Egészséges étrend

Böjt és egészséges, hosszú élet

Hernyóktól és legyektől származó, meggyőző bizonyítékok szólnak amellett, hogy minden olyan módszer, amely előmozdítja az autofágiát, egyben az élettartamot is meghosszabbítja. (Autofágia: nagyon finoman szabályozott lebontó folyamat.)

Laboratóriumi állatoknál a kalóriamegvonás stimulálja az autofágiát, és növeli az élettartamot. Sajnos ennek mellékhatásai is vannak, például a növekedésben való elmaradás. Általánosságban elmondható, hogy a hosszan tartó böjt az állatokat sérülékennyé teszi, és attól könnyebben lesznek betegek.

A huszonnégy óránál rövidebb, rendszeres böjtök az emberhez hasonlóan a patkányoknál is meghosszabbítják az élettartamot kalóriamegvonás, a növekedés elmaradása és a betegségek elősegítése nélkül.

Az állatkísérletekben a váltott napokon folytatott – általában huszonnégy órás -böjt szintén remek eredményeket produkált az élettartam meghosszabbításában és a betegségek megelőzésében.

Böjtölés idejeA rövid böjtök az egereknél az elhízást is meg tudják előzni. Egy elhízást indukáló, magas zsírtartalmú étrend mellett azok az egerek, amelyek annyit ettek, amennyit akartak, elhíztak, míg amelyeknek csak napi nyolc óra állt rendelkezésére az evésre, azok nem híztak. Ez annak ellenére történt meg, hogy a két csoport energia bevitele ugyanakkora volt!

Mindezekből az derül ki, hogy a rendszeres, rövid böjtök megadják a megnövekedett szintű autofágia nyújtotta előnyöket, a hosszú távú böjtök hátrányai nélkül.

A túlevés csökkenti az élettartamot

Ha a böjtölés jó hatású, akkor a túl táplálásnak vagy a rendszeres táplálásnak rossznak kell lennie. A kórházakban fekvő, kritikus állapotú betegeknél a rendszeres táplálkozás, kombinálva a testmozgás hiányával, az autofágia csökkenéséhez vezet.

Egy vizsgálatban a kritikus állapotban lévő betegeknél 62%-kal csökkent az autofágiás sejtnedvüregek száma, és az autofágia által rendes körülmények között lebontott fehérjék koncentrációja a normális kilencvenhétszeresére emelkedett. Az autofágia hiányát ezeknél a betegeknél a szervelégtelenséggel hozzák összefüggésbe.

Szintén fontos példával szolgálnak azok a sportolók, akiknél a méret és az erő számít, ezért az izomnövekedés érdekében túl sokat esznek: bár sokat sportolnak, és egészségesek, a túlevés miatt mégis rövidebb ideig élnek. Az NFL (amerikai futball-szövetség) játékosai átlagosan kevesebb mint hatvan évig élnek, és minden, a ligában eltöltött év három évvel rövidíti meg a sportoló életét. Az élettartam a legnagyobb és legerősebb játékosoknál – akik a támadó- vagy védőfalban játszanak – a legrövidebb.

Mikor ne böjtöljünk?

Bizonyos fertőzéseket a legjobban akkor támadhatunk meg, ha eszünk.

Régi szóbeszéd szerint „tápláld a megfázást, éheztesd a lázat”. Ezt a tanácsot tudományosan is alá lehet támasztani. Az influenza – amely tulajdonképpen vírusos fertőzés megfázásszerű tünetekkel — súlyosságát fokozza az étel megvonása. A kalóriamegvonás felgyorsítja az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS vagy Lou Gehrig-kór) terjedését is. Amikor a kalóriakorlátozás úttörője, dr. Roy Walford hetvenkilenc éves korában éppen ALS-ben halt meg, az önmagában figyelmeztetés volt: minden szélsőséges táplálkozási stratégia esetén idővel megjelenik egy kórokozó, amelyik képes lesz kiaknázni a lehetőséget.

Összességében a lényeg az, hogy az egészséges böjt mindig könnyű és stressz mentes. Aki a böjt közben nem érzi jól magát vagy éhes lesz, annak ennie kell.

Tippek a sikeres böjtöléshez

BöjtA böjt hatékonyan javítja a sejten belüli kórokozók elleni immunvédekezést

A böjtnek azonban rövidnek kell lennie — huszonnégy óránál rövidebbnek —, mert sokkal hasznosabb, ha gyakrabban, ám rövidebb ideig böjtölünk. A hosszú koplalások éppen hogy elősegítik a sejten belüli fertőzéseket azzal, hogy az evés újrakezdése után elnyomják az autofágiát. A hosszú koplalások a szervezet napi huszonnégy órás ciklusát is megzavarják, mivel azt a napi, rendszeres ételfogyasztás segíti.

A böjtölő népek láthatóan egészségesek, és hosszú ideig élnek.

A mediterrán étrenddel foglakozó korai vizsgálatokat – amelyek ezt a táplálkozást rendkívül egészségesnek találták — leginkább ortodox keresztények között végezték, akik gyakran böjtöltek — az étrend jó eredményei valószínűleg inkább a böjtölésnek voltak köszönhetők, semmint magának az étrendnek.

Böjt közben lehetséges a nassolás. A böjtölés legnagyobb előnyei a rövid böjtökből származnak, nem pedig a fárasztó önmegtagadásból.

A böjtöt akkor kell befejezni, ha megjelenik az éhség, illetve a tápanyaghiány egyéb jelei: száraz száj, száraz szemek, ingerlékenység, düh vagy szorongás.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.