Tanácsok az egészséges szívért

Milyen táplálékkiegészítőket fogyasszunk? Valóban hasznosak?

A táplálékkiegészítők segíthetnek pótolni a nem tökéletes táplálkozási szokások miatti hiányokat, és ellensúlyozzák a korral járó metabolikus változásokat.

A Napi 30 perc program keretében sok szívbarát, tápanyagokban gazdag ételt fogunk fogyasztani, és arra is lehetőségünk lesz, hogy testmozgással, stresszcsökkentéssel és az élet élvezetével erő­sebbé tegyük a szívünket. De vajon szükségünk van-e mindezek mellett különféle táplálék­kiegészítőkre?

A brit orvosok többsége sokáig határozott „nemmel” felelt volna erre a kérdésre. Ma már azonban egyes kutatási eredmények hatására hajla­nak annak elismerésére, hogy a vitaminok, ásványi anyagok és egyéb, jól megválasztott táplálék­kiegészítők a helyes életmód kínálta előnyökön túl is képesek védelmezni a szívünket és általános egészségünket.

Ennek egyebek között az az oka, hogy a táp­lálékkiegészítők segíthetnek pótolni a nem tökéle­tes táplálkozási szokások miatti hiányokat, és el­lensúlyozzák a korral járó természetes metabolikus változásokat.

A táplálékkiegészítők természetesen nem he­lyettesíthetik az egészséges táplálkozást és a helyes életmódot. Az a feladatuk, hogy segítsenek bevinni a szervezetbe a szükséges mennyiséget mind­azokból a természetes anyagokból, amelyekre szívünk és szervezetünk optimális működéséhez szükség van – a vitaminokat, az ómega-3 zsírsava­kat, a Q10 koenzimet és a fitoszterolokat (amelyek gátolhatják a táplálékkal bevitt koleszterin fel­szívódását).

Válasszuk a legjobb multivitamint!

Ha úgy döntünk, hogy valamilyen multivitamint szedünk, a fontos tápanyagokból az alábbi szintek elérésére törekedjünk:

Az ajánlott napi adag (RDA) 100%-a:

ügyeljen arra, hogy multivitaminunk a következő anyagok RDA-jának 100%-át tartalmazza: tiamin, riboflavin (B2-vitamin), niacin (B3-vitamin), folsav, valamint B6-, B12-, C-, D- és E-vitamin.

Kevesebb mint 1500 NE a retinolalapú A-vitaminból: ha naponta 5000 NE-nél (nemzet­közi egység) több A-vitamint fogyasztunk el retinol formájában, az növelheti a csontritkulás kockázatát. A szedett táplálékkiegészítő ezért ne tartalmazzon 1500 NE-nél többet belőle.

Ásványi anyagokból legfeljebb 100%: egyetlen ásványi anyagból sincs szükségünk többre az RDA 100%-ánál. Az egészséges étrendből a leg­többen bőven elegendő klórhoz, foszforhoz és káli­umhoz jutunk, ám egyes felmérések szerint néme­lyeknél a táplálékból származó magnéziumbevitel nem éri el az RDA-t (300 mg) – ez pedig nem el­hanyagolható tény, egyes adatok szerint ugyanis a magnézium csökkenti a keringési betegségek koc­kázatát. A nyomelemek – a bór, a nikkel, a szilíci­um, az ón és a vanádium – nem szükségesek, az emberi szervezetnek talán nincs is szüksége rájuk.

K-vitamin – legalább 20 mikrogramm: kevés multivitamin tartalmaz K-vitamint (amely elősegíti a véralvadást), és Európában nem is hatá­roztak meg rá RDA-t. A szükséges mennyiség be­vitele érdekében fogyasszunk zöld leveles zöldsé­geket. (Aki vérhígító gyógyszereket szed, kérje előbb orvosa tanácsát!)

Vas – a kor és a nem is számít: a menopauza előtt a nőknek olyan terméket érdemes keresniük, amely 14 mg vasat (az RDA 100%-a) tartalmaz. A menopoauzán túli nőknek és a férfiaknak ennél kevesebb vas is elegendő.

Még egy megjegyzés: egyes multivitamin-gyártók „különleges változatot” is kínálnak termékeikből, amelyek a gyógynövények, ásványi anyagok, kivonatok és aminosavak „egyedi keveré­két” tartalmazzák. Legyünk óvatosak ezekkel kap­csolatban! Noha az egyes összetevők jelentős ré­szének hatékonyságát kutatások igazolhatják, senki sem vizsgálta még, mennyire hatékonyak ilyen keverék formájában. Lehet, hogy sokat fizetnénk néhány olyan összetevőért, amelynek nincs, vagy csak alig van értéke.

