Egészségmegőrzés

7 kockázati tényező a mindennapokból, Téged is érint!

1. Óvja bőrét a leégéstől!

A bőre nagyjából kétszer annyit nyom, mint az agya. Ez testünk legnagyobb szerve, amely védi a belső szöveteket a külső behatásoktól. Ámde minél világosabb bőrű ön, annál nagyobb az esélye arra, hogy csúnyán leégjen.

Bár a leégés tünetei általában átmeneti jellegűek, a bőr sok esetben maradandóan károsodik, és igen súlyos következményekkel is járhat, például idő előtti öregedéssel vagy bőrrákkal. Noha a külső bőrsejtjeink nagyjából 27 naponta lehámlanak és helyettük újak fejlődnek, a bőr mélyebb rétegeiben keletkezett károsodás csak évekkel később okoz problémákat.

Vigyázzunk a napon hogy ne égjünk le!
Vigyázzunk a napon hogy ne égjünk le!

A leégés egyébként kiterjedt gyulladást okoz, amelynek a szervezetre gyakorolt hatásai a bőr gyógyulása után még sokáig megmaradhatnak. Nem kell leégnie ahhoz, hogy a D-vitamin termeléséhez elegendő mennyiségű napfény érje a testét, viszont feltétlenül védenie kell bőrét a napsütés ibolyántúli sugárzásának ártalmas hatásaitól. Ne feledkezzen meg az olyan, nehezebben elérhető részekről sem, mint a füle felső része, a tarkója vagy a feje búbja (ez utóbbit védje fejfedővel)!

2. Az alváshiány betegséghez vezet

A rossz éjszakát rossz nappal követi. Mindannyian tudjuk, milyen hatása van ránk az alváshiánynak. Szeszélyessé válunk, az agyunk eltompul, romlik a produktivitásunk és a kreativitásunk, elviselhetetlenül fáradtnak érezzük magunkat, a mozgásunk pedig furcsán koordinálatlanná válik (egyesek szerint a súlyos alváshiány mozgásunkra gyakorolt hatása csak a részegséghez fogható). Ezek azonban csak a könnyen észrevehető tünetek. Amit ugyanis nem látunk, azok a biokémiai változások. Legyen elég annyi, hogy az alváshiány a jó közérzet ádáz ellensége, ellenszere -a pihentető alvás – pedig világunk meg nem énekelt hősei közé tartozik.

Fontos az alvás!
Fontos az alvás!

Bizonyított tény például, hogy az alvás határozhatja meg, mennyit eszünk, mennyire hízunk meg, képesek vagyunk-e hatékonyan küzdeni a fertőzések ellen, mennyire vagyunk kreatívak és éles látóak, mennyire emlékszünk jól, mennyire vagyunk képesek új dolgokat megtanulni, hogyan tudjuk kezelni a stresszt, és mennyire gyorsan dolgozzuk fel az információkat.

Az agy sokkal aktívabb éjszaka,mint nappal!

Ha csak másfél órával alszik kevesebbet annál, amire szervezetének egy éjszaka szüksége van, a nappali ébersége nagyjából a harmadával csökken. Sőt, tovább bírjuk ki evés nélkül, mint alvás nélkül. A rossz alvási szokásoknak számos mellékhatásuk van: magas vérnyomás, zavartság, emlékezetkiesés, tanulási zavar, elhízás, keringési betegség és depresszió. Ha pedig figyelembe vesszük a jelenlegi elhízási járvány és az egyre általánosabb alváshiány közti párhuzamot, akkor önkéntelenül is azon kezdünk gondolkozni: nem lehetséges, hogy a jó alvás lenne a legjobb diéta?

Az amerikaiak 65 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, és ez az arány akkor válik különösen érdekessé, ha összevetjük azzal az adattal, hogy a becslések szerint az amerikaiak 63 százaléka nem jut hozzá a javasolt napi 8 óra alváshoz.

Az átlagos felnőtt a hétköznapokon 6,9 órát alszik, a hétvégéken pedig 7,5-öt, így a napi átlag 7 órának adódik. Ön mennyit alszik? Kevesebb álma van évi 1460-nál? Átlagosan ennyit álmodik ugyanis az, aki jól alszik.

Az sem meglepő, hogy az alváshiányunk robbanás-szerű növekedésre késztette az alvást segítő termékek iparát.

Az idősebb amerikaiak legalább 20 százaléka használ valamilyen alvássegítőt, köztük vényköteles vagy vény nélkül kapható gyógyszereket, illetve al-koholt. Sokan közülük minden este használják ezeket a termékeket, hogy elálmosodjanak.

De jó dolog szedni valamit azért, hogy el tudjunk aludni? Vagy egy még jobb kérdés: valóban erre lett szükségünk a modern társadalomban, mivel már nem bízhatunk meg belső alvási mechanizmusainkban? (A alvás egyébként roppant természetes folyamat, mint minden más is, amit a szervezetünk a túlélés érdekében automatikusan tesz.)

Azért ne vigyük túlzásba a kávé fogyasztását!
Azért ne vigyük túlzásba a kávé fogyasztását!

3. Bánjon óvatosan a koffeinnel!

Az álmatlanságban vagy éjszakai felébredésekben szenvedők túlnyomó többsége újra – és segédeszközök nélkül – rátalálhatna az automatikus, álmot hozó alvásra, ha megtalálná a bűnöst, és bevezetne néhány olyan szokást, amelyek segítik a 100 százalékosan természetes alvást.

Ez azt jelenti, hogy oda kell figyelnie a koffein és az egyéb olyan anyagok bevitelére, amelyek akadályozzák az alvást, ha a nap folyamán túl későn fogyasztják őket; képesnek kell lennie kezelni a krónikus aggasztó gondolatokat; és szinte rögeszmésen kell ragaszkodnia ahhoz, hogy mindennap ugyanakkor feküdjön le, illetve keljen fel.

