Házi gyógymódok

Köszvény: 17 tanács a legyőzésére

A köszvény ízületi gyulladás, mely úgy jelentkezik, mint derült égből a vil­lámcsapás. A kínzó, lüktető fájdalom, mely a betegséggel jár, gyakran éjszaka kezdődik. A bőr meleg és vörös, az ízület duzzadt és érzékeny. Rosszabb eset­ben a roham napokig is eltarthat.

A köszvényt, mely valaha az uralkodók kiváltságos betegsége volt, az igen közönséges húgysav okozza, amely mindannyiunk vérében megtalálható. Ha köszvénytől szenved, „vagy túl sok húgysavat termel a szervezete, vagy nor­mális mennyiséget termel, de nem üríti ki megfelelő mértékben” – mondja Branton Lachman gyógyszerész, a Dél-Kaliforniai Egyetem gyógyszerészeti ka­rának tanára. Mindkét esetben a többlethúgysavból apró kristályok válnak ki, melyek az ízületekben gyulladást okoznak.

Gyakran a nagylábujj az elsődleges célpont, de fájdalmas ponttá válhat majdnem mindegyik ízület. Noha a köszvény bárkinél kialakulhat, típusos ál­dozatai főként a túlsúlyos, középkorú férfiak, akiknek családjában korábban már előfordult a betegség. Amennyiben ebben a betegségben szenved vagy poten­ciális áldozata lehet, fogadja meg a szakértők itt felsorolt tanácsait.

Pihenjen!

Heveny roham idején tartsa felpolcolva az érintett ízületet és pihentesse, int nyugalomra az alabamai patológus, dr. Agatha Thrash. Eze­ket a tanácsokat nem nehéz betartani, mert a fájdalom nagyon erős. Sok beteg még a lepedő súlyát is nehezen viseli el az érzékeny ízületen.

Szedjen ibuprofent!

Az erős, heveny gyulladás az, ami az érin­tett ízületben a fájdalmat okozza. Tehát, ha fájdalomcsillapítóra van szüksége, mondja dr. Jeffrey R. Lisse, reumatológus a Texasi Egyetemről, csak egyvala­mi segíthet, az ibuprofen. Kövesse a gyógyszerhez mellékelt utasításokat. Ha a javasolt adagok nem nyújtanak enyhülést, mondja dr. Lisse, kérdezze meg az orvosát, ne emelje fel az adagot önhatalmúlag.

Az aszpirin és a paracetamol nem használ

Nem mindegyik fájdalomcsillapító hat egyformán. Az aszpirin súlyosbíthatja a kösz-vényt azáltal, hogy gátolja a húgysav kiválasztását, a Paracetamol pedig nem rendelkezik olyan gyulladáscsökkentő hatással, hogy javítson a helyzeten.

Használjon jeget!

Ha nem annyira érzékeny az érintett ízület, hogy meg se lehet érinteni, készítsen összetört jégből pakolást, javasolja dr. John Abruzzo reumatológus. A jégnek nyugtató és érzéstelenítő hatása van. Tegye a pakolást a fájdalmas, összehajtott törülközővel vagy szivaccsal felpolcolt ízü­letre, és hagyja rajta körülbelül 10 percig. Ha szükséges, cserélje frissre a jeges borogatást.

Kerülje a nagy mennyiségű purint tartalmazó ételeket!

Azok az ételek, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak purint, ma­gas húgysavszintet okozhatnak, állítja dr. Robert Wortmann reumatológus. Ta­nácsos tehát az ilyen ételek mellőzése az étrendből. Azok az ételek okozhatnak legnagyobb valószínűséggel köszvényt, melyek 100 grammja 150 és 1000 mg közötti purint tartalmaz. Ezek közé tartoznak a nagy fehérjetartalmú, állati eredetű ételek, például a szardínia, a szardella, a velő, a vese, a máj, a szív, a húsleves és a húslevesből készített mártások, a he­ring és a kagyló.

Korlátozza az egyéb purint tartalmazó ételek fogyasztását is!

Kiválthatják a köszvényt a mérsékelt mennyiségű purint(50-150 mg purin 100 g ételben) tartalmazó ételek is. A súlyosan érintett sze­mélyek naponta csak egyszer fogyasszanak ezekből az ételekből. Ide tartoznak a spárga, a szárazbab, a karfiol, a lencse, a szárazborsó, a gomba, a tenger gyü­mölcsei, a spenót, a zabliszt, a teljes kiőrlésű gabonapelyhek, a teljes kiőrlésű lisztből készített kenyér és az élesztő. Ebbe a csoportba tartozik még a hal, a hús és a baromfi is. Csökkentse a fogyasztásukat heti 5 alkalommal 75 grammnyira.

A természetgyógyász közbeszól

A cseresznye és a faszén ereje

Cseresznye és meggy. Noha nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a cseresznye enyhítené a köszvényes panaszokat, sok ember számolt már be e gyümölcs jótékony hatásáról. Mind a meggy, mind a cseresznye jótékony hatású, akár frissen, akár befőttként fogyasztjuk. A fogyasztandó mennyiség egy maroknyi (kb. 10 szem) vagy akár egy negyedkiló napon­ta. Néhány embernél egy kiskanálnyi meggykivonat is hatékony, mondja dr. Thrash.

