Cukorbetegség

A glikémiás index (GI) – fontos tudnivalók cukorbajosok számára

Miután felfedezték, hogy egymáshoz meglehetősen hasonló ételek is teljesen másként hathatnak a vércukorra, a szénhidrátokat lassan- és gyorsan felszívódó csoportokba sorolták.

A gyorsan felszívódó ételek közé tartozik a fehér kenyér, amely, mint fentebb láttuk, rakéta-üzemanyag módjára működik: a glükóz hirtelen lökéssel szabadul fel belőle, ám egy gyors kisülés után az energia elfogy.

Nézzük meg a glikémiás grafikont!
Nézzük meg a glikémiás grafikont!

A lassan felszívódó szénhidrátok, mint amilyen a teljes kiőrlésű spagettiben is található, hosszabb időn keresztül állandóbb mennyiségű energiát biztosítanak, így segítik a vércukorszint kiegyensúlyozását.

Az élelmiszerek glikémiás indexének mérése

De honnan tudhatjuk meg, mi szívódik fel gyorsan és mi lassan? Itt jön a képbe a GI – a glikémiás index. A Gl egy olyan skála, amellyel összehasonlítható a különböző élelmiszerek vércukorszintet növelő hatása a tiszta glükózéval. Az élelmiszerek glikémiás terhelésében is kulcsfontosságú.

Az ételek glikémiás indexét úgy állapítják meg, hogy elfogyasztanak 50 gramm szénhidrátot tartalmazó ételadagot, és ennek a vércukorszintre három órán keresztül gyakorolt hatását összevetik 50 gramm „referencia” élelmiszer hatásával, amely nem más, mint a glükóz. A glükóz a leggyorsabban felszívódó szénhidrát, mivel ezt nem kell megemészteni.

Alább különböző ételek GI pontszáma látható. Általános szabályként a magas GI-érték kerülendő ételeket jelez, az alacsony Gl-értékű ételek pedig az ajánlottak.

Mint látható, az alma és a zab lassan felszívódó, míg a mazsola és a puffasztott rizs gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz.

Mindennapi ételeink glikémiás indexe

MegnevezésGI értékMegnevezésGI érték
CukrokGabonapelyhek
Maltóz105Puffasztott rizs82
Glükóz100Kukoricapehely81
Méz55Búzadara75
Magas fruktóztartalmú kukoricaszirup50-70Weetabix (teljes kiőrlésű gabonarudacskák)70
Szacharóz (répacukor)68Kellogg's Special K (gyümölcsös gabonapehely)69
Laktóz46Zabkása58
Fruktóz (tiszta gyümölcscukor)19Müzli55
Xilitol8Hüvelyesek
GyümölcsökSült bab48
Datolya103Csicseriborsó42
Görögdinnye72Feketeszemű bab42
Ananász59Karóbab38
Sárgadinnye65Holdbab36
Mazsola64Lencse29
Kivi53Vesebab28
Banán52Szójabab14
Szőlő46Tejtermékek
Narancs42Fagylalt61
Eper40Joghurt36
Málna40Sovány tej32
Szilva39Zsíros tej27
Alma38Zöldségfélék
Körte38Fehérrépa (főtt)97
Grapefruit25Burgonya (sütőben sült)85
Meggy22Sültkrumpli75
Gabonafélék és gabonatermékekCékla (főtt)64
Francia bagett95Edesburgonya61
Fehér rizs72Ujburgonya (főtt)57
Bagel72Csemegekukorica54
Teljes kiőrlésű kenyér71Borsó48
Fehér kenyér70Répa47
Crumpet69Desszertek és italok
Korpás rozskeksz64Lucozade (energiaital)95
Édestészta59Fanta68
Basmati rizs58Gyümölcsszörp (hígítva)66
Teljes kiőrlésű rozskenyér58Kukorica chips63
Hosszúszemű barna basmati rizs47Müzliszelet61
Barna rizs55Burgonyaszirom54
Instant tészta47Narancslé50
Teljes kiőrlésű búzakenyér (teljes magból, teljes kiőrlésű)46Mars szelet49
Fehér spagetti40Csokoládészelet49
Teljes kiőrlésű spagetti37Almalé40
Árpa26Mogyoró14

Az egyik élelmiszerből gyorsan, a másikból lassan szívódik fel a szénhidrát?

Két fő tényezőt kell megemlíteni. Az egyik az, hogy mennyire „komplex” egy szénhidrát. A zab sokkal összetettebb, mint a répacukor, a répacukor pedig összetettebb a glükóznál.

Mivel a szervezet csak a glükózt képes üzemanyagként felhasználni, az itt szereplő cukrot – a szacharózt – kétfelé kell hasítani a glükóz felszabadításához. Cukor fogyasztásakor a belekben kiválasztott enzim végzi el ezt a feladatot, majd hamarosan a véráram a glükózt a szervezet minden részébe elszállítja. A zabban található szénhidrátot mindazonáltal sokáig kell emészteni az emésztőrendszerben, egyre kisebb és kisebb egységekre lebontva, mielőtt a glükóz felszívódna a vérbe. Ez tovább tart, így a vércukorszint nem emelkedik olyan erőteljesen és hirtelen.

Zab - cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott!
Zab – cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott!

