Egészségmegőrzés

Néhány hasznos tanács pszichés egészsége érdekében

Tartson kutyát!

Régóta tartja magát az a vélekedés, hogy a kutyatartók sok esetben a legboldogabb és legjobb kedvű emberek. Tudni kell azonban, hogy itt nem csak a szeretetet és gondoskodást igénylő társ a fontos. A kutya mellett viszonylag állandó és megbízható időrendet kell tartani, s igazodni kell az állattal kapcsolatos olyan „szertartásokhoz”, mint az etetés vagy a sétáltatás.

A kutya azzal is nagy hatással van a gazdájára, hogy rákényszeríti a rendszeres életmódra.

Az is segít, hogy a kutya sétáltatásához ki kell mozdulnia, és így hozzájut legalább némi testmozgáshoz még akkor is, ha kedvence nem egy állandóan rohangáló fajta. A kutyájával a szabadban töltött idő lehetőséget kínál némi kikapcsolódásra, hiszen ilyenkor ott kell hagynia az íróasztalát, és nem csinálhat egyszerre több dolgot – legfeljebb annyit, hogy miközben összeszedi a kutyapiszkot, a mobiltelefonján beszélget is valakivel.

Tartsunk kutyát!
Tartsunk kutyát!

 Szánja rá magát a legnehezebb beszélgetésre!

Ne egyedül oldjuk meg problémáinkat, hanem kérjünk segítséget!
Ne egyedül oldjuk meg problémáinkat, hanem kérjünk segítséget!

Sajnálom, hogy ezt is fel kell hoznom, de az emberek előszeretettel söprik a közmondásos szőnyeg alá ezt a szabályt egészen addig, amikor már túl késő. Az élet végén hozandó döntésekre és a létfenntartó kezelésekre vonatkozó beszélgetések nem éppen élvezetesek, viszont nagyon megkönnyítik a dolgot akkor, amikor a család ilyen helyzettel szembesül.

Semmi kellemes nincs abban, hogy az ember számára addig ismeretlen orvosokkal találkozik, és olyan bonyolult orvosi kérdésekben kell döntést hoznia, amilyenekkel addig sem ő, sem a magatehetetlenül fekvő családtagja nem szembesült.

Ha ön valami okból magatehetetlenné válna, és az orvosok a családtagjaitól várnák a döntést, nekik felkészültnek kell lenniük az olyan kérdésekre, mint „Szeretné-e, hogy mindent megtegyenek az életben tartásáért?”, „Vagy inkább ne tegyenek semmit?”, „Az sem gond, ha gépekkel kell életben tartani?”, „Hol akarja meghúzni a határt?”, „Kire bízza azt, hogy ön helyett döntéseket hozzon?”.

Bár mind abban reménykedünk, hogy családtagjaink képesek lesznek egyetértésre jutni a korábban kifejezett óhajaink alapján, ha azokat nem rögzítjük egyértelműen valahol (lehetőleg egy jogi okiratban, például végakaratban vagy a rendelkezési jog átadásában), az rövid idő alatt vitákhoz vezethet. Előzze meg ezt azzal, hogy megtámadhatatlan dokumentumokban, minden kétséget kizáró és egyértelmű módon fekteti le az utasításait.

Ismerje meg az alapvető szakkifejezéseket!

Meg tudná fogalmazni egy-két mondatban, mi a gyulladás? Tudja, pontosan mi is a rák? Mi a helyzet a szívbetegséggel és a szívroham tüneteivel? Tudja, mi a különbség a vitamin és a gyógyszer között? Vagy az orvosság és a táplálékkiegészítő között?

Ezekkel a kulcsfontosságú kifejezésekkel mindenkinek tisztában kellene lennie; már csak azért is, mert nap mint nap felbukkannak a sajtóban. Nézzen utánuk, hogy amikor a hírekben találkozik velük, ön is tudja, miről van szó, és mi köze lehet az ott ismertetett új kutatási eredményeknek az ön egészségéhez!

Gondoljon rá így: amikor új autót vesz, tisztában kell lennie az olyan szakkifejezésekkel, mint a gyorsulás, vagy hogy mi a különbség a városi és az országúti fogyasztás között. Bizonyos autóipari kifejezések ismerete segít abban, hogy el tudja dönteni, melyik autót vegye meg. Ugyanez az egészséggondozásra is érvényes. Ha tisztában van néhány alapvető szak-kifejezéssel, akkor képes lesz jobb döntéseket hozni az egészségéről.

Nem attól leszünk egészségesek ha beszedjük a gyógyszert, hanem ha például elegendő folyadékot iszunk, mozgunk és zöldséget,gyümölcsöt is rendszeresen eszünk.
Nem attól leszünk egészségesek ha beszedjük a gyógyszert, hanem ha például elegendő folyadékot iszunk, mozgunk!

Mit jelent önnek egészségesnek lenni?

Azt, hogy képes négy perc alatt egy kilométert futni? Vagy hogy a karcsúságával akár egy divatlap címoldalán is szerepelhetne? Esetleg hogy sikeresen kezeli a cukor-betegségét? Elkerüli a szüleit sújtó betegségeket,és száz évig él? Mindenki másként határozná meg az egészség fogalmát. Találja ki, hogy ön szerint mi az, és erre építse rá saját egészségkódexét – azon szabályok gyűjteményét, amelyeket be fog tartani ahhoz, hogy megfeleljen a meghatározásának!

