Egészséges étrend

A testmozgás mindig jó hatású?

A mérsékelt testmozgás szinte mindenkinek jót tesz, ám lehetnek kivételek is.

Egy közelmúltbeli vizsgálat azt figyelte meg, hogy a különböző anyagcseremarkerek, mint a vérnyomás, a HDE-, a triglicerid- és az éhomi vércukorszint hogyan reagál az edzésre. Az emberek 90%-ánál ezek az értékek javulnak, de a testmozgást végzők 7%-ánál egy-két eredmény tekintetében ellentmondó változás állt be.

Ez lehetne éppenséggel véletlen is – vannak, akik akkor is elkapnak fertőzéseket, és romlik az egészségük, ha mindent jól csinálnak -, de azt is jelentheti, hogy némely emberek az egészségi állapotukhoz képest túl intenzíven sportolnak.

Bizonyos betegségek pihenést kívánnak. Mi azt javasoljuk, hogy hallgass a szívedre: ha a szervezeted azt jelzi, hogy lassíts, akkor vedd egy kicsit lazábbra. A gyaloglás viszont szinte mindenkinek jót tesz.

Könnyű túl sokat sportolni

A mértékletes sportolás szinte mindig jó hatású, de a fárasztó sporttevékenység már kockázatos lehet.

Futó nő

A sportolás alatt és közvetlenül utána a fehérvérsejtek száma növekedik, majd kicsit később lecsökken a sport megkezdését megelőző szintre, hogy huszonnégy órán belül visszatérjen a normális szintre. Amíg az edzések között megfelelő idő áll rendelkezésre a regenerálódásra, az immunrendszernek ezek a változásai jó hatásúak lehetnek. Az is felmerült, hogy az elöregedő fehérvérsejtek a sport hatására a szövetekből a vérbe kerülhetnek, ahonnan eltávolíthatók. Ezáltal hosszú távon javul a fehérvérsejtek minősége, javul az immunműködés, és ez késleltetheti az öregedést.

Vigyázat! A túledzés azonban – rendszeres, intenzív edzés nem megfelelő pihenéssel – elnyomja az immunműködést!

A fárasztó edzésre adott immunválasz a vérmérgezésre vagy a sérülésre adott válaszra hasonlít. Ha a fárasztó sport mindennap megismétlődik, a fehérvérsejtek tevékenysége folyamatosan el van nyomva. Az immunműködés akadályozása akkor a legerősebb, ha az edzés „folyamatos, elnyújtott, fárasztó, és evés nélkül történik”. Ilyen szempontból az állóképességi sportolók vannak a leginkább kitéve az immunrendszer elnyomásának.

Érdekesség! A szabadidejükben versenyző sportolók csak feleannyiszor lesznek betegek, mint a nem mozgók, viszont a rengeteget edző élsportolók négy és félszer gyakrabban betegek a szabadidős sportolókhoz képest.

A sport a szervezet számára stresszt jelent, és itt is igaz, hogy a mennyiség teszi a mérget. A megfelelő mennyiségű edzést kell végezned: annyit, amennyi megerősíti a szervezetedet. Hallgass a testedre, és az alapján döntsd el, hogyan érzed magad.

Ha valakinek az olimpiai érem vagy a profi sport a célja, muszáj lesz nagyon intenzíven edzenie, vagyis az egészségét feláldozza az edzettségért, ám neki is igyekeznie kell elkerülni a túledzést.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.