Élelmiszerek

Cékla származása, alkozóelemei, élettani hátasi

Egyazon növénycsalád tagjai ennél jobban nem is különbözhetnének egymástól, vagy talán van, aki tudja, hogy a sötétvörös cékla a mangold és a spenót rokona? Sokan ódz­kodnak ettől az egészséges zöldségfélétől, talán egy-két rossz tapasztalat miatt. Ez ellen csak egy valami segíthet: szakítsunk fenntartásainkkal, vegyünk nyers céklát és készítsük el mi magunk, s fedezzük fel annak valódi édeskés-földes ízét. A természetgyógyászat értékes növénynek tartja a céklát, mivel segíti a vérképzést és serkenti az emésztést.

Honnan származik a cékla?

A cékla a libatopfélékhez tartozik, és a közönséges takar­mányrépa egyik változata. Valójában nem répa, és sem­miféle rokonságban nincs a sárgarépával és a fehérrépá­val. A Földközi-tenger vidékéről származik, és több évszázados termesztés eredményeképpen lett az eredeti­leg vékonyka gyökérből gömbölyded gumó.

Közép-Euró­pában hozzávetőleg a 13. századtól számít kultúrnövény­nek, s már ekkor felismerték gyógyító, vérképző hatását. Levele a fehér vagy piros szárú mangoldhoz hasonlóan párolva, főzelékként fogyasztható – ekkor már felismerhe­tő a két növény közötti rokonság.

A cékla fogyasztható nyersen, pl. salátának frissen lereszelve citromlével vagy frissen reszelt tormával. Megfőzve kínálhatjuk köretként, salátának elkészítve, de akár csőben sütve is.

Milyen alkotóelemekből áll?

A cékla kevés fehérjét tartalmaz, zsír gyakorlatilag nincs benne, van viszont sok szénhidrát és ballasztanyag. 20 dkg cékla elfogyasztásával biztosíthatjuk káliumból napi szükségletünk 33%-át, magnéziumból a 17%-át, vas­ból a 12%-át, C-vitaminból a 27%-át.

A cékla nagy elő­nye, hogy jelentős mennyiségű folsavat tartalmaz, 10 dkg cékla napi szükségletünknek több mint a negyedét bizto­sítja.

Találunk benne továbbá rezet, mangánt, káliumot és kalciumot. Gazdag vitaminválasztéka B1, B2-, B6-vitaminból, niacinból, folsavból, pantoténsavból, béta-karotinból és C-vitaminból áll. A cékla vörös színét a betanin nevű glikozid adja. A rutin és a betain nevű két bioflavonoid is el­ősegíti a sejtek védelmét

Legfontosabb tudnivalók a cékláról dióhéjban

  • A cékla sajnos sok nitrátot képes elraktározni, ami átalakulhat nitritté és rákkeltő nitrózaminná. Ezért lehetőleg biotermesztésűt vásároljunk, és fogyasztás előtt locsoljuk meg citrom­lével, ez megakadályozza a nitrát nitritté alakulását.
  • Az állatkísérletek eredményei szerint a tejsavval beoltott cékláié gátolja a daganatképződést.
  • Ha nincs időnk, hogy magunk készítsük el a céklát, vásároljunk házi készítésűt piacon, csarnokban. Ez sohasem hőkezelt.
  • A cékla festékanyaga az élelmiszeripar­ban engedélyezett, természetes adalék anyag. Az epres, málnás joghurton minden bizonnyal ott találjuk az adalék anyagok között a céklalékoncentrátumot, más néven betanint, vagy az E 162 jelölést.

A friss nyers vagy főtt cékla véd a vérszegénység ellen, a tejsav­val beoltott cékláié segít elkerül­ni a daganatok kialakulását.

A cékla egészségtani jelentősége

Az ízletes cékla tápláló és könnyen emészthető, édeskés íze magas cukortartalmának köszönhető. Szervezetünk­ben segíti a vérképzést, ezzel hozzájárul a vérszegénység elkerüléséhez. A vörösvértestek szintéziséhez a rendsze­res fehérje-utánpótlás mellett bizonyos mikrotápanyagok is szükségesek.

Ezek: a vas, a réz, a mangán, illetve az A-, a B6-, a B12-vitamin, a folsav – amely a céklában egytől egyig megtalálható, valamint a B12, amelyet csak állati eredetű táplálékkal vehetünk magunkhoz.

A cékla fogyasz­tásával nemcsak magát a vérszegénységet előzhetjük meg, hanem annak következményeit is, a fáradtságér­zést, lehangoltságot, ingerlékenységet, sápadtságot.

Bi­zonyos időszakokban fokozott jelentősége van a vérkép­zésnek: gyermek- és ifjúkorban a növekedés időszakában, terhesség idején, szoptatás alatt, de versenysportot űzők­nél is, ezért még bőségesebben kell gondoskodni a szük­séges élelmiszerek fogyasztásáról. Ilyenkor a cékla jó szol­gálatot tehet.

A cékla hidegen tárolandó. Ahhoz, hogy a melegre érzékeny folsavból minél több hasznosuljon, fogyasszuk gyakran nyers for­mában. Akinek túl fárasztó a céklát lere­szelni, igyon alkalmanként egy-egy pohár céklalevet. narancslével elegyítve nem érezni annyira a földes ízt, a szervezet pe­dig még fokozottabban tudja hasznosítani a narancs C-vitamin-tartalmát a cékla vas­tartalmának segítségével.

Céklaital

Hozzávalók (2 adaghoz)

I dl cékla lé, ugyanannyi narancslé, 1 evő­kanál citromlé, 100 g sovány kefir, só, őrölt bors, 4 jégkocka, 2 szál petrezse­lyem

Elkészítés

Turmixgépben összekeverjük a céklalevet, a narancslevet, a citromlevet és a kefirt, sózzuk, borsozzuk. Két magas pohárba 2-2 jégkockát teszünk, ráöntjük a cékla­italt, tetejére tesszük a petrezselymet.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.