Táplálékkiegészítők ésszerű használata

Ha valamilyen oknál fogva hiányos az étrendünk – azaz táplálékunk nem tartalmazza a szervezetünk által igényelt összes tápanyagot – kedvező hatásúak lehetnek az alábbi táplálékkiegészítők. Kérjük ki orvosunk véleményét az oldható rostról, a Q10 koenzimről és a fitoszterolokról, és aki bármilyen vérzési rendelle­nességben szenved, vagy véralvadásgátló gyógyszert szed, kerülje a halolajkészítményeket!

TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐNAPI ADAGMEGJEGYZÉSEK
Multivitamin1-
Kalcium700 mgHa nem eszünk elég tejterméket.
Halolaj1-2 mg ómega-3Kerülje, aki véralvadásgátlót szed.
Oldható rost7-10 gA legjobb, ha ételekből származik.
Q10 koenzim100 mgMagas vérnyomás ellen és sztatinokat szedőknek.
Fitoszterolok2gCsak magas koleszterinszint esetén ajánlott.

Multivitaminok

Egyre több adat támasztja alá azt a tényt, hogy a bizonyos vitaminokban és ásványi anyagokban hiányt szenvedőknél megnő számos krónikus betegség, köztük a keringési betegségek kockázata. Vajon a naponta szedett multivitamin-tablettákkal is biztosítható ezekből a nélkülözhetetlen táp­anyagokból a megfelelő mennyiség bevitele? Az Amerikai Orvosszövetség ajánlja a használatu­kat, a Brit Szívalapítvány inkább az egészséges ét­rendre helyezi a hangsúlyt.

A multivitamin-tabletták szedése mellett a következő érvek szólnak:

 • HOGYAN SEGÍTI A SZÍVET? Multivitamin szedésével korrigálhatjuk étrendünk esetleges hiá­nyosságait, és segíthetünk csökkenteni a keringési betegségek kockázatát.
 • HOGYAN HAT?
  • Amerikai kutatók szerint a multivitaminokban lévő B-vitaminok jelentősen csökkenthetik a homociszteinszintet. A homocisztein olyan aminosav, amely a fehérjék lebontásakor képződik a szervezetben, s egyre több kutatás utal arra, hogy a szívroham és a szélütés fontos rizikótényezője lehet. Szervezetünknek B6- és B12-vitaminra, vala­mint folátra (azaz a táplálékkiegészítőkhöz adott folsavra) van szüksége ahhoz, hogy a homociszteint a sejtek által építőanyagként felhasználható aminosavvá bontsa tovább. Ha ez nem történik meg, a homociszteinszint megnő, s vele együtt a szívroham kockázata is. Ahogy öregszünk, szervezetünk mind kevesebb B-vitamint vesz fel az ételekből – szerencsére azonban a táplálék­kiegészítők B-vitaminját könnyen felszívja.
  • Egy amerikai vizsgálat során megállapították, hogy a multivitamin-tabletták szedése jelentősen csökkenti a szívet fenyegető gyulladást jelző C-reaktív fehérje szintjét. Más amerikai vizsgálatok arra derítettek fényt, hogy a multivitaminok csök­kenthetik egy másik, a veszélyes gyulladásokkal együtt járó vegyület, az interleukin-6 szintjét.
  • A multivitamin gátolhatja az „ártalmas” LDL-koleszterin oxidálódását is – azét a folyamatát,amelynek során a szabad gyökök hatására plakkok képződnek az artériák falában, kárt téve bennük.
  • Védő hatású D-vitamint visz be A D-vita­mint tartalmazó táplálékkiegészítők rendszeres szedése 31 százalékkal csökkentette a szívbetegség miatti halálozás kockázatát a kaliforniai egyetem egyik nagyszabású, 10 000 nő bevonásával végzett vizsgálatában.
  • Egyéb feladatai mellett a D-vitamin segít a szervezetnek felszívni és megtartani a kalciumot, amely nélkülözhetetlen az egészséges vérnyomás­hoz. Védelmet nyújthat továbbá az artériákat mere­vebbé tévő kalciumlerakódások kialakulása ellen, és belga kutatásokból kitűnik, hogy a gyulladáso­kat is csökkenti. A szervezet a bőrt érő napfény hatására is termel D-vitamint, de ha nem megyünk (vagy nem jutunk) napra, könnyen lehet, hogy nem szerzünk kellő mennyiséget ebből a vitaminból.
 • A LEGJOBB FAJTÁK Nem feltétlenül a leg­drágább multivitamin a legjobb – nagyon sok gyártó kínál az összes fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmazó készítményeket jóval kedvezőbb áron.
 • IDEÁLIS ADAG Naponta egy tabletta.
 • MIKOR SZEDJÜK? A legjobb felszívódás érdekében evés közben.
 • MELLÉKHATÁSOK Enyhe émelygés. Ennek kisebb az esélye akkor, ha a tablettát étkezés köz­ben vesszük be.
 • MIRE KELL VIGYÁZNI? Csak az ajánlott adagban szedjük!
 • JÓ TANÁCS A jobb felszívódás érdekében a multivitamin-tablettát tele pohár vízzel vagy gyümölcslével vegyük be!

HALOLAJ

Már heti két halas étkezés is segíthet csökkenteni a szívroham kockázatát.

A kutatásokból úgy látszik, hogy már heti két halas étkezés is segíthet csökkenteni a szívroham kocká­zatát, és a Brit Szívalapítvány azt tanácsolja, hogy minden héten fogyasszunk egy vagy két alkalom­mal olajos húsú halat, például lazacot vagy makrélát. E halakban különösen sok van két szívbarát ómega-3 zsírsavból, az eikozapentaénsavból (EPA) és a dokozahexaénsavból (DHA) – amelyekből a legtöbben nem fogyasztanak eleget. Vajon pótolha­tó-e a hiány halolajkapszulákkal vagy csukamáj-olajjal? A tanulmányok szerint ezek szedése csök­kentheti egy második szívroham kockázatát, ezért azok a szívbetegek, akik nem esznek rendszeresen halat, szedjenek halolajkapszulát.

 • HOGYAN SEGÍTI A SZÍVET? A jelek szerint a halolaj ómega-3 zsírsavai naponta, telített zsírokban szegény, viszont zöldségben, gyümölcs­ben és teljes értékű gabonafélékben gazdag étrend részeként fogyasztva jelentősen csökkentik a szív­roham kockázatát. Csökkentik a trigliceridszintet is (a magas trigliceridszintet a szívbetegségek egyik rizikófaktorának tartják).
 • HOGYAN HAT?
  • Stabilizálja a veszélyes plakkokat az artériákban A southamptoni egyetem kutatói artériatisztító műtétre váró 178 pácienst kértek meg arra, hogy a műtét előtt akár hat hónapon át naponta szedjenek halolajjal, napraforgóolajjal, illetve placebóval (gyógyhatású anyag nélküli szer­rel) teli kapszulákat. A műtétek után kiderült, hogy a halolajat szedők plakkjai voltak a legkevésbé hajlamosak a berepedésre és így a szívet veszé­lyeztető vérrögök képzésére.
  • Csökkenti a trigliceridszintet A trigliceridszint a telített zsírokban dús étkezés után megnő – ez lehet a magyarázata annak, miért nagyobb a szívroham kockázata a bőséges reggeli, ebéd vagy vacsora után. Egy amerikai vizsgálat szerint a halolajtartalmú táplálékkiegészítőt szedő férfiak trigliceridszintje nagy étkezések után 35-50 száza­lékkal volt alacsonyabb a vártnál – ez a különbség pedig akár életmentő lehet. Úgy vélik, hogy a halolaj segíti az izomsejteket a trigliceridek hatékonyabb lebontásában, s ezzel gyakorlatilag „kiszippantja” őket a vérből.
  • Szabályozza a szívritmust Az erősen szabálytalan szívverés (aritmia) akár hirtelen szív­halált is okozhat. Egy brit tanulmány szerint a hal­olaj nagyfokú védelmet nyújt a szívverés szabály­talanságai miatt pacemakerrel élő férfiak és nők szívének. Amikor a kutatók aritmiát próbáltak ki­váltani önkénteseknél, a halolaj szedése előtt tízből hét esetben jelentkezett szabálytalan szívverés, míg a halolaj szedése után tízből csupán kétszer.
 • A LEGJOBB FAJTÁK Az Élelmiszerszabvány Hivatal folyamatosan ellenőrzi a PCB-k (rákkeltő vegyületek) szintjét a halolajokban, s 2002-ben vissza is vonta két típus forgalmazási engedélyét. A többi gyártmány a mérések szerint nem, vagy csak kismértékben jelent egészségi kockázatot. A hivatal a halolajok higanyszintjét is mérte, és 2005 júniusában azt jelentette, hogy az ajánlott adagolás mellett a jelenlegi higany szintek semmiféle veszélyt nem jelentenek a fogyasztókra nézve.
 • IDEÁLIS ADAG A szakértők naponta össze­sen 1-2 g EPA és DHA fogyasztását javasolják. Hogy ez hány kapszulát jelent? Olvassuk el a cím­két, mivel az adag márkánként változik.
 • MIKOR SZEDJÜK? Étkezés közben.
 • MELLÉKHATÁSOK Halszagú böfögés, enyhe émelygés, felfúvódás.
 • MIRE KELL VIGYÁZNI? A halolaj véralvadást gátló hatása veszélyes lehet azokra, akik vér­alvadásgátló gyógyszereket, például warfarin- vagy acenokumarol-tartalmú szert szednek. A halolaj szedése előtt nekik orvosuk tanácsát kell kérniük!
 • JÓ TANÁCS A halszagú böffenések elkerülé­sére tartsuk hűtőszekrényben a kapszulákat, vagy teli gyomorral vegyük be őket.

OLDHATÓ ROST

Zabliszt, bab, árpa és narancs, grépfrút és eper -ezek az ételek mind sok oldható rostot tartalmaz­nak, azaz olyan emészthetetlen szénhidrátot, amely az emésztőrendszerben sűrű, a koleszterint meg­kötő kocsonyás anyaggá alakul át. Naponta legalább 8 g-ot kell fogyasztani belőle – illetve inkább 10-et, ha magas a koleszterinszintünk -, ennek ellenére a legtöbben naponta alig 4 g-ot eszünk meg (ennyi van egy tál zabpehelyben vagy egy maréknyi eperben).

Ezért javasolhat orvosunk oldható rostot tartal­mazó táplálékkiegészítőt – nem a rostban gazdag gabonafélék és termények helyett, hanem azért, mert a több oldható rost bevitele a kismértékű ko­leszterinszint-csökkentés biztonságos, gyógyszer­mentes módja. Élvonalbeli amerikai kutatók szerint a kissé magas koleszterinszintjük miatt sztatinokat szedők 15 százalékánál ugyanazt az eredményt ér­hetnék el egészségesebb étrenddel és oldható rostot tartalmazó táplálékkiegészítő fogyasztásával.

 • HOGYAN SEGÍTI A SZÍVET? Az oldható rost 7 százalékkal csökkentheti az összkoleszterin-szintet és 5 százalékkal az LDL-ét, ami 10-15 szá­zalékkal kisebb szívbetegség-kockázatot jelent.A rosttartalmú táplálékkiegészítők segíthetnek azoknak, akik szeretnék megelőzni a szívproblé­mák kialakulását; akinél viszont már megállapítot­ták a szívbetegséget, ne próbálja ilyen szerekkel helyettesíteni a javasolt gyógyszeres kezelést!
 • HOGYAN HAT? Az oldható rost sűrű kocso­nyává alakul, amely lassan halad előre a belekben, megköti és kiüríti a szervezetből a koleszterinben gazdag epesavakat. Az epesavakat a máj termeli, és a zsírok lebontásában játszanak szerepet.

Általában az epesavakban megkötött koleszte­rin 95 százaléka visszaszívódik. Ha azonban az oldható rostok segítenek nagyobb hányadukat kiüríteni, s így kevesebb szívódik vissza, a máj kénytelen koleszterint kivonni a vérből, hogy több epesavat termeljen. A végeredmény a koleszterin­szint csökkenése.

 • A LEGJOBB FAJTÁK A rosttartalmú táplá­lékkiegészítők általában ízesített porok formájában kaphatók, s vízben kell feloldani őket. Főként psyllium- (más néven ispaghula-) magokból vagy maghéjakból készülnek a rosttartalmú koleszterin­csökkentők, s receptre és vény nélkül is kaphatók. Az ispaghulát hashajtóként is használják.
 • IDEÁLIS ADAG A koleszterinszint csökken­téséhez igyekezzünk napi 7-10 g oldható rostot bevinni a táplálékkiegészítőkkel.
 • MIKOR SZEDJÜK? A felét reggel, a felét pedig este vegyük be.
 • MELLÉKHATÁSOK Felfúvódottság, szelek, székrekedés.
 • MIRE KELL VIGYÁZNI? Mielőtt rosttartalmú táplálékkiegészítőket kezdünk szedni, kérjük orvosunk véleményét – különösen akkor, ha bél­elzáródásban, fekélyben vagy krónikus székreke­désben szenvedünk! A nagy mennyiségű rost csökkentheti egyes gyógyszerek hatékonyságát is. A psyllium ritka esetekben allergiás reakciókat okozhat. Ha psylliumkészítmény bevétele után szaporán vagy szabálytalanul kezdünk lélegezni, bőrkiütéseink keletkeznek, vagy heves viszketést érzünk, azonnal forduljunk orvoshoz!
 • JÓ TANÁCS Ha valamilyen, vényre kapható gyógyszert szedünk, a rostkészítményt legalább két órával a gyógyszer bevétele előtt vagy után fo­gyasszuk! Mindig az előírásnak megfelelő módon használjuk a szert, azaz legalább egy, de lehetőleg két pohár vízzel vegyük be. Amikor elkezdünk ilyen készítményeket használni, célszerű a fokoza­tosságra törekedni. Az első héten csak napi egy adagot vegyünk be, s a kellemetlen mellékhatások elkerülése érdekében nagyjából egy hónap alatt, fokozatosan jussunk el a teljes előírt mennyiség bevételéig.

