Fájdalom enyhítése

Köhögés megszüntetése gyógynövénnyel és terápiával

A köhögés természetes reakció, amelynek segítségével megszaba­dulunk a légzést akadályozó anyagoktól (füst, por stb.). Hacsak nem valamilyen fertőzés (például influenza) vagy a légzőrendszer gyulladása (például hörghurut) okozza, akkor a köhögés in­kább kellemetlen, mint fájdalmas. A légzőrendszer általában magától kitisztul, ha megszüntetjük a probléma okát, de ha több mint két hétig tart, ha mellkasi fájdalommal és lázzal jár, vagy véres köpet társul hozzá, akkor feltétlenül forduljunk orvoshoz.

Gyógynövény-terápia

Ha citromléből, mézből és glicerinből készítünk forró italt, az megnyugtatja a torkot, a mellkas felső részére és a torokra tett meleg almaecetes borogatás pedig segíti a váladék ki­ürülését. Az orvosi pemetefűnek van a legjobb köhögéscsillapító hatása a gyógynövények közül. Hatásos még az ökörfarkkóró, a mérges saláta (vadsaláta), a cickafark, az angyalfű (angyalgyökér), az örvénygyökér, az édesgyökér és a bodzavirág. Gyer­mekeknek a vadcseresznye kérge ajánlott. Készítsünk egy teáskanálnyi gyógynövényből forrázatot, és igyunk belőle naponta háromszor.

Figyelmeztetés

Azonnal forduljunk orvoshoz, ha a mellkas vagy a tüdő területén érzett fájdalom: súlyos, hosszan tartó légzési nehézséggel párosul a felköhögött váladékban vért találunk.

Gyógyétrend és gyógytáplálkozás

A köhögés megelőzésére szedjünk fokhagymakapszulát (naponta két­szer-háromszor) és olyan összetett vitaminkészítményt, amely béta-karotint (A-vitamint), B-vitamint, C-vitamint és cinket tartalmaz.

Aromaterápia

Különösen a köhögés korai szaka­szában enyhíthetjük a tüneteket illóolajok (eukaliptusz, európai ciprus, izsópfű, bergamott vagy ka­milla) gőzének belélegzésével. Há­rom-négy cseppet csöppentsünk forró vízbe a kiválasztott olajból, és tíz percig inhaláljunk. Az is segít­het, ha bedörzsöljük mellkasunkat és hátunkat hígított eukaliptusz-, kakukkfű-, szantálfa-, tömjén- vagy mirhaolajjal.

Homeopátia és szöveti sók (Schüssler-sók)

A szakboltokban vagy a keres­kedelemben sokféle köhögéscsil­lapító hatású szert szerezhetünk be. Akadnak közöttük hatásos homeopátiás szerek: fehér földi tök, sisakvirág, kökörcsin, fodros lórom és fehér arzén, valamint szöveti sók: ferr phos és kali mur. Kövessük a címkéken leírt ada­golási útmutatót.

Köhögés és torokfájás gyógyszermentes kezelése

A mellkasi fertőzésből eredő köhö­gésre jó a vadcseresznye kérgéből vagy az orvosi pemetefűből készített forrázat (naponta háromszor fél te­áskanálnyit adjunk a gyermeknek). Meleg citromlé, méz és glicerin keverékének gyakori fogyasztásával is enyhíthetjük tízperces inhalálás forró vízbe tett három-négy csepp – nyolc év feletti gyermekeket kakukkfű-, ciprus- vagy szantálfaolajjal is kezelhetünk.

Székrekedés elleni koktél gyermekeknek

Áztassunk néhány szelet gyömbérgyökeret tizenöt percig meleg vízbe. Adjuk hozzá fél citrom kifacsart levét, és ízesítsük méz­zel Melegen adjuk a gyermeknek.

Torokfájás

A gyermekek különösen hajlamo­sak a heveny torokfájásra, amelyet a sztreptokokkusz nevű baktéri­um okoz. Sajátos formája a tüszős mandulagyulladás. Kezeléséhez antibiotikumra van szükség. Csak akkor, ha az említett baktérium okozza.) Máskor természetes mód­szerek alkalmazhatók.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.