Egészségmegőrzés

A cukros üdítők fogyasztásának hatásai

A kár

Meglepően nagy. Megkérdezett orvos szakértőink minden táplálkozási szokás közül ezt ítélték a legkárosabbnak. Teljes joggal, ugyanis a sok édes üdítőital, gyümölcslé, cukros tea és más hasonló nedű rendszeres fogyasztása hízás, cukorbaj, a csontozat meggyengülése és sok más probléma közvetlen előidézője lehet, a fogyás egyik megnagyobb akadálya.

A cukor méreg

Több tízezer amerikai nő táplálkozási szokásainak és egészségi állapotának tudományos összehasonlító elemzéséből kiderült, hogy akik mindennap megisznak legalább egy-két pohárnyi cukros üdítőt, azok között kétszer gyakoribb a 2-es típusú (felnőttkori) cukorbetegség, mint akik havonta legfeljebb csak egyszer fogyasztanak ilyesmit. A dolog hátterében a többletkalóriák állnak: a rengeteg cukor. A szénsavas üdítők nagy mennyiségű cukrot tartalmaznak, 1 liter átlagban 110 mg-ot.

A kutatás adatai szerint napi néhány száz „folyékony” pluszkalória rendszeres bevitele jelentős testsúlygyarapodást eredményezhet – a cukros italokat fogyasztó nők 4 év alatt több mint 5 kilót híztak csak az üdítőktől, míg azok a nők, akik vízzel vagy édesítetlen („light”) italokkal oltották a szomjukat, alig szedtek fel pluszkilókat. Finnországban kimutatták, hogy a cukros italokat mértéktelenül fogyasztók körében 68 százalékkal gyakoribb a diabétesz.

Üres kalóriák

A cukros üdítők gyakorlatilag folyékony édességek, melyek tápérték nélküli, üres kalóriákat csempésznek a szervezetbe. Ezek a kalóriák fűtőanyagként alig hasznosíthatók, viszont annál jobban hizlalnak. Egy nagy-britanniai vizsgálat első részében önként jelentkezők napi három doboz (összességében 450 kalóriát biztosító) szénsavas üdítőt ittak, a második felében pedig zselés cukorkát szopogattak. A nassolás azzal járt, hogy a kísérleti alanyok automatikusan kevesebbet ettek a nap folyamán, az italok viszont egyáltalán nem csökkentették (jóllehet nem is növelték) a bevitt szilárd táplálék mennyiségét.

Gyengítik a csontozatot

Az édesített üdítők a csontozatot is gyengítik. Ennek oka talán az lehet, hogy aki sok ilyen italt fogyaszt, az alig iszik tejet, mely magas kalciumtartalmánál fogva védené és erősítené a csontokat, illetve az, hogy a szénsavas – elsősorban a kólaízű – üdítőkben lévő foszforsav és koffein különösen káros hatást gyakorol a csontállományra. Egy vizsgálat kimutatta, hogy a csípőcsont állományának ásványianyag-sűrűsége 4 százalékkal alacsonyabb a normál értéknél, azoknál a nőknél, akik naponta legalább három doboz kólát isznak. A kutatók szerint a foszforsav gátolja a csontállomány képződésének folyamatát, még kellő mennyiségű kalcium bevitele esetén is – tehát gyakorlatilag csontritkulást idéz elő.

Jóvátehető? Igen.

Az üdítők fogyasztásának abbahagyásával a kár helyrehozható, de előre szólunk: nem lesz könnyű leszokni, főleg akkor, ha a régóta tartó cukros étrend következtében az ízlelőbimbókban és az ízérzékelő agyközpontban természetellenesen erős „édességvágy” alakult ki. Ám a legtöbb rossz szokáshoz hasonlóan kellő akaraterővel és kitartással ez is elhagyható.

