Egészségügyi kérdezz-felelek

Szívbetegség elleni gyógyszerek

Szívelégtelenség miatt szedek gyógyszert, és az utóbbi időkben gyakran szédülök. Okozhatja ezt a gyógyszer?

Lehetséges. A szívelégtelenség elleni egyik gyógyszer ACE-gátló (Captopril, enalapril, lisinopril, Perindopril, ramipril), melyet egyébként vérnyomáscsökkentőként alkalmaznak, s ha önnek eleve normális vagy alacsony a vérnyomása, akkor ezek a készítmények túlságosan alacsonyra lenyomhatják, ami szédülést okozhat. Ironikus módon, bár a magas vérnyomás szívelégtelenséget okozhat, az alacsony vérnyomás súlyosbíthatja az állapotot.

A szívelégtelenségben szenvedő, alacsony vérnyomású személyek számára ezeket a gyógyszereket kis dózissal indítják és fokozatosan emelik olyan mