Vitaminok táplálékkiegészítők

Változás kora – klimax tünetei, szívbetegség csontritkulás

A változókorral minden nő szembesül a 45-50 éves kor környékén. A felmerülő panaszok ellen a szakemberek gyakran hormonpótlást javasolnak, pedig léteznek olyan természetes megoldások is, melyek gyógyszerek nélkül kínálják a tünetek enyhülését és az életminőség javítását.

Milyen tünetekkel jár a klimax?

 • A nap folyamán többször tapasztalt hőhullámok.
 • Éjszaka jelentkező verejtékezés.
 • Rendszertelenné váló menstruáció, mely végül teljesen megszűnik.
 • Hüvelyszárazság, mely a nemi életre is rányomhatja bélyegét.
 • Depressziós panaszok, ingerlékenység.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

 • Ha a menstruációs ciklus változását nem az életkor indokolja.
 • Ha a csontritkulás és a szívbetegség kockázata nagy.
 • Ha nem segítenek a tünetek enyhítésében a természetes módszerek.

A betegség leírása

A női szervezetben az 50. életév körül áll le a petesejtek érése. Ilyenkor megszűnik a menstruáció, ám már előtte 5-10 évvel is érezhetőek a klimax előjelei. Bár a folyamat teljesen természetes, mégis számos kellemetlen panaszt okozhat az érintetteknek, ami akár az életminőségre is rányomhatja bélyegét. A rendszertelen vérzések hőhullámokkal, pszichés problémákkal és a sokak által tapasztalt csontritkulással járnak. Ez utóbbi különös odafigyelést igényel, csak úgy, mint a szívbetegség kockázata. Rendszeres ellenőrzésekkel és orvosi kontrollal tisztában lehet azzal, mennyire súlyos az állapot, és igényel-e külön kezelést.

Ajánlott gyógykészítmények

PoloskavészAdagolás:Naponta kétszer 40 mg.
Ajánlat: Az engedélyezett készítmény 2,5% triterpént tartalmaz.
BarátcserjeAdagolás: Naponta egyszer 100 mg engedélyezett kivonat.
Ajánlat: Nevezik vítexnek is; 0,5% agnuzidot tartalmazzon.
Szibáriai ginszengAdagolás: Naponta 100-300 mg kivonat.
Ajánlat: Az engedélyezett készítmény legalább 0,8% eleuterozidot tartalmaz.
Kálcium/MagnézuimAdagolás: Naponta 600 mg kalcium és 300 mg magnézium.
Ajánlat: Válassza azt a készítményt, amelyben 10 µg D-vitamin is van.
Kínai angyalgyökérAdagolás: Naponta háromszor 200 mg vagy 30 csepp tinktúra.
Ajánlat: Az engedélyezett készítmény 0,8-1,1% ligustilidet tartalmaz.
ÉdesgyökérAdagolás: Naponta háromszor 200 mg kivonat.
Figyelmeztetés: Emelheti a vérnyomást; mielőtt elkezdi szedni, kérjen tanácsot orvosától.
Szója-izofavonokAdagolás: Naponta 50 mg.
Ajánlat: Az engedélyezett készítmény 0,8-1,1% ligustilidet tartalmaz.
E-vitaminAdagolás: Naponta kétszer 250 mg.
Figyelmeztetés: Ha véralvadásgátló gyógyszert szed, kérjen tanácsot orvosától.

Milyen táplálékkiegészítők javasoltak?

Ha az orvos által felírt hormonpótlás helyett inkább megpróbálkozna a természetes módszerekkel a közérzet javításának érdekében, akkor a poloskavész és a barátcserje névre hallgató termések kettősét érdemes bevetnie a cél érdekében. Segítségükkel enyhíthetőek a hőhullámok, csökkenthető a depresszió és a hüvelyszárazság esetén is jótékony hatással bírnak.

Jó választás lehet a kínai angyalgyökér vagy édesgyökér is, mely a benne levő fitoösztrogéneknek köszönhetően olyan hatással van a szervezetre, mint az ösztrogén.

Mit együnk a szívbetegség és a csontritkulás ellen?

E két egészségügyi probléma sokakat érint a változókor után. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hőhullámok és a változókor egyéb tünetei ellen is hatékonynak bizonyulnak a szóját tartalmazó élelmiszerek. Azokban az országokban, ahol a szója a mindennapi táplálékok közé tartozik, ritkább a szívbetegség a nők körében. Ha azok közé tartozik, akik nem kedvelik a szója ízét, akkor fogyaszthatja azokat a szója-izoflavonokat tartalmazó étrend-kiegészítőket is, amelyekkel ugyanezt a hatást lehet elérni.

Az E-vitaminról kiderült, hogy csökkenti a káros LDL-koleszterin lerakódását az érfalakon, és egyesek szerint a hőhullámok ellen is hatékony ellenszernek bizonyul. Természetesen ebben a korban nem mehetünk el a kalcium és a magnézium megfelelő mennyiségű bevitele mellett sem, hiszen ezek a csontritkulás megelőzésében játszanak fontos szerepet. Legjobb, ha ezeket D-vitaminnal kombinálva szedi, ugyanis ez segíti a jobb hasznosulást. Akkor is ajánlottak ezek a vitaminok, ha egyébként hormonpótlásos kezelés mellett döntött.

A C-vitamin szintén jó döntés lehet, naponta kétszer 500 mg ajánlott belőle.

Mit tehet még a jobb közérzet érdekében?

 • Egyes élelmiszerek és készítmények fogyasztása az egyébként is kellemetlen hőhullámokat még erősebbé tehetik. Ennek megfelelően kerülendő a csokoládé, a kávé, az alkohol és a fűszeres ételek fogyasztása.
 • A rendszeres testmozgás nem csak karbantartja a testet, a súlyt, de erősíti a csontokat is, ami nélkülözhetetlen a csontok szilárdsága érdekében. További előnye a mozgásnak, hogy az ízületi gyulladás és a hőhullámok tünetei is enyhülnek hatására.
 • A reggeli langyos vizes fürdő sok nő számára segít a hőhullámok leküzdésében.

Kutatási eredmények a szójával kapcsolatban

Mint már említettük, a szója fogyasztása a klimax tüneteinek enyhítése esetén már számtalanszor bizonyított. A napi szójabevitel hatására enyhülnek a hőhullámok, az éjszakai verejtékezés, és az LDL koleszterin szintje is 12%-kal csökken. A kutatások szerint ehhez nincs másra szükség, mint naponta két evőkanálnyi szójafehérje porra.

 

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.