Egészséges étrend

A vérzsírok – LDL és HDL szerepe az immunvédelemben

A Optimális Étrend optimalizálja a vérzsír összetételt, ám néhány további lépéssel növelhetjük a HDL szintjét is, ezzel pedig javíthatjuk az immunvédelmet.

A legtöbb ember ismeri azoknak a vérzsíroknak a nevét — LDL, HDL, triglicerid, összkoleszterin —, amelyeket vérvizsgálatkor ellenőriznek. A többség azonban nem tudja, hogy ezeknek mi a feladatuk. Ha a gyógyszergyártó cégek reklámjaiból indulunk ki, akár azt is gondolhatnánk, hogy a szérumkoleszterin csak azért van a szervezetben, hogy szívrohamot okozzon!

Vérzsírok

A valóságban ezeknek a vérzsírösszetevőknek két feladatuk van: egyrészt zsírokat és koleszterint szállítanak, másrészt az immunvédekezésünk kulcsfontosságú részét képezik.

Az optimális HDL-szint

A HDL- részecskék például huszonnégy különböző immunmolekulát szállítanak, véralvadási faktorokat és komplement faktorokat.

A zsír felhasználására képes kórokozók — protozoák, gombák és férgek — a HDL-részecskékben az élelmet látják. Ezek a patogének beborítják a HDL-t, és megpróbálják megenni. De trójai falovat fognak: amikor a HDL bekerül a kórokozóba, a zsírok és a koleszterin között rejtőző immunmolekulák elpusztítják a patogéneket, vagy odavonzzák a fehérvérsejtekét, akik azután elvégzik a munkát.

Bizonyos HDL-részecskék például olyan molekulákat szállítanak, amelyek halálosak az álomkórt és a Chagas-kórt okozó protozoa parazitára, a tripanoszómára. Sok tripanoszóma-fajta épp emiatt csak állatokra veszélyes, emberekre nem, mert a HDL lerombolja őket. Azok a tripanoszómák, amelyek emberi betegséget képesek okozni, kifejlesztették az antitripanoszóma-molekulákat szállító HDL-moíekulák felismerésének képességét, és ezeket nem eszik meg.

A patogének pusztítása mellett a HDL a következő módokon is képes eltávolítani a toxinokat:

 • Megköti a bakteriális endotoxinokat, különösen a liposzacharidot (LPS), és semlegesíti a mérgező hatásukat. Ennek következtében a magas HDL-szintű embereknél fertőzések esetén jelentősen kisebb a gyulladás. Ha emberekbe újraalkotott HDL-t fecskendeznek, az csökkenti az endotoxémiát és az LPS által kiváltott gyulladást.
 • Felveszi a vérkeringésből a toxinokat — például az oxidált koleszterint és visszaszállítja őket a májba, méregtelenítés céljából. A máj sokkal nagyobb valószínűséggel vesz fel toxint szállító HDL-t, mint olyat, amelyik nem szállít mérget.

A legtöbb ember vérében túl kevés a HDL, emiatt romlik az immunvédekezés, és nem elég hatékonyan szabadulnak meg a toxinoktól.

A magas HDL-szint jó hatású:

 • A magas HDL-szintű emberek hatod akkora valószínűséggel kapnak tüdőgyulladást, ezenkívül a Leiden-85-Plus vizsgálat szerint 35%-kal kisebb eséllyel is haltak meg fertőzéses megbetegedésben.
 • Az EPIC vizsgálatban a HDL szintjének emelkedése 16,6 mg/dl-enként (0,4 mmol/l) 22%-kal csökkentette a bélrendszeri rák kialakulásának kockázatát.
 • A VA Normative Aging vizsgálatban „a HDL koleszterin 10 mg/dl-enkénti (0,26 mmol/l) növekedése összefüggésben volt a halálozás kockázatának 14%-os csökkenésével nyolcvanöt éves kor alatt”.

Az optimális HDL-szint nagyjából 70 mg/dl (1,8 mmol/l). Az amerikaiaknál az átlagos szint 50 mg/dl (1,3 mmol/l).

Szerencsére a HDL-szint optimális értékre emelése nem nehéz feladat. így csináld:

 • Egyél több telített zsírt! A Optimális Étrend makrotápanyag-összetétele ehhez éppen megfelelő. Ez azért működik, mert az elfogyasztott zsír egy kilomikron nevű részecskébe van csomagolva, és miután a kilomikron eljuttatta a zsírt a zsírszövetbe, gyakran átalakul HDL-lé. A vaj és a tejszín remekül emeli a HDL-szintet.
 • Iktass be rendszeres, rövid böjtöket, és fogyassz kókuszolajat! Ez a két lépés ketogén, azaz a hatásukra a máj ketonokat kezd termelni. A ketonok egy olyan receptort stimulálnak, amely a májat arra készteti, hogy több HDL-t hozzon létre. (A niacin-anyagcsere ugyanezt a receptort stimulálja, és ez az oka annak, hogy az orvosok niacint írnak fel a HDL-szint emelésére. A niacin azonban mérgező a májra nézve, így érdemes inkább kókuszolajat használni.)
 • Sportolj! Egy tizenkét hetes kísérlet során a HDL-szint 24,8%-kal növekedett a mérsékelt intenzitású gyaloglás, és 20,9%-kal az intenzív gyaloglás hatására. Az ellenállással végzett edzés szintén így hat. Ha egy időre leállsz, a kihagyás ne legyen túl hosszú: húsznapi ágynyugalom 20%-kal csökkenti a HDL-szintet.
 • Fogyassz kis mennyiségű alkoholt! Napi egy sör 4,4%-kal emeli a HDL szintjét, napi fél üveg bor pedig 17%-kal.

Az LDL szerepe az immunműködésben

A HDL-hez hasonlóan az LDL is része az immunrendszernek, ám neki más szerep jutott. Míg a HDL-ek elpusztítják a kórokozókat, és eltüntetik a toxinokat a szervezetből, addig az LDL-ek felderítik a behatolók jelenlétét.

Az LDL-lipoproteinek szerkezete sérülékeny. Az oxidáció nagyon könnyen károsítja őket, és leginkább a baktériumok sejtfalának összetevői — például a lipopoliszacharidok (LPS) – képesek az oxidálásukra. Az oxidáció során az LDL-ek megkötik az LPS-eket, és segítenek eltávolítani őket a szervezetből.

Az oxidált LDL-ek (oxLDL) sorsa különbözik a normál LDL-étől. Normál LDL részecskéket a test sejtjei akkor vesznek fel, amikor zsírra vagy koleszterinre van szükségük, oxLDL-t viszont a makrofágnak nevezett fehérvérsejtek vesznek fel.

Ennek néhány komoly következménye van:

 • A makrofágok elkezdik felkutatni és elpusztítani az LDL-t oxidáló kórokozókat.
 • A makrofágok kivonják az LDL-t oxidáló LPS-t vagy más molekulát, és bemutatják az immunrendszernek, amely antitestet képez a beáramló kórokozók ellen.

Az LDL tehát az immunvédekezés fontos része.

Rossz táplálkozás mellett azonban az LDL adós maradhat az őrszemfunkció elvégzésével. A fruktóz és az omega-6 közvetlenül képes oxidálni az LDL-t, vagy metabolikus endotoxémiát előidézni úgy, hogy a bélbaktériumokból származó LPS oxidálja az LDL-t. Ha az oxLDL nagy mennyiségben fordul elő a vérben, az krónikus, az egész testre kiterjedő gyulladást okoz, a makrofágokból „habos sejtek” alakulnak ki, amelyek érelmeszedeséses léziókká válnak. Amikor a makrofágok elkezdik visszautasítani az oxLDL-t, a szintjük felhalmozódik a vérben, és diszlipidémiát okoz.

Az ideális szérumvérzsír-összetétel — amely a legegészségesebb, és minimalizálja a halálozási arányt – a következőképpen néz ki:

 • Összkoleszterinszint: 200-260 mg/dl (5,2-6,7 mmol/1);
 • LDL koleszterinszint: 100 mg/dl felett (2,58 mmol/1);
 • HDL koleszterinszint: 60 mg/dl felett (1,55 mmol/1);
 • Trigliceridszint: 50-60 mg/dl (1,29-1,55 mmol/1).

A legtöbb ember trigliceridszintje túl magas, a HDL-szintje pedig túl alacsony. Ennek ellentéte, az alacsony triglicerid- és magas HDL-szint szoros összefüggést mutat a hosszú élettel. Idősebb korban a magas HDL-szint a gyorsabb gyaloglási sebességgel, a jobb egyensúllyal és a javuló kognitív funkciókkal hozható összefüggésbe.