FITOSZTEROLOK

 • A természetben a szójában, a rizskorpában és a búzacsírában előforduló növényi szterolok és sztanolok – együttesen fitoszterolok – megakadá­lyozzák az elfogyasztott ételben lévő koleszterin felszívódását. E csodás anyagokat ma már koleszterinszint-csökkentő margarinba, tejbe, szendvicskrémekbe, joghurtokba és joghurtitalokba is belekeverik, s kapszula formájában is kaphatók.
 • HOGYAN SEGÍTIK A SZÍVET? A naponta szedett fitoszterolostáplálékkiegészítők 10 száza­lékkal is csökkenthetik az LDL-koleszterin szintjét s ezzel a szívbetegség kockázatát.
 • HOGYAN HATNAK? A fitoszterolok kémiai szerkezete nagyon hasonlít a koleszterinéhez.A belekben olyan molekulákhoz kapcsolódnak, amelyek eredetileg a koleszterint szállítják át a vérbe. A végeredmény az, hogy a felesleges koleszterin a salakanyagokkal együtt távozik a szervezetből.
 • A LEGJOBB FAJTÁK Keressük az úgy nevezett „proaktív” termékeket – például joghurto­kat, margarinokat és szendvicskrémeket!
 • IDEÁLIS ADAG Próbáljunk napi 2-3 gram­mot bevenni. A termékek címkéjéről számolhatjuk ki, mennyit kell ehhez belőlük elfogyasztani.
 • MIKOR SZEDJÜK ŐKET? Étkezés közben, hogy gátolják az étellel bevitt koleszterin fel­szívódását.
 • MELLÉKHATÁSOK Az ajánlott mennyiség­ben használva nincsenek mellékhatásaik.
 • MIRE KELL VIGYÁZNI? Egyes kutatások szerint a fitoszterolok enyhén csökkentik a zsírban oldódó vitaminok (pl. béta-karotin) szintjét a szer­vezetben, ezért minden nap fogyasszunk eggyel nagyobb adagot az e vegyületben gazdag ételekből (például sárgarépa, paradicsom, piros vagy fehér paprika). A jobb felszívódás érdekében ezeket ne a fitoszterol tartalmú táplálékkiegészítővel együtt együk.
 • JÓ TANÁCS Az ajánlott napi 2-3 g adag eléréséhez 3 evőkanálnyi, fitoszterollal dúsított margarint is érdemes elfogyasztani. Aki nem szere­ti a margarint, ehet helyette zsírszegény szendvics­krémeket vagy joghurtokat (három pohárral). Egyes joghurtitalok egyetlen flakonja tartalmazza az ajánlott napi fitoszteroladagot – és kalóriatartal­muk is elenyésző.

Az antioxidáns-tartalmú készítmények nem védenek

Egyes szakértők éveken át azt javasolták, hogy szívünk védelme érdekében szedjünk nagy adag­ban E-vitamint és béta-karotint. Ez ésszerűnek is látszott mivel az antioxidánsok semlegesítik a plakk-képződést elősegítő szabad gyököket -azokat az igen veszélyes molekulákat, amelyek a légzés és az emésztés, ¡11. a méreganyagok, így a cigarettafüst ártalmatlanítása során képződ­nek a szervezetben. Több antioxidáns bevitelé­nek elvileg nagyobb védelmet kellene nyújtania.