Nagyon fontos az ideális környezet is (például ne legyenek stimuláló hatású elektronikus eszközök a hálószobában; ezek jó része kék fényhullámokat bocsát ki, amelyek éber állapotba hozzák az agyat). Találja meg, hogyan tud minél kevesebb alvást segítő terméket használni: tartogassa azokat az olyan szélsőséges helyzetekre, amikor például több időzónán áthaladva utazik!

Azt sem árt megvizsgálnia, milyen körülmények között tud a legjobban aludni. Jobban kipiheni magát, ha nem a párjával egy ágyban tölti az éjszakát? Még mindig franciaágyban alszik az éjszaka folyton forgolódó párjával (aki ráadásul horkol is)? Hatvanéves korukra a férfiaknak 60, a nőknek pedig 40 százaléka horkol alvás közben. Mi zavarja meg az álmát?

Talán meglepő, de egyáltalán nem hihetetlen adat, hogy a párok több mint 30 százaléka nem alszik egy ágyban – vagy akár egy szobában sem.

Jegyezzük meg! Ha minden éjszaka remekül alszik, akkor valószínűleg minden rendben van az életével, ideértve a párkapcsolatát is. Ha nem, annak bizonyára van valami oka. Járjon utána, és szerezze vissza az álmait! Szüksége van rájuk.
Mindig kényelmes cipőt hordjunk!
Mindig kényelmes cipőt hordjunk!

4. Tűsarkú cipők és egyéb alattomos gyulladási források

A gyulladás normális, bár olykor túlzottan aktív biológiai válaszreakció egy ártalmas ingerre. A végső cél a gyógyulás elindítása, ám ha a gyulladás betegség vagy a tartós stressz miatt krónikussá válik, akkor már káros is lehet. A szakemberek már napjaink számos súlyos degeneratív betegsége – például a szívbetegség, az Alzheimer-kór, a rák, az autoimmun betegségek, a cukorbetegség és a felgyorsult öregedés -esetén találtak összefüggést a gyulladással.

Amikor mezítláb vagy kényelmetlen cipőben járkál, azzal szükségtelen gyulladást idéz elő a lábfejében, amely azután az egész szervezetére hatással lehet. Ha a cél az általános gyulladási szint, valamint az ízületeket és a derekat érő terhelés csökkentése, akkor arra nem ismerek jobb és egyszerűbb megoldást: vegyen kényelmes, a lábát jól megtámasztó cipőt!

5. Hetente több mint három adag vörös és/vagy feldolgozott hús elfogyasztása

Ha mértékkel fogyasztják őket, a vörös húsok nem feltétlenül ártalmasak, de a tanulmányok szerint heti három adagnál több már növelheti bizonyos betegségek és krónikus rendellenességek kialakulásának kockázatát. Arra vonatkozóan is bőven vannak adatok, hogy a feldolgozott húsok, például a felvágottak, a sonkák vagy a bacon árthatnak az egészségnek. Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy e termékekben sok só vagy más vegyület van, és ezeknek tulajdoníthatóak az ártalmas hatások. Ezek fogyasztásában tehát szintén fontos a mértékletesség.

6. Vitaminok és táplálék kiegészítők

Ha megnézi az elmúlt néhány évtized ezer főnél több alany bevonásával végzett, a vitaminokra vonatkozó kutatásait, azt fogja látni, hogy sokuk szerint összefüggés fedezhető fel a vitamintartalmú táplálék kiegészítők szedése és az egyes betegségek, például a rák megnövekedett kockázata között, miközben az egészségre kedvező hatásuk alig van. Az eredmények egy része statisztikailag is jelentős volt, mások viszont nem.

A táplálék kiegészítők és a szervezet közti kölcsönhatások rendkívül összetettek, de egy egyszerű magyarázat talán az lehet, hogy a szervezet azért állít elő szabad gyököket, mert azokkal támadja a „rossz” sejteket – például a ráksejteket. Ha nagy mennyiségű vitamin szedésével megzavarja e mechanizmus működését, azzal szervezete természetes önszabályozó képességét gátolja. Egy élettani folyamatot gátol: olyan rendszert zavar meg, amelyet még nem is értünk teljesen.

A dohányzás a rák kialakulásához vezet!
A dohányzás a rák kialakulásához vezet!

7.Dohányzás

A tüdejének rengeteg dolga van, és egyáltalán nem hiányzik neki a dohányzás okozta gyulladás és irritáció. Naponta 8-9000 liter levegőt szív be egy szervbe, amelynek a belső felülete akkora, mint egy teniszpálya! Éppen elég kiszűrendő szennyeződés van a levegőben a dohányban lévő mérgek nélkül is.

Vigyázat! A túlsúlyosság mellett a dohányzás az egyik legfontosabb kockázati tényezője szinte az összes krónikus betegségnek. Jelentősen megnövelheti az összes fajta betegség kockázatát, és az életminőségére is hatással lehet. Igaz ugyan, hogy a dohányzás maradandó károsodásokat okoz, de van egy jó hír is: ha leszokik, a tüdeje képes regenerálódni – és soha nem késő leszokni.

Egyes helyeken ugyan már nem ütközik törvénybe a marihuána vásárlása és szívása, ez azonban nem jelenti azt, hogy a marihuána jót tenne az egészségének. Tudjuk, hogy a füvezés gyengítheti az immun-rendszert és növeli a légúti megbetegedések, a rákos daganatok és egyes mentális rendellenességek, például a depresszió és a memóriazavarok kockázatát.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.