Egészségmegőrzés

Életkortól függetlenül követendőt tanácsok

Életkortól függetlenül a legfontosabb dolgok, amelyeket az egészsége megőrzése érdekében tehet, a következők:

1. Vizsgáltassa meg magát évente!

Keressen egy orvost, és jelentkezzen be hozzá minden év ugyanazon időszakában általános kivizsgálásra! A legtöbben – különösen, ha egészségesek és fiatalok – nem végeztetnek évenkénti vizsgálatot, pedig azok (a megelőző szűrővizsgálatokkal és a védőoltásokkal együtt) az egészség megőrzésének legfontosabb elemei közé tartoznak

2. Ismerje meg a családja kórtörténetét!

A családi kórtörténet az egészségünk megismerésére alkalmas legkevésbé kihasznált eszközök egyike, pedig rendkívül hasznos lehet. A családi kórtörténet hatással van a rák, a cukorbetegség, a szívbetegség, a szélütés és egy sor egyéb betegség kockázatára is. Ehhez el kell beszélgetnie a családtagjaival, és persze figyelemmel kell kísérnie, milyen betegségek fordulnak elő vér szerinti rokonai körében!

3. Ne dohányozzon!

Ha dohányzik, szokjon le! A nem-dohányzókhoz képest a dohányzó férfiaknál háromszor nagyobb a tüdőrák kialakulásának kockázata. A tüdőrák miatti halálozások 90 százaléka a dohányzásra vezethető vissza, és a dohányzás a szívbetegség kockázatát is megduplázza.

4. Legyen aktív!

Ha még nem mozog rendszeresen, kezdje el apránként, majd fokozatosan haladva jusson el odáig, hogy a hét napjainak a többségén legalább harminc perc mérsékelten intenzív aerobic-jellegű testmozgást végez. Mozogjon napközben is a munkahelyén és az egyéb tevékenységek végzése közben! Az ülve töltött hosszú időszakok növelik a betegségek kockázatát. Minden számít – menjen a lépcsőn a lift helyett, tegyen húszperces sétát az ebédszünetben, a boltnál pedig a parkoló bejárattól legtávolabb eső sarkában álljon meg!

5. Legyen rendszeres!

Amennyire csak lehetséges, mindennap nagyjából ugyanazokban az időpontokban étkezzen, aludjon és mozogjon!

6. Ismerje a testét!

Jegyezzen fel minden önmagán tapasztalt jelet és tünetet, és beszélje meg azokat az orvosával!

7. Táplálkozzon egészségesen!

Lakjon jól zöldségekkel, gyümölcsökkel és egész szemes gabonafélékkel, és válasszon olyan egészséges fehérjéket, mint a sovány húsok, a baromfihús, a hal, a hüvelyesek és az olajos magvak! Fogyasszon feldolgozott zsírokban, sóban és hozzáadott cukrokban szegény ételeket! Nagyon fontos a mértékletesség!

8. Őrizze meg az egészséges testsúlyát!

Tartsa egyensúlyban az ételekkel és italokkal bevitt, illetve a testmozgással elégetett kalóriákat! A felnőtteknek csak az egyharmada tekinthető a testmagasságához viszonyítva normális súlyúnak. Az elhízás és a túlsúlyosság fontos kockázati tényezői a krónikus betegségeknek, beleértve a 2. típusú cukorbetegséget, a keringési betegségeket, a magas vérnyomást, a szélütést és bizonyos rákos megbetegedéseket is!

Kerüljük  stressz helyzeteket!
Kerüljük stressz helyzeteket!

9. Kezelje a stresszt!

A stressz, és különösen a tartós stressz szerepet játszhat az egészség megromlásában, illetve a meglévő rendellenességek súlyosbodásában. A stressz kezelése kulcsfontosságú az egészsége és a jó közérzete szempontjából; mindennap szánjon némi időt a kikapcsolódásra, és menjen el sétálni, vagy csináljon valami olyat, ami megnyugtatja!

Alkoholt csak mértékkel fogyasszuk! Ne vigyük túlzásba!
Alkoholt csak mértékkel fogyasszuk! Ne vigyük túlzásba!

10. Alkoholt csak mértékkel fogyasszon!

Az alkoholnak megvan a helye az egészséges, kiegyensúlyozott étrendben, de csak akkor, ha mértékkel fogyasztják. Ez a férfiaknak naponta legfeljebb két, a nőknek egy italt jelent. (Egy italnak számít 3,5 dl sör, 1,4 dl bor vagy 4 cl égetett szeszes ital.)

11. Aludjon jól!

Alvása minősége nagyban befolyásolja, mennyit eszik, milyen gyors az anyagcseréje, menynyire sovány vagy kövér, mennyire hatékonyan tud küzdeni a fertőzések ellen, és mennyire tudja jól kezelni a stresszt. Az alvásban is fontos a rendszeresség, főleg az, hogy mindennap ugyanakkor feküdjön le és keljen fel.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.