Faszénpakolás. Dr. Thrash faszénpakolást ajánl. Ismert a faszénnek az a tulajdonsága, hogy kivonja a mérgező anyagokat a szervezetből. Ke­verjen össze 100 g porrá őrölt aktív faszenet néhány evőkanál összezúzott lenmaggal és annyi forró vízzel, hogy pépes állagú legyen. Kenje be vele az érintett ízületet és takarja le ruhával vagy fóliával. Négyóránként cserél­je a pakolást és éjszakára is hagyja fenn. A faszén megfoghatja a ruhát és a lepedőt, ezért legyen óvatos a pakolás elhelyezésekor.

Faszénfürdő. Az oldatnak elkészített faszén a láb áztatására is hasz­nálható. Használjon olyan edényt, amelyért nem kár, ha elszíneződik. Ke­verjen össze 100 gramm faszénport annyi vízzel, hogy pépes állagú legyen. Ezt követően fokozatosan öntsön hozzá annyi meleg vizet, hogy a lábfeje elmerüljön a folyadékban. Áztassa a lábait 30-60 percig.

Szájon át szedett faszén. A szájon át beszedett faszén csökkentheti a vérben a húgysavszintet, mondja dr. Thrash. Szedjen be fél vagy egy evő­kanálnyit naponta négyszer: felkeléskor, a délelőtt közepén, a délután közepén és lefekvéskor.

Igyon sok vizet!

A nagy mennyiségű folyadék elősegíti a fölösle­ges húgysav kiürülését a szervezetből, mielőtt az bármilyen károsodást okoz­hatna. Dr. Róbert H. Davis, a Pennsylvaniai Egyetem reumatológus professzo­ra az egyszerű, sima vizet ajánlja. „A legtöbb ember nem iszik elegendő vizet – mondja -, a legjobb, ha naponta öt-hat pohárral elfogyaszt.” Ráadásul a sok víz megakadályozza a vesekövek kialakulását is, amire a köszvényesek hajlamosak.

Fogyasszon gyógyteákat!

A szükséges mennyiségű folyadék fogyasztásának másik lehetséges forrása a gyógynövényekből készült tea. Kof­fein- és kalóriamentes ital, tehát nagy mennyiségben sem árt vagy hizlal. Eleonore Blaurock-Busch táplálkozási tanácsadó a cickafarkkórót, a hecsedlit és a borsmentát ajánlja.

Ne fogyasszon alkoholt!

„Kerülje az alkoholfogyasztást, hamar volt köszvényes rohama” – javasolja Gary Stoehr, mivel az alkohol fokozza a húgysav termelését és gátolja a kiválasztását, mely egyes embereknél kösz­vényes rohamot válthat ki. A sör különösképpen kerülendő, mert nagyobb a purintartalma, mint a bornak vagy az egyéb szeszes italoknak.

Amennyiben valamilyen különleges alkalomkor mégis fogyasztana alko­holt, jó, ha megfogadja dr. Félix O. Kolb tanácsát: „Lassan igyon és semlege­sítse a bort gyorsan felszívódó szénhidrátokkal, például keksszel, gyümölccsel és sajttal.”

Ellenőrizze a vérnyomását!

Amennyiben a köszvény mellett a vérnyomása is magas, ez újabb gondot jelent. Bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, például a vizelethajtók ugyanis emelik a húgysavszintet. Taná­csos ilyenkor a vérnyomást természetes módszerekkel csökkenteni: korlátozni kell a nátriumfogyasztást, le kell adni a súlyfelesleget, és minél többet kell mo­zogni. Azonban a kezelőorvosával való konzultáció nélkül sohase hagyja abba az előírt gyógyszerek szedését.

Óvakodjon a zsíros étrendtől!

Ha túlsúlyos, elkerülhetetlen a fogyókúra. A kövérebb embereknek gyakran magasabb a húgysavszintjük. Tartózkodjon azonban a túlzott fogyókúráktól, melyekről köztudott, hogy köszvé­nyes rohamot válthatnak ki, int óvatosságra dr. Lisse. Az ilyen fogyókúra, ide­értve az éhezést is, sejtpusztulást okoz, ami húgysav-felszabadulással jár. Ezért az orvosával közösen állítsanak össze fogyókúrás programot, ami fokozatosan szabadítja meg felesleges kilóitól.

Beszéljen orvosával a táplálékkiegészítőkről!

Legyen óvatos a vitaminkészítmények szedésével, figyelmeztet dr. Blaurock-Busch, mert bizonyos tápanyagok túlzott fogyasztása súlyosbíthatja a köszvény tüneteit. Különösen a túl sok niacin és A-vitamin válthat ki rohamokat. Ezért mindig beszélje meg orvosával, mielőtt megemelné a vitaminadagját.

Óvja magát a sérülésektől!

Nem ismert, hogy a köszvény mi­ért támadja meg gyakrabban a sérült ízületeket. „Ezért vigyázzon, nehogy beleüsse valamibe a lábujját vagy más módon megsérüljön – mondja dr. Abruzzo. – Ne viseljen az ízületeiben kisebb sérüléseket okozó szoros cipőt.”

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.