Ám egyelőre még tisztázatlan okokból a tablet­ták nem segítenek. Amikor a clevelandi klinika tudósai elemezték hét nagyszabású, az E-vita­minra vonatkozó kutatás és nyolc, a béta-karo­tin és a szív egészsége közti összefüggéseket vizsgáló tanulmány eredményeit, arra a megál­lapításra jutottak, hogy az E-vitamin semmiféle védelmet nem nyújt, a béta-karotin pedig növeli a keringési betegség okozta halálozás kockáza­tát. Egy 2004-es vizsgálat végül kimutatta, hogy az E-vitamin is hasonlóan növeli a veszélyt.

Legjobban tesszük, ha antioxidánsokból úgy töltjük fel szervezetünk készleteit, hogy sok teljes értékű gabonakészítményt, zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk!

Q10 KOENZIM

Galagonya

A galagonyabogyó kivonata ősi szíverősítő, amelynek hatékonyságát modern tudományos eredmények is igazolják. Az USA-ban megjelenő Journal of FamilyPracticecímű orvosi szaklap egyik cikkének szerzői megállapították, hogy ennek a növénynek a kivonata jó kiegészítő terápia lehet a szívelégtelenségben szenvedők számára, mivel a jelek szerint javítja a szív felé irányuló véráramlást, és segít a szabálytalan szívritmus stabilizálásában. A galagonya nem helyettesítheti a szívgyógyszereket, sem az egyéb. A javasolt napi adag 300-450 mg, kapszula formájában, ill. egy evőkanál tinktúra. Előbb azonban kérjük ki orvosunk véleményét.

A szervezet minden részében jelen lévő Q10 koenzim (CoQlO) fokozza azon enzimek haté­konyságát, amelyek segítenek a sejteknek az ener­giatermelésben; a szívben különösen nagy mennyi­ségben található meg. Megfelelő mennyiségű Q10 koenzim bevitelével gondoskodhatunk arról, hogy a szívizom sejtjei hatékonyan működjenek.

 • HOGYAN SEGÍTI A SZÍVET? Számos ta­nulmány igazolta, hogy a Q10 koenzim hasznos táplálékkiegészítő lehet, különösen a szívelégtelen­ségben szenvedők, illetve a meggyengült szívű páciensek részére. Antioxidánsként hatva segíta szabad gyökök okozta s a szívbetegséggel is kap­csolatba hozható károk semlegesítésében.
 • HOGYAN HAT?
  • Segíthet a károsodott szív megerősödésé­ben A kutatók az 1950-es években vették észre először, hogy a szívbetegek szervezetében ala­csony a Q10 koenzim szintje. A szakértők arra gyanakodnak, hogy a vegyület a sejtek parányi erőműveit, a mitokondriumokat segítheti. Egy kutatás keretében 12 hónapon át vizsgáltak 2500 szívelégtelenségben szenvedő pácienst: a Q10 koenzimet szedők 80%-a észlelt javulást az állapo­tában – kevesebb folyadékot tartottak vissza, rit­kábban éreztek légszomjat, és jobban is aludtak. (A kedvező változást nem minden tanulmánynak sikerült kimutatnia.)
  • Segíthet a vérnyomás szabályozásában Egyes szakértők szerint a magas vérnyomásban szenvedők akár egyharmadának is alacsony lehet a CoQ10-szintje. Amikor idahói (USA) kutatók Q10 koenzimet tartalmazó táplálékkiegészítővel kezeltek 83 magas vérnyomásos pácienst, azok 55 százalékánál észlelték a vérnyomás csökkené­sét. Úgy gondolják, hogy a Q10 koenzim az artéri­ákban lévő szabad gyökök semlegesítésével érheti el a vérnyomáscsökkentő hatást.
  • Ellensúlyozhatja a sztatinok okozta problé­mákat Egyes kardiológusok azt javasolják, hogy a Sztálinokkal együtt Q10 koenzimet is szedjünk,mivel ez a gyógyszer gátolja a máj CoQ1O-termelését. Mások azt javasolják, hogy ezt is tüntessék fel a sztatinok lehetséges mellékhatásai között.
 • A LEGJOBB FAJTÁK A legjobb felszívódás érdekében kapszula vagy tabletta formájú, olajos alapú Q10 koenzimet vegyünk.
 • IDEÁLIS ADAG Napi 100 mg.
 • MIKOR SZEDJÜK? Étkezés közben. A Q10 koenzim zsírban oldódó vegyület, ezért szerveze­tünk jóval többet szív fel belőle, ha zsírt is tartal­mazó ételekkel – például a salátaöntetben lévő olajjal – együtt visszük be.
 • MELLÉKHATÁSOK Általában nincsenek Nagyon ritkán enyhe álmatlanságot, gyomor­panaszokat vagy étvágycsökkenést okozhat.
 • MIRE KELL VIGYÁZNI? Csökkentheti a warfarintartalmú vagy acenokumarol-alapú vérhígító gyógyszerek hatását.
 • JÓ TANÁCS Fontos: akit magas vérnyomás vagy szívelégtelenség miatt kezelnek, feltétlenül kérdezze meg orvosát a Q10 koenzim szedéséről, mert az semmiképpen sem helyettesítheti a gyógyszereket!

