Egészséges étrend

Alkoholfogyasztás – mit kell róla tudnunk?

A mértékletes alkoholfogyasztás egészséges, ám biztonságosabbá tehető telített zsírokban és más tápanyagokban – például kolinban – gazdag táplálkozással.

Alkohol
Az alkohol csak kis mértékkel gyógyszer!

Sok vizsgálat bebizonyította, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás – napi 1-3 alkoholos ital – összefüggésbe hozható a jó egészséggel. Egy közelmúltbeli vizsgálatban húsz éven keresztül követtek 1824, ötvenöthatvanöt év közötti embert.

A kutatás eredményeit így fogalmazták meg:

Az absztinensek és a sokat ivók  között megnövekedett, 51%-os, illetve 45%-os halálozási arányt találtak a mértékletes ivókhoz képest. Egy sor korábbi vizsgálat hasonló eredményre jutott.

Ennek alapján könnyen juthatnánk arra a következtetésre, hogy mindannyiunknak el kellene kezdeni inni egy kicsit. Itt is találunk azonban megtévesztő elemeket. Az absztinens emberek kevésbé tanultak, kevésbé intelligensek, nagyobb valószínűséggel dohányoznak, kevesebbet sportolnak és kevesebb zöldséget esznek, mint a mértékletes alkoholfogyasztók. Sok absztinens korábban keményen ivott, csak abbahagyta, s „a korábban sokat ivók nagyobb valószínűséggel dohányoznak többet, lesznek depressziósok, munkanélküliek, fogyasztanak marihuánát, rosszabb egészségi állapotban vannak, nem vallásosak és nem házasok”.

Néhány tanulmány azt találta, hogy a visszafogott alkoholfogyasztás előnyei megszűnnek, amikor ezek a megtévesztő elemek is jelen vannak. Mások arra jutottak, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás még mindig jobb, mint az absztinencia. Néhány betegség – például a cukorbetegség – esetén a kevés alkoholnak jótékony hatása lehet.

A végkövetkeztetés az, hogy az ivás mértékkel valószínűleg egészséges, tehát ha napi egy-két pohár alkohol örömet jelent valakinek, nincs egészségügyi oka arra, hogy ne fogyassza.

Emellett létezik pár szabály, amelyet ha követünk, még biztonságosabbá tehetjük az alkoholfogyasztásunkat.

Ne keverd az alkoholt és a többszörösen telítetlen zsírokat!

Korábban már említettük, hogy az alkoholos zsírmáj a többszörösen telítetlen zsírok és az alkohol keveredése következtében alakul ki. Az elfogyasztott telítetlen zsírok – ugyanúgy, mint a kolin – viszont megvédik a májat az alkoholtól.

Figyelem! Sajnos úgy tűnik, hogy az alkohol és a többszörösen telítetlen zsírok találkozása áll sok, az alkoholnak tulajdonított egészségügyi problémának a hátterében.

Az alkohol a bélben diszbiózist (bélflóra-félborulás) okoz, és endotoxémiát válthat ki, ami azt jelenti, hogy a bélbaktériumokból származó endotoxinok nagy mennyiségben áramlanak be a testbe. Az endotoxémia sokkal súlyosabbá válik, ha az étrend nagy mennyiségben tartalmaz például kukoricaolajból vagy ipari szalonnából származó, többszörösen telítetlen zsírokat. Amennyiben a táplálkozás többszörösen telítetlen zsírokban szegény, akkor az endotoxémia esélye minimálisra csökken.

Az alkohol lebomlása révén toxinok keletkeznek, például acet-aldehid. Ezek a toxinok többszörösen telítetlen zsírokká oxidálódnak, kimerítik a máj arachidonsav- és DHA-tartalmú szöveteit. Az ilyen méreganyagoktól való megszabadulásban egy sor tápanyag – mctionin, kolin, glutation, N-acetilcisztein, C-vitamin, pantetin, tiamin – segít.

Nekünk is vagy néhány javaslatunk a biztonságos alkoholfogyasztásra:

  • Az étrended tartalmazzon lazacot vagy szardíniát az omega-3 miatt, de ezeket ne azokon a napokon fogyaszd, amikor alkoholt iszol, mert a kettő keverése károsítja a beleket. Az alkohollal együtt való fogyasztásra a legjobb a marha, a bárány vagy a nem zsíros halak.
  • Légy jól táplált! A kolinbevitel miatt egyél májat és tojássárgáját, fogyassz extra mennyiségű antioxidánst, különösen C-vitamint a glutation regenerációja miatt, illetve a zsíroxidáció ellen.
  • Figyelj a bélproblémákra! Amennyiben emésztőrendszeri problémák jeleit tapasztalod – például refluxot -, a belek gyógyulásáig érdemes kerülnöd az alkoholt.

Ha ezeket a tanácsokat megfogadod, nem kell aggódnod a mértékletes alkoholfogyasztás miatt.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.