Fájdalom enyhítése

Köszvény fájdalmainak csökkentése

A régóta a túlzásba vitt evés és ivás következményének tartott köszvényt egy időben a „királyok betegségének” nevezték. E fájdalmas állapothoz azonban nincs szükség sem trónra, sem koronára, csak némi húgysavfölöslegre. A húgysav a purinokból keletke­zik: ezek a vegyületek a testünkben, valamint számos ételben is megtalálhatók. Ha túl sok termelődik belőlük, a húgysav kristályok formájában kiválik, s ezek az ízületekben és az ízületek körüli szövetekben – főleg a nagylábujjban – lerakódva heves fájdalmat, duzzanatot és gyulladást okoznak. A kristályok máshol is megjelenhetnek: a lábfejben, a bokában, a térdben, a kézfejben és a csuklóban.

Kiket érinthet?

A fájdalom gyakran éjszaka lángol föl, s a köszvényes rohamok egy-­két hétig tarthatnak, egy vagy több ízületet érintve. Különösen nagy azok kockázata, akik naponta két vagy több adag szeszes italt (nők esetében egyet vagy többet) fogyasztanak, akiknek kezeletlen magas vérnyomásuk, cukorbetegségük, érelmeszesedésük vagy magas koleszterin-, illetve egyéb vér zsírszintjük van, akik bizonyos fajta gyógyszereket szednek – például magas vérnyomás ellen vízhajtókat, átültetett szervek kilökődését gátló gyógyszereket vagy akár aszpirint. Ugyancsak a veszélyeztetettek körébe tartoznak a negyvenes-ötvenes éveikben járó férfiak, a menopauzán túl lévő nők, valamint azok, akiknek a családjában többször fordult már elő köszvény.

Mi váltja ki a rohamokat?

Például belsőségekben (máj, vese stb.) gazdag étkezés, italozással töltött este, friss sérülés vagy műtét, esetleg láz. Ön és orvosa szerencsére sok mindent tehet ez ellen a fájdalom ellen – nemcsak a rendelkezésre álló gyógyszerekkel, hanem különféle életmódbeli változ­tatásokkal is. A fájdalom elkerülése szempontjából azonban kulcsfontos­ságú az állapot megelőzése.

Ne csüggedjen!

Több vizsgálat is kimu­tatta, hogy a szója­termékek, például az edamame (zöld szója­bab) és a tofu, csök­kentik a húgysavszintet. A kevés kalóriát és sok fehérjét tartalmazó szójás ételek nagyon jók a köszvényben szenvedők számára, akiknek kerülniük kell a zsírosabb fehérje­forrásokat, például a vörös húsokat.

Az első teendők

Ha éjszaka váratlanul felriad arra, hogy lüktet a nagylábujja, az alábbiakat érdemes tennie.

1. Szedjen vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót!

A csomagoláson feltüntetett módon szedett ibuprofen vagy naproxen a fájdalom és a gyulladás ellen is hatásos lehet.

2. Menjen orvoshoz!

Mutassa meg orvosának a fájó ízületet. Ő ellenőrzi, hogy valóban köszvényről van-e szó, és nem fertőzésről (a kétféle probléma tünetei igen hasonlóak lehetnek), és olyan gyógyszereket javasolhat, amelyekkel csökkenthető a vér húgysavszintje. A kezeletlen köszvény kárt tehet az ízület­ben, és még több fájdalmat okozhat.

Mit tehet az orvos?

A szakember megvizsgálja az ízületet, és némi folyadékot szív le belőle, hogy ellenőrizhessék benne a húgysavkristályok jelenlétét. Vért is vehet a húgysavszint vizsgálata céljából (egyeseknél azonban köszvény nélkül is magas lehet a húgysav szintje). Miután bebizonyosodott, hogy valóban köszvény okozza a fájdalmat, az alábbi kezelések közül javasolhat egyet vagy többet.

Vényköteles nemszteroid jellegű gyulladáscsökkentők (NSAID-ok). Az olyan NSAID-ok, mint az indometacin, a diklofenák és a naproxen, a fájdalom és a gyulladás ellen is hatásosak, de hosszabb távon szedve növe­lik az emésztőrendszeri vérzés és a szívbetegség kockázatát.

Kolhlein. Ez a szájon át alkalmazott gyógyszer enyhíti a köszvényes gyulladást, talán azáltal, hogy részlegesen eltávolítja az ízületekben kiala­kult húgysavlerakódásokat. Használata azonban olykor kellemetlen mel­lékhatásokkal – émelygéssel, hányással, gyomorfájással, illetve hasmenéssel – járhat. Egyeseknél ráadásul csökkentheti a fehérvérsejtszámot is, s ez növeli a fertőzések kockázatát.

Szteroidok. A szájon át szedett szteroidok, például a prednizolon és a metilprednizolon, illetve azoknak közvetlenül a fájó ízületbe injekciózott változatai is hatékonyan csillapíthatják a fájdalmat és a gyulladást. Tartós alkalmazásuk ugyanakkor csontritkulást, sőt akár csontkárosodást is okozhat, és fokozhatja a fertőzésekkel szembeni fogékonyságot.

Húgysavszintcsökkentő gyógyszerek. Orvosa csak azután javasol­hatja ezek szedését, hogy a fájdalmas roham alábbhagyott, roham közben szedve ugyanis akár ronthatnak is a helyzeten. Az allopurinol úgy hat, hogy gátolja a purinok húgysavvá alakulását, míg a probenecid növeli a vize­lettel kiválasztott húgysav mennyiségét. Bár évtizedek óta az allopurinolt használják a leginkább, egy új gyógyszer, a febuxosztát ugyanolyan hatá­sosnak tűnik (Magyarországon nincs forgalomban): ez a húgysav terme­lődését akadályozza, és emellett feloldja az ízületi húgysavkristály-lera­kódásokat. Egyelőre azonban még nem alkalmazzák széles körben, mert viszonylag kevés róla a tapasztalat, és drágább is az allopurinolnál.

Segítsen magán!

Ne feledje, ön is sok mindent tehet a köszvényes fájdalom megelőzéséért, illetve enyhítéséért.

Étrendi változtatások. Egyen kevesebbet az olyan ételekből, mint a vörös húsok, a különféle belsőségek, a fésűkagyló, a szardínia, a pecse­nyéié és a tejszínes mártások – ezek mindegyikében sok a purin, amely­ből aztán a gondot okozó húgysav képződik. Fogyasszon helyettük több zöldséget, gyümölcsöt és szemes gabonát (például barna rizst). Naponta legfeljebb 150-180 gramm sovány húst vagy halat egyen.

Absztinencia. Az alkohol – különösen a sör – megnehezíti a szervezet számára a purinoktól való megszabadulást. Szomját inkább vízzel oltsa; a szervezet megfelelő vízellátása a rohamok megelőzésében is segíthet.

Fogyás. A túlsúlyosság miatt gyakoribbá válhatnak a köszvényes rohamok. Igyekezzen lefogyni a fent említett étrendi változtatásokkal, és úgy, hogy a hét napjainak többségén legalább 30 perc testmozgást végez. A gyorsdiétákat nagy ívben kerülje el: a túl gyors – heti egykilós vagy nagyobb mértékű – fogyás szintén köszvényes rohamot okozhat.

Kávé. Egyes kutatásokból az derült ki, hogy a kávé – a koffeinmentes is – csökkenti a purinszintet.

Citrusfélék. Egyen rengeteg narancsot, paprikát, brokkolit és más, C-vitaminban gazdag zöldséget és gyümölcsöt. A Tufts Egyetem egyik kutatása szerint két tányér gazpacho (C-vitaminban dús nyers zöldségekből, például paradicsomból és paprikából készült spanyol zöldségleves) 18 százalékkal is csökkentheti a húgysavszintet. Fogyasszon naponta nagyjából 72 milligramm C-vitamint – körülbelül ennyi van egy narancs­ban vagy egy fél piros kaliforniai paprikában. De vigyázat: egyeseknél a túl sok C-vitamin fogyasztása furcsa módon a köszvény rosszabbodásá­hoz vezethet, ezért feltétlenül kérje orvosa tanácsát, mielőtt ezzel a mód­szerrel próbálkozna.

Cseresznye. Egyen cseresznyét, mivel ez is mérsékelheti a húgysav­szintet. A Kaliforniai Egyetem egyik felméréséből kiderült, hogy nőknél másfél csészényi cseresznye elfogyasztása után jelentősen esett a vér húgy-savszintje, a vizeletben pedig nőtt e vegyület koncentrációja.

Ananász. Az ananászban előforduló, bromelain nevű enzim segít a gyulladás és a fájdalom enyhítésében. Roham idején napi félcsészényit fogyasszon belőle.

Olívaolaj. Való igaz, hogy ki kellett hagynia étrendjéből a vajat és a zsíros húsokat, de nem minden zsiradék ártalmas. Az olíva-, az avokádó-és a repceolaj például telítetlen zsírokat tartalmaz, amelyek a kutatások szerint talán a húgysavszintet is csökkentik. Kalóriabevitelének mintegy 30 százalékát zsíroknak kell kitennie, és az a jó, ha ennek legalább a két­harmada telítetlen zsírokból származik.

Azonnali enyhülés

Amikor a köszvény már szinte elviselhetetlen, az alábbi módszerek némi enyhülést kínálhatnak.

Bot. A roham idején próbáljon bottal vagy járókerettel gyalo­golni: ez csökkenti a fájó ízület terhelését. (A botot a fájóval ellentétes oldali kezében tartsa.)

Jeges borogatás. Tegyen 15-20 percre egy zacskó fagyasztott zöldborsót, tört jeget vagy jeges borogatást a fájó ízületre. A hideg elzsibbasztja a fájdalmat.

A takaró megemelése. A fájdalmas ízületet óvni kell az ütődéstől, sérüléstől. Olykor-olykor még az ágynemű is ólomsúllyal nehezedhet a fájó testrészre: használjon könnyű, steppelt takarót, és próbálja megemelni – például úgy, hogy megtámasztja egy kartondoboz segítségével -, hogy ne érjen a gyulladt vagy fáj­dalmas területhez.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.