ASZPIRIN

104 Mentők! És egy aszpirin!

Amennyiben valakinél hirtelen szívrohamra jellemző tüneteket tapasztalunk (pihenésre sem enyhülő, szorító jellegű mellkasi fájdalom, hideg veríték, légszomj, hányinger vagy hányás), életmentő lehet, ha azonnal, még a mentő érke­zése előtt alaposan szétrágatunk és lenyeletünk vele egy 300 mg-os aszpirintablettát

A szétrágott vagy feloldott aszpirintabletta már 5 percen belül kifejtheti véralvadásgátló hatá­sát, míg ha egészben nyeljük le, csak 12 perc után kezd felszívódni a vérbe.

Az aszpirin nem tápanyag, és csak orvosunk tudtá­val és beleegyezésével szedjük! Az egészségügyi szakemberek java része azonban ma már egyetért abban, hogy a vérrögképződést gátló aszpirin szedése védelmet nyújthat a szívnek.

 • HOGYAN SEGÍTI A SZÍVET? A British Medical Journal hasábjain néhány évvel ezelőtt jelent meg egy cikk, amely szerint az aszpirin évi 40 000 életet menthetne meg világszerte, ha mind­azok, akiknél nagy a szívroham vagy a szélütés veszélye, folyamatosan szednék. A napi adag azon­ban egyéntől függően változhat, és senkinek sem ajánlott a szedése orvosi javaslat nélkül.
 • HOGYAN HAT? Az aszpirin meggátolja a vérlemezkék összetapadását, amely a veszélyes vérrögök kialakulásához s ezáltal szívrohamhoz vagy érelzáródásos szélütéshez vezethet. Az USA-ban több mint 20 millióan szedik napi rendszeres­séggel, s a körükben végzett kutatások azt is ki­mutatták, hogy az emberek 30 százalékánál is kialakulhat valamiféle rezisztencia a hatásával szemben.
 • IDEÁLIS ADAG Kérjük orvosunk tanácsát! A keringési betegségben szenvedők számára napi 75-150 mg a leghatásosabb adag, állítja a Trombó­zisellenes Együttműködés nevű kutatócsoport, amely véralvadásgátló szerekkel végzett 300 kísér­let eredményeit összegezte. Nagyon fontos azon­ban az orvosi tanács, mivel a napi 100 mg-ot meg­haladó adag kétszeresére növelheti a gyomor- és bélrendszeri vérzések kockázatát. A vérzéses prob­lémákban, például fekélyekben szenvedőknek nem szabad aszpirint szedniük.
 • Napi 75 mg aszpirin azoknak is jót tehet, akik nem szívbetegek ugyan, viszont vannak bizonyos rizikótényezőik, mint például a magas vérnyomás. Mindazonáltal csak akkor szedjünk aszpirint, ha a magas vérnyomásunkat már kezelik!
 • MIKOR SZEDJÜK? A vérzés kockázatának minimalizálása érdekében a legjobb étkezés köz­ben bevenni.
 • A LEGJOBB FAJTA Receptre és recept nél­kül is kapható – az utóbbi kis dózisú, 75 mg-os tabletták formájában.
 • MELLÉKHATÁSOK Egyeseknél gyomorvérzést vagy veseelégtelenséget okozhat, illetve megnövelheti a szélütés egy ritkább változatának, a vérzéses szélütésnek (azaz az agyvérzésnek)a kockázatát.
 • MIRE KELL VIGYÁZNI? Aki ibuprofent is szed, az aszpirin bevételével várjon legalább két órát, az előbbi ugyanis megzavarja az utóbbi szívvédő hatását, bár ennek okát egyelőre nem ismerjük. Ha rendszeresen szedünk ibuprofent, és a szívünk védelme érdekében aszpirint is szeret­nénk használni, kérdezzük meg orvosunkat, nem állhatunk-e át más, az aszpirin hatását nem befo­lyásoló fájdalomcsillapítóra.
 • JÓ TANÁCS A rendszeres aszpirinszedés előtt mindig beszéljünk orvosunkkal! Ha egy ideje már szedjük, és szeretnénk abbahagyni, előzőleg erről is tájékoztassuk az orvost, mivel az anyag hirtelen megvonása növelheti a keringési betegségek kockázatát.

