Élelmiszerek

Bárányhús származása, alkotóelemei, egészségügyi hatásai

A bárányhússal kapcsolatban általában kétféle álláspont érvényesül: vannak, akik na­gyon kedvelik, mások határozottan elutasítják. A bárányhúst még ma is az a téveszme övezi, hogy birkaszaga van. Pedig ha valaki csak egyszer is megkóstolja a rántott bárányt, a báránygerincet vagy a bárány javát, azonnal megszereti ezt az egészséges húst. Kezdet­ben csak az ínyencek körében váltott ki általános tetszést, ma már szélesebb körben el­terjedt csemegének számít. Csúcsminőségű élelmiszerként sokféle elkészítési módot kí­nál, ízessége valódi ünnepi fogássá teszi.

Honnan származik a bárányhús?

A feltárt adatok szerint hozzávetőleg i. e. 8000 körül kezdte az ember háziasítani a vadon élő állatokat. Előde­ink a domesztifikáláshoz először a juhot és a kecskét vá­lasztották, minthogy ezek a hús mellett tejjel és gyapjúval is szolgáltak. Ráadásul ezek az igénytelen és erős állatok könnyen alkalmazkodnak a különféle éghajlati viszonyok­hoz és táplálékkínálathoz. A bárány- és kecskehúsnak a mediterrán konyhában, napjainkban is igen fontos szerep jut.

Nálunk fogyasztása igen korlátozott, inkább bizonyos tájegységekhez és ünnepekhez kötött, az egy főre jutó évi bárányhús fogyasztás mindössze 0,3 kg. Igazi különle­gesség az étlapon a szopós bárány: ez a 2-6 hónapos kisbárány húsa, amely még nem kapott zöldtakarmányt. A hízott bárányt valamivel később vágják le, ennek húsa halvány rózsaszín.

Milyen alkotóelemekből áll?

Táplálkozástudományi szempontból a bárányhús kifeje­zetten értékes táplálék. Gazdag A-vitaminban és számos, a B-vitamin-csoporthoz tartozó vitaminban. Az ásványi anyagokat és nyomelemeket illetően található benne magnézium, kálium, kalcium és cink, minél vörösebb a hús, annál magasabb benne a vastartalom.

Legnagyobb előnye azonban magas fehérjetartalma, a sovány részek (comb, lapocka) fehérjetartalma mintegy 20%. Zsírtar­talma igen eltérő lehet egyrészt az állat korától, másrészt attól függően, hogy a hús melyik részéről van szó. A karaj hozzávetőleg 32 gramm, míg a szűzpecsenye csupán 3,4 gramm zsírt tartalmaz 10 dkg húsra számítva. Ko­leszterintartalma 10 dkg-ra számítva 70 mg, ez valamivel kevesebb, mint a marhahúsé.

Legfontosabb tudnivalók a bárányhúsról dióhéjban

  • A bárányhús iránti korlátozott érdeklő­dés következtében nincs szükség tö­megtermelésre, így az állatok természe­tes környezetben nőnek fel, s arra sincs szükség, hogy szaporodásukat, növeke­désüket hormonbevitellel gyorsítsák, egészségüket antibiotikumokkal védjék.
  • A legeltetéses állattartás, a természetes táplálék adja a bárány tipikus ízét.
  • Magyarországon még a húsvéti bárány­hús fogyasztás sem jellemző, Görögor­szágban viszont elképzelhetetlen a hús­vét egészben nyárson sült bárány nélkül.
  • Jelentős viszont Magyarországról az élőbárány-kivitel, amelynek 90%-a Olaszországba, 10%-a Görögországba irányul. A teljes kivitel az utóbbi évek­ben évi 850 000 élőbárány volt.

A bárányhús egészségtani jelentősége

Már 10 dkg báránycomb elég ahhoz, hogy fedezze egy fel­nőtt napi B12-szükségletét, amely a vassal és a folsavval együtt a vérképzés nélkülözhetetlen kelléke.

A vas, cink és az A-vitamin együttesen növelik a szervezet ellenálló ké­pességét a fertőzésekkel szemben. Az említett mennyi­ségű bárányhús 18 g tiszta fehérjét, a napi szükséglet 40%-át biztosítja. A benne található létfontosságú ami­nosavakat szervezetünk csaknem teljes mértékben képes saját fehérjéjévé átalakítani.

Az állati fehérje fontos ener­giaforrás, elősegíti az izomzat, az enzimek, hormonok, az immunglobulin és az agyi ingerületet továbbító anyagok felépítését. A túlzott fehérjebevitelt a vese vizelet formá­jában választja ki, ez fokozott megterhelést jelent a máj és a vese számára. Minthogy a felesleges fehérje kiválasztá­sához sok vízre van szükség, a vizelettel értékes ásványi anyagok is távoznak a szervezetből.

A friss bárányhús 3 napig eláll a hűtőszek­rényben, mélyhűtve 8-10 hónapig eltartható.

Bárányfasírt avokádókrémmel

Hozzávalók (2 személyre)

25 dkg darált bárányhús, l-l evőkanál fi­nomra vágott vöröshagyma és petrezselyem, 1/2 kávéskanál reszelt citromhéj, só, őrölt bors, 1 evőkanál olaj, 1/2 avokádó, 1 marék alfacsíra, 1 kávéskanál citromlé, 1 evőka­nál joghurt, 2 db teljes őrlésű lisztből készült zsemle, 1 felszeletelt paradicsom

Elkészítés

A húst összedolgozzuk a hagymával, a pet­rezselyemmel, a reszelt citromhéjjal, sóval, borssal. A masszát kettéosztjuk, lapos po­gácsát formálunk belőle, és forró olajban mindkét oldalán ropogósra sütjük. A csírát szűrőkanálban forró vízzel leöblítjük, lecsö­pögtetjük. Az avokádó magját kiszedjük, a gyümölcshúst a héjból kikanalazzuk, összetörjük. Hozzákeverjük a citromlevet és a joghurtot, sózzuk, borsozzuk. A zsemlé­ket félbevágjuk, megkenjük avokádókrém­mel, rátesszük a fasírozottat, tetejére para­dicsomszeleteket és csírát helyezünk.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.