 • A bór hozzájárul a csontok egészségéhe’ és az agyműködéshez, illetve segítheti a rákmegelőzést is. A multivitaminokban általában napi 150 µg vagy heti 1 mg található. Mi 3 mg bevitelét javasoljuk hetente egyszer.
 • A nikkel a multivitaminokban 5 mg-os mennyiségben található, de mivel a Optimális Étrend táplálékaiban bőségesen fordul elő, ezért a pótlását nem javasoljuk.
 • A szilícium javítja a kollagénképződést, segíti a sebgyógyulást és erősíti a csontokat. A Framingham Offspring vizsgálatban a legtöbb szilíciumot (napi 40 mg felett) fogyasztóknak voltak a legerősebb csontjaik, a napi 14 mg szilíciumnál kevesebbet (napi 14 mg alatt) fogyasztóknak pedig a leggyengébbek. A multivitaminok általában 2 mg-ot tartalmaznak belőle, ami alacsonyabb, mint a szükséges mennyiség. Mi napi 5 mg szilíciumpótlást javasolunk.
 • A vanádium a pajzsmirigyműködéshez és a vércukorszint ellenőrzéséhez szükséges. A multivitaminok napi adagja általában 10 µg-ot tartalmaz, ami ésszerű mennyiségnek tűnik — az optimális dózist nem ismerjük. Krómot és vanádiumot kombináltan tartalmazó tabletta is kapható.
 • A lítium lenyűgöző tápanyag. Az amerikaiak napi 0,65-3 mg lítiumhoz jutnak, aminek pontos a mértéke leginkább az elfogyasztott zöldségmennyiségtől és a helyi ivóvíz lítiumszintjétől függ. A vizsgálatokban a lítium a patkányoknál nélkülözhetetlen volt: a hiánybeteg patkányoknak almonként 20-30%-kal kevesebb utódjuk lett, és csak feleannyi élte túl az első hetet. Az alacsony lítiumbevitelű emberek körében nagyobb arányban fordul elő neurózis, skizofrénia, pszichózis, pszichiátriai osztályon történő kezelés, emberölés, öngyilkosság, nemi erőszak és betörés. Sőt, a japánok hosszú élettartama is kapcsolatba hozható az ivóvizük lítium tartalmával: a több lítium hosszabb élettartamot jelent (ez egyébként a gilisztákra is igaz).
  Úgy tűnik, hogy a kis dózisú lítium — legfeljebb napi 3 mg — jó hatású. Emlékeztetünk arra, hogy ez sokkal kisebb mennyiség annál, mint amit a bipoláris zavarnál adnak, ami napi 100 mg-tól pár ezer mg-ig is terjedhet. Az ekkora mennyiségek már rontják az immunműködést, és károsítják a pajzsmirigyműködést. A pajzsmirigyműködés károsodása egyébként elég alacsony dózisoknál is megkezdődhet. A peruiak — napi 2-30 mg közötti — lítiumbevitelével foglalkozó vizsgálatban összefüggést találtak a magasabb lítiumbevitel és a pajzsmirigy rosszabb működése között.
  Röviden: ahol az ivóvíz lítiumtartalma alacsony, érdemes kis mennyiségű lítiumot szedni, ám ezt tartsuk napi 2,5 mg alatt. Sajnos a legkisebb lítium tabletta, amivel mi találkoztunk, 5 mg-os volt. Mivel a lítium befolyással van a huszonnégy órás napi ciklusra, így legjobb reggel bevenni. Vágjunk tehát félbe egy 5 mg-os tablettát, és minden reggel vegyünk be egy darabkát.
 • Végül pedig itt van a taurin, amely nem minden multivitaminban szerepel, de érdemes számításba venni. A taurin az az aminosav, amely annyira hiányzott Pottenger macskáinak, de az embereknek is szükségük van rá: az egészséges emésztéshez nélkülözhetetlen epe egyik legfontosabb összetevője. Taurin a nyers vagy félig átsült húsban található, tehát különösen az gondoljon a taurinpótlásra, aki szereti a jól átsült húsokat. 500 mg-os tabletták formájában lehet hozzájutni, és szedhető hetente vagy naponta is. Az optimális bevitel megállapításához nagyon kevés adat áll rendelkezésre.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.