Ha az összkoleszterinszint 200 mg/dl alatt van, az gyengébb immunműködésre utal. Erre jó példák a csecsemők. A születés pillanatában az újszülöttek LDL-szintje rendkívül alacsony, az összkoleszterin-szintjük pedig 72 mg/dl (1,86 mmol/l). (Az anyaméhben az alacsony LDL-szint megakadályozza, hogy a kisbabák antitesteket termeljenek az anyukájuk ellen.) Az alacsony LDL-szint miatt a csecsemők csak korlátozott mértékben képesek antitesteket termelni, így az immunvédelmük is gyenge.

Az anyatejjel táplált csecsemőknél a szérum-koleszterinszint gyorsan megemelkedik, és egy hónapos korban már eléri a 163 mg/dl-t (4,2 mmol/l), hat hónapos korban pedig a 194 mg/dl-t (5 mmol/l). Ez az a szint – nagyjából 200 mg/dl —, amely mellett normális az immunműködés.

A tápszeres csecsemőknél a koleszterin szintje lassan emelkedik, és hat hónapos korban még csak 140 mg/dl (3,6 mmol/l) – ez az egyik oka annak, hogy a tápszerrel táplált babák gyakrabban kapnak fertőzést.

Még egyszer: Az ideális szérumvérzsír-összetétel – amely a legegészségesebb, és minimalizálja a halálozási arányt – a következőképpen néz ki:

Az optimális vérzsír összetétel

Összkoleszterinszint:200-260 mg/dl (5,2-6,7 mmol/l);
LDL koleszterinszint:100 mg/dl felett (2,58 mmol/l);
HDL koleszterinszint:60 mg/dl felett (1,55 mmol/l);
Trigliceridszint:50-60 mg/dl (1,29-1,55 mmol/l).

A vérzsírösszetétel problémáinak javítása

A vérzsírok szintjének diagnosztikus értéke van. Amikor ezek a jó táplálkozás ellenére eltérnek a normálistól, az valamilyen konkrét problémát jelent, amely orvosi kezelésre szorulhat.

Ha az összkoleszterinszint alacsony (200 mg/dl alatt van), az a következő okokra vezethető vissza:

 • Zsírhiányos étrend – ilyen például a makrobiotikus táplálkozás. Ha ez a problémád, egyél több zsírt!
 • Pajzsmirigy-túlműködés, amely lítiumpótlással enyhíthető.
 • Lipoproteinekkel táplálkozó eukarióta kórokozó — protozoa, gomba vagy parazita féreg – általi fertőzés.

Ha egészségesen táplálkozol, és még mindig alacsony az összkoleszterinszinted, az orvosnak ellenőriznie kell, hogy a vér- vagy székletmintádban van-e protozoás vagy férges fertőzés.

Vérzsír

Amikor az összkoleszterin és az LDL szintje magas, az általában arra utal, hogy az LDL vérből való eltávolítása nem elég hatékony. Ennek lehetséges okai:

 • Pajzsmirigy-alulműködés, illetve jód- vagy szelénhiány. A pajzsmirigyhormonnak kell aktiválnia az LDL-receptort ahhoz, hogy az LDL-t kihúzza a vérből. A jódpótlás jelentősen csökkenti az összkoleszterin, az LDL és a triglicerid szintjét.
 • Ha nem tökünk elég időt a napon, a szervezet nem lesz képes a szérumkoleszterinből elegendő D-vitamint és más szterolokat termelni.
 • Az LDL túlzott mennyiségben oxidálódik, és a makrofágok képességét meghaladja az oxLDL eltávolítása. Ennek is több oka lehet:
  • A cink-réz szuperoxid-dizmutáz — a fő sejten kívüli antioxidáns (amely az extraceliuláris mátrixhoz és a véredények belső falához kötődik a reaktív oxigénszármazékok eltüntetése céljából) – alkotóelemeinek, a réznek vagy a cinknek a hiánya. A rézhiány a magas LDL-szint általános oka lehet.
  • A béídiszbiózisból vagy rendszerszintű bakteriális fertőzésből származó endotoxémia, amely a szervezetben az LPS, illetve más oxidánsok magas szintjéhez vezet.

Az orvosok segíthetnek ezeknek a betegségeknek a felismerésében és kezelésében. Mindenképpen sokkal jobb, ha kiderítjük és orvosoljuk a diszlipidémia gyökerét, mint ha művi módon, gyógyszerekkel – például sztatinokkal – próbálnánk megváltoztatni a koleszterinszintet.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.