A zab összetettebb a glükóznál, cukorbetegeknek ajánlott!

A zabban lévő szénhidrátokat le kell bontani különálló glükózmolekulákra, ami időigényes, ezért lelassítja a cukrok felszívódását. Az itt szereplő répacukor, amely glükózból és fruktózból álló molekula, szintén lassabban bomlik le a glükózmolekulánál, amelyet nem kell megemészteni, hanem közvetlenül belép a véráramba.

Bizonyos ételek főzése a bennük lévő szénhidrátok „elő-emésztése” által hatással van a felszívódásra. Ezért minél tovább fő egy szénhidráttartalmú étel, annál gyorsabban szívódik fel belőle a szénhidrát. Vegyük például a burgonyát. A 85 GI értékű sültkrumpli rosszabb a főttburgonyánál, amelynek 57 a GI pontszáma. A zab mindamellett kivételnek számít. Nem sok a különbség a zabkása és a hidegen elfogyasztott zabpehely között. Ennek főleg az az oka, hogy a főzési idő nagyon rövid – valójában a zab nem megfő, hanem hidratálódik.

Egy másik, az ételek szénhidráttartalmának felszabadulását lelassító tényező a rostok mennyisége. A rostok emészthetetlen szénhidrátok, ezért általánosságban elmondhatjuk, hogy minél több rostot tartalmaz egy élelmiszer, annál lassabban bomlanak le a szénhidrátok. Ez kétszeresen igaz a vízben oldódó rostokat tartalmazó élelmiszerekre, mint amilyen a zab.

Ezért van különbség a cukrok között

Van még egy fontos tudnivaló. Nem mindegyik egyszerű cukor növeli a vércukorszintet. Az alábbi ábra a laktóz (tejcukor), a szacharóz (répacukor), a maltóz (malátacukor) és a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup (egy édesítő, amelyet különféle italokhoz szoktak adni) kémiai szerkezetét mutatja. A szervezet kizárólag a glükózból képes energi-ához jutni. Ezért, ha a laktózból kivonják a glükózt, akkor csak a galaktóz marad, ha pedig a szacharózból vonják ki a glükózt, akkor csak fruktóz marad. Mi történik a fruktóz-zal és a galaktózzal.

A válasz erre az, hogy a májba kerülnek, ahol glükózzá vagy zsírrá alakulnak. Ez viszont időbe telik, ezért lassan felszívódóként sorolhatóak be. Ha azonban a már amúgy is túlterhelt májat túlságosan elárasztja a fruktóz, akkor láncreakció indul be, ami a szervezetet metabolikus szindrómába taszítja. (Sajnos a legtöbb emberrel ez történik, mivel az élelmiszeripar által legszívesebben használt édesítő a magas fruk-tóztartalmú kukoricaszirup.) A fruktóz tehát jobb a glükóznál, de csak kis mennyiségben, és ha a természet szándéka szerint rostokkal együtt fogyasztjuk.

A fruktóz a gyümölcsökben megtalálható cukor, ezért rostokat és természetes gyümölcscukrot egyaránt tartalmazó nyers gyümölcsök kis mennyiségben történő fogyasztása egészséges.

Vigyázat! A legtöbb magas fruktóztartalmú kukoricaszirup tulajdonképpen 55% fruktózból és 45% glükózból áll. Ez alapjában véve nem más, mint cukor. A szervezet nézőpontjából nincs különbség.

A laktóz, szacharóz, maltóz és magas fruktóztartalmú kukoricaszirup közti különbségek

A laktóz és a fruktóz (szürkével jelezve) lassan felszívódó cukrok, míg a glükóz gyorsan szívódik fel. Ezért a laktóz (tejcukor) és a szacharóz (répacukor) lassabban szívódnak fel, mint a maltóz (a gabonafélékben megtalálható malátacukor), amely gyorsan két glükózmolekulára bomlik. A sokféle édesített italhoz és élelmiszerhez használt magas fruktóztartalmú kukoricaszirup kémiai felépítésében és hatásában nagyon hasonlít a szacharózhoz.

Mint várható, a glükóz a leggyorsabban felszívódó szénhidrát (100), mivel nem szükséges lebontani. (Bár a maltóz GI pontszáma magasabb (105), két glükózmolekulából áll, ezért le kell bontani.) A fruktóz a leglassabban felszívódó (19), a glükózból és fruktózból álló szacharóz pedig középtájon foglal helyet (68). Vegyük észre, hogy a maltóz csaknem olyan gyorsan szívódik fel, mint a glükóz, és a méz se marad le nagyon.

Ennek az az oka, hogy a malátacukor természetes módon jelen van a gabonafélékben, és mesterségesen adják hozzá például a gabona pelyhékhez meg a kenyérhez, csíráztatott búza alakjában. Mint az ábrán látszik, a malátacukor mindössze két glükózmolekulából áll: gyakorlatilag alig van szükség a feldolgozására. A legtöbb méz alapvetően glükózból áll (hívják dextróznak vagy szőlőcukornak is, mivel a szőlőben is megtalálható), különösen, ami a kereskedelemben kapható, mert a szennyeződések eltávolítása céljából felhevítik, így az üvegekbe is könnyebb betölteni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.