A változtatás további előnyei

Az édesített üdítőitalok elhagyása nyomán a vércukorszint alacsonyabbá és kiegyenlítettebbé válik, ami azonnal mérsékli a diabétesz, a szívbetegség és a stroke kialakulásának kockázatát. A normál testsúly megtartását, illetve a fogyást ugyancsak nagyban elősegíti, ha az étrendből kimarad az a körülbelül 150 pluszkalória, mely egy-egy adag cukros üdítőből származik. Nem mellesleg a fogainkat is védjük, hiszen az üdítőkben lévő cukor és foszforsav megtámadja a fogzománcot, és idővel szuvasodást okoz.

A gyógyulás útja

Az éltető víz

Szomjunkat oltsuk vízzel vagy teával. Szénsavas üdítőket, cukros gyümölcsleveket minél ritkábban, lehetőleg csak alkalmi desszertként vagy édességként fogyasszunk.

Ivóvíz a kezünk ügyében

Kezdjük a napot egy palack hideg vízzel, s a nap folyamán mindig töltsük újra, és kortyolgassunk belőle. Azokon a területeken, ahol a vezetékes és a kútvíz egészségtelen, inkább ásványvíz vagy palackozott víz fogyasztása ajánlott. Az egyébként megfelelő minőségű csapvíz további javítására számos víztisztító berendezés áll rendelkezésre. Sokan meglepődnek majd, hogy milyen hatékonyan mérsékli a víz az üdítők utáni vágyat.

Egyenletes folyadékbevitel

A víz után a legegészségesebb italok: szénsavmentes ásványvíz, világosra főzött, citromos zöld vagy fekete tea, gyümölcstea, frissen préselt gyümölcslé, sőt, mértékkel még a bor is ajánlottabb, mint az édesített üdítők. Ha a fentieket a nap folyamán egyenletesen elosztva, akár egymást kiegészítve fogyasztjuk, nem sóvárgunk majd cukros löttyök után.

A hideg tea felfedezése

Készítsünk hűtött teát házilag: 2 liter tisztított, felforralt vízbe dobjunk 4 gyümölcsös teafiltert, majd tegyük éjszakára a hűtőbe (a filtert időben vegyük ki, mert sokáig áztatva sok csersav oldódik ki belőle). Mehet bele pár csepp citrom és jégkocka is. Sima víz helyett kitűnő és egészséges ital, melyből bármennyit ihatunk.

Cukormentes üdítők

„Light” üdítőkkel és gyümölcslékkel is le lehet szokni a cukros fajtákról, de ne az legyen a vége, hogy helyettük ezekre szokunk rá. Amelyikben nincs cukor és mégis édes, az általában mesterséges adalékanyagot tartalmaz. Cukor helyett a legtöbb light termékben ott van az esetleges rákkeltő hatása miatt sokat vitatott aszpartám, Na-ciklamát, fruktóz ésszacharin. A diétás üdítők tehát kizárólag rövidtávon alkalmazott lehetséges innivalókként jöhetnek szóba.

Forró kakaó, mézes tej

No, azért nem kell teljesen lemondani a cukorról. Egy csésze meleg kakaót mindennap megihatunk: feles tejben keverjünk el egy evőkanál jó minőségű valódi kakaóport és kiskanálnyi kristálycukrot, melegítsük meg, majd kortyolgassuk el. Ennyi cukor töredéke az édes üdítőkben lévő mennyiségnek. Mézes tej iszogatása ugyancsak melegen ajánlható elsősorban este, lefekvés előtt. Azt azonban tartsuk szem előtt, hogy a tej, összetételénél fogva, nem szomjoltásra való: tekintsük ételnek és ne italnak.

Pincér, vizet

Fölös kalóriáktól – és kiadástól – kímélhetjük meg magunkat, ha vendéglőben vagy étteremben sem üdítőt rendelünk az étel mellé, hanem vizet.

Barna méreg

A kólák a legegészségtelenebb üdítők, koffeintartalmuk ugyanis a foszforsavval együttesen rendkívüli hatékonysággal gyengíti a csontállományt és a fogakat. Még a „light” kóla is kerülendő. Egy kis felélénküléshez igyunk inkább serkentő hatású zöld teát vagy herbateát hibiszkuszvirágból, citromfűből, borsmentából és csipkebogyóból.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.