LENMAGOLAJ

A gyógyító hatásáról régóta ismert lenmagolaj több esszenciális zsírsavat is tartalmaz, köztük a szív­védő hatású omega-3 zsírsavak közé tartozó alfa-linolénsavat (ALA). Noha az ALA nem annyira nagy hatású, mint a halolaj omega-3 zsírsavai, mégis azok kiváló forrása lehet vegetáriánusok számára. Fogyaszthatjuk magát az olajat, de az is jó, ha a lenmagot joghurtba, müzlibe vagy más gabonakészítményekbe szórjuk.

 • HOGYAN SEGÍTI A SZÍVET? A lenmagolaj véralvadásgátló hatású, és a koleszterinszint csökkentésében is segíthet. Kedvezően hathat az anginára és a magas vérnyomásra. Egy amerikai tanulmány szerint a második szívroham meg­előzésében is szerepe lehet.
 • HOGYAN HAT? A lenmagolaj ALA-tartalma 50 százalék (míg a dióé csak 3-11 százalék), így nagyszerű növényi forrása ennek a vegyületnek. Az ómega-3 zsírsavak közé tartozó ALA egy részét a szervezet eikozapentaénsavvá (EPA) alakítja át. A halolajban is megtalálható EPA a kutatások sze­rint a vér hígításával gátolja a vérrögképződést, s így a szívroham valószínűségét is csökkenti. A len­mag vélhetően csökkenti a vér koleszterinszintjét, véd az angina ellen, és a magas vérnyomás ellen is hatásos.
 • A LEGJOBB FAJTÁK Egyszerűbb az olajat folyadék formájában, nem pedig kapszulában szed­ni, mivel a hatás eléréséhez meglehetősen nagy mennyiség szükséges. Az is jó megoldás, ha len­magot szórunk az ételre, vagy az olajat gyümölcs­léhez, joghurthoz, túróhoz, illetve más ételekhez és italokhoz keverve fogyasztjuk.
 • IDEÁLIS ADAG A hatásos mennyiség napon­ta 1000 mg – ez napi egyszer vagy kétszer egy teáskanálnyi vagy evőkanálnyi adag. Kapszulából nagyjából 14 darab szükséges e mennyiség beviteléhez.
 • MIKOR SZEDJÜK? A lenmagot és olaját ét­kezés közben vegyük be, a hatékonyabb felszívó­dás érdekében.
 • MELLÉKHATÁSOK A lenmag igen bizton­ságosnak tűnik, bár a nyers magok szedésének kezdetén néhányan felfúvódottságról szoktak beszámolni.
 • MIRE KELL VIGYÁZNI? A magokat nem fogyaszthatják bélelzáródásban vagy prosztata­rákban szenvedők, és nem szedhető együtt más gyógyszerekkel, hashajtókkal vagy székletlazítókkal. Terhesek és szoptatós anyák inkább ne szedje­nek lenmagot. Ne fogyassza az sem, aki warfarin-vagy acenokumarol-tartalmú gyógyszert szed, mivel azok szintén vérhígító hatásúak!
 • JÓ TANÁCS Mivel a lenmagolaj gyorsan avasodik, mindig ellenőrizzük a szavatossági időt, és átlátszatlan, nem fényáteresztő műanyag flakonos kiszerelésben vásároljuk. A frissesség megőrzése érdekében tároljuk hűtőszekrényben.

Niacin: gyógyszerként ható vitamin

A kutatások szerint a nagy adag – napi 500-1000 mg – niacin (a B-vitaminok egyike) 15-35 százalékkal növeli a jó” koleszterinek szintjét, s 20-50 százalékkal csökkenti a trigliceridszintet. A niacin nagy mennyiségben való szedésének azonban mellékhatásai is van­nak; ilyen például az erős arcpír, és májkároso­dás is előfordulhat.

Ha HDL-szintünk alacsony, trigliceridszintünk pedig magas, kérdezzük meg orvosunkat, nem használna-e egy fokozatosan oldódó, receptre kapható niacinkészítmény. Ilyen formában a vitamin kevésbé okoz kipirulást, és a májat is jobban kíméli. A niacin valóban hatásos, de kizá­rólag orvosi utasításra szabad szedni; saját elhatározásból vagy baráti tanácsra soha ne fogyasszuk nagyobb adagokban!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.