Egészségmegőrzés

Köszvény (arthritis urica) tünetei

A köszvény  megjelenése az elmúlt évszázadok alatt jelentősen megválto­zott. Míg több száz évvel ezelőtt csak az igen jó módban élő emberek be­tegsége volt, ma már a táplálkozási szokások megváltozása miatt sokkal gyakoribbá vált. Előfordulása a felnőtt lakosság körében 1,6%. Jelentős a férfi túlsúly (7:1).

Mi a kialakulásának az oka?

Kialakulásában részben genetikai okok, részben táplálkozási szokások játszanak szerepet, de más betegségekhez és bizonyos gyógyszerek szedé­séhez is társulhat. A genetikai ok bizonyos enzimek hiányát vagy műkö­dészavarát eredményezi, ami a húgysavlebontás zavarához vezet.

Tudni kell, hogy az emelkedett húgysavszint még nem jelent köszvényt. Akkor beszélünk e betegségről, ha az ízületek környékén, illetve az ízületben a húgysavkristály kicsapódik és ennek következtében gyulladás alakul ki.

Milyen tünetei lehetnek a köszvénynek?

A köszvényes beteg legtöbbször kövér, gyakran vércukor-, vérzsíremelkedése és magas vérnyomása is van. A vérben (vagy fokozott felvétel, vagy csökkent kiválasz­tás miatt) felhalmozódó húgysav a szövetekben, ízületekben kristály formájában kicsapódik.

Ez helyileg intenzív gyulladást vált ki, annak minden tünetévei: bőrpír, melegség, fájdalom és mozgáskorlátozottság. A hirtelen kialakuló tüneteket leg­többször bőséges étkezés, alkoholfogyasztás, esetleg lehűlés váltja ki.

Hogyan előzhető meg a köszvény?

A köszvény megelőzésében a helyes táplálkozásnak alapvető szerepe van. Kerülni kell a purinban gazdag ételeket, így elsősorban az állati belsőségeket, az úgyneve­zett vörös húsokat, csokoládét, kávét, hüvelyes zöldségeket és az alkoholt.

Célsze­rű a bővebb folyadékfogyasztás. Számos kiváló diétáskönyv jelent meg, segítve a köszvényes beteg helyes étkezését. Bizonyos gyógyszerek (szalicilátok, vízhajtók, daganatellenes szerek) is fokozhatják a húgysavszintet, de erre a kezelőorvos min­dig figyelmet fordít. A húgysav a vesében kiválva vesekövességet eredményezhet, ezért a vizsgálatok a vese működésére is kiterjednek.

Köszvényes beteg gyógytornájának fő szempontjai: Heveny szakban

  • nyugalomba helyezés,
  • passzívátmozgatás,
  • az izmok feszítése, ellazítása, a vérkeringés javítása. Idült szakban:
  • egész testre kiterjedő átmozgató gyakorlatok.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.