Egészségmegőrzés

Lisztérzékenység – mik a tünetek és mit ehetünk?

Egyes érzékeny emberekben a búzából, zabból, árpából és rozsból őrölt lisztből készült élel­miszerekben lévő fehérje, a glutén által kiváltott allergiás reakció károsítja a vékonybélben található, a felszívódásért felelős apró bélbolyhokat.

Ezt a rendellenességet lisztérzé­kenységnek, szaknyelven cöliákiának hívják. A vékonybél felső szakasza károsodik, ami fogyáshoz, valamint vitamin- és tápanyaghiányhoz vezet. Ezért a lisztérzékeny egyéneknél gyak­ran lép fel vérszegénység. A szigo­rúan gluténmentes diéta általában gyors javulást hoz.

Mit ne együnk?

A liszt­érzékenyek diétája kizárja a búza-, zab-, árpa- és rozslisztből készült ételeket, például a főtt tésztát, a kuszkuszt, a gabonapelyheket, a süteményt és kekszeket. A gluténtartalmat általában fel­tüntetik a csomagoláson, ezért

Fontos, hogy a tápanyagok listáját figyelmesen olvassuk el. Kerülen­dők azok a készítmények, ame­lyekben módosított keményítő-, vagy lisztalapú adalékanyagok ta­lálhatók. Nem ajánlott az árpából főzött italok, például a sör fogyasz­tása sem.

Az étrend kialakítását bízzuk tapasztalt dietetikusra; aki abban is segíthet, hogy milyen szervezete­ket, klubokat érdemes a problé­mánkkal megkeresnünk. A liszt­érzékenyek számára összeállított szakácskönyvekben találhatunk gluténmentes ételrecepteket. A til­tott ételek helyett fogyasszunk bur­gonyát, hüvelyeseket, rizst, kukori­cát, dió- és mogyoróféléket!

Hogyan főzzünk?

Némi ötletes­séggel változatossá tehetjük az ét­rendünket akkor is, ha glutén­mentes diétára kényszerülünk.

Főzés gluténmentes liszttel

A lisztben található glutén teszi le­hetővé, hogy a kenyér megkeljen, és ez adja jellegzetes szerkezetét. A bioélelmiszer-boltokban kapható különféle gluténmentes lisztekkel (lásd alább) készített ételek soha nem lesznek egészen olyanok, mintha búzalisztből készülnének. Kis gyakorlattal azonban megfelelő „alternatív” kenyeret és süteménye­ket tudunk készíteni.

Gluténmentes gabonafélék és lisztek:

ilyen például a rizsliszt, a burgonyaliszt, a szójaliszt, a ku­koricaliszt és kukoricakeményítő, a bagolyborsóliszt, a gesztenye­liszt, a szágóliszt, a tápióka vagy a hajdina (pohánka) lisztje.

Az ember életében a szüle­téstől az aggastyánkorig mindig nagy jelentősége van a táplálékok helyes megvá­lasztásának. A csecsemők egészséges fejlődéséhez kezdettől fogva elengedhe­tetlenül fontos a folsav, a nö­vekedésben lévő gyermek­nek pedig a megfelelő tápanyagok az erős csonto­zat felépítéséhez. Ebben a korban az energiaszükség­let is jóval nagyobb. Az évek múlásával az ember táp­anyagigénye változik – ha táplálkozásunkat mindig az adott életkor biológiai igényeihez iga

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.