Ide tartozik az is, hogy összeállítja, melyek azok az adatok, szabályok vagy normák, amelyek lényeges információkat adnak az egészségéről. A testsúlya például hasznos személyes alapadat lehet, mint ahogy az is, ha a másnapi jó közérzethez arra van szüksége, hogy este pontban 7-kor vacsorázzon, és pontosan fél 10-kor feküdjön le. Tágabb értelemben viszont úgy is tekinthet az alapadatokra, mint szokások együttesére, amelyek javítják vagy éppen rontják az egészségét.

Kerülje a rossz összetevőket és a divatdiétákat!

  • Transzzsírok.
  • Magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup.
  • Tartósítószerek. Ételszínezékek.
  • ízesítők, adalékanyagok, nátrium-glutamát, állományjavítók.
  • Édesítőszerek.
  • Fehérje-hidrolizátum.
  • Ammónia.
  • Gyümölcslé-koncentrátum, nátrium.

Ön is tudja, hogy ezekkel az összetevőkkel aligha szerezne díjat egy „tiszta étrend” versenyen. De azokkal az ételekkel sem, amelyeket márkaneveikről világszerte ismernek, mint a Whopper, a, a Coca-Cola, a és még sorolhatnám. Mint szinte bármi mással, mértékkel fogyasztva ezekkel sincs semmi baj.

A valódi ételeken nincs lista az összetevőkről, sem hangzatos kijelentések arról, mennyire jót tesznek önnek. A valódi ételek nem állnak el sokáig, és azt teszik, amit minden élő dolog, ha megölik vagy leválasztják a gyökeréről: megrothadnak.

De mi a helyzet a gluténnel, a szójával vagy a GMO-val (genetikailag módosított organizmusok), amelyekről annyi rosszat hallani az utóbbi időben?

Kétségtelen, hogy sokan szenvednek étel-intoleranciától és – túlérzékenységtől, s nekik valóban kerülniük kell mindazon összetevőket, amelyek irritálják az emésztőrendszerüket vagy más módon borítják fel szervezetük egyensúlyát. A nagy mennyiségben fogyasztott szója például megzavarhatja a hormon-rendszert, ezért csak mértékkel fogyassza.

De ha elsősorban valódi ételeket fogyaszt, akkor sokkal kevesebbet kell aggódnia ezek miatt a tabunak számító hozzávalók – vagy bármely egyéb hozzávaló – miatt. így nem fog belőlük olyan mennyiséget enni, hogy az kárt okozhasson. Azt se feledje, hogy a gluténmentes termékek is csak termékek – nem valódi ételek.

De mi a helyzet a GMO-val?

Nyugodjon meg, a genetikailag módosított élelmiszerek sem fogják megölni. A GMO-kukorica nem okoz rákot, bár az emiatti aggodalommal járó stressz egy kicsit növelheti annak kockázatát.

A diéták bizonyos fokig hasznosak is lehetnek, ha a jobb minőségű ételek felé terelik önt, és megtanítják az adag-ellenőrzés és a táplálkozástudomány alapjaira. Sajnos azonban a diéták világában állandó a zaj, amelynek segítségével megpróbálják elnyomni a józan ész és az ösztönök hangját. Bízom benne, hogy ön is tisztában van az alma és az almaszirom közti különbséggel, vagy azzal, mi különbözteti meg a lágy sajtszelettel kínált gluténmentes szójaburgert a barna csiperkével tálalt hátszínhamburgertől. Az utóbbi kettő közül melyiknek az összetevőit tudja maga elé képzelni?

Méregtelenítsünk természetesen!
Méregtelenítsünk természetesen!

Kerülje a veszélyes méregtelenítéseket!

Szervezete csodás gépezet, amelyet a természet úgy alkotott meg, hogy a vese, a máj, a verejtékmirigyek, a tüdő és az emésztőrendszer segítségével képes legyen megszabadulni a méreganyagoktól. Nem kell drasztikus és olykor kifejezetten veszélyes módszereket alkalmaznia teste méregtelenítésére – és ideértem a teste megtisztítására alkalmasnak mondott méregtelenítő készítményeket és táplálék-kiegészítőket is.

Az ajánlott eljárások jó részének túlzó állításait – csökkentik a méreganyagok szintjét vagy teljesen eltüntetik azokat, megtisztítják a vastagbelet vagy a vért, segítik a fogyást, elégetik a zsírokat vagy kezelnek bizonyos betegségeket – egyáltalán nem vagy csak alig lehet tudományos vizsgálatokkal alátámasztani.

Némelyikük kifejezetten ijesztő – arról nem is beszélve, hogy veszélyes a szervezetre nézve. Mielőtt egyáltalán megfordulna a fejében, hogy belevág egy ilyen kúrába, kérje meg azok terjesztőit, hogy igazolják valódi, színvonalas tudományos kísérletek eredményeivel állításaikat! Eszébe se jusson önmagán kísérletezni, amíg nincs a kezében meggyőző bizonyíték, amelyet az orvostársadalom is általánosan elfogad!

Mi a helyzet az immunerősítéssel?

Immunrendszerét azzal késztetheti optimális működésre, ha egészségesen táplálkozik és sokat mozog. Ugyanígy nincsenek szuperételek sem. Igaz, hogy egyes ételek gazdagabbak tápanyagokban, mint mások, ám ettől még erős túlzás és csúsztatás bármelyiket szuperételnek nevezni.

Annak se dőljön be, aki a szervezetét oxigenáló terméket próbál önre sózni -a tüdeje éppen elegendő e feladat ellátására! Legyen óvatos akkor is, ha valamit a szervezetét tisztító termékként kínálnak, hiszen a teste rendelkezik az erre szolgáló mechanizmusokkal! Csak néhány dolgot kell nekünk megtisztítanunk: a bőrünket, a hajunkat, a fogainkat… ja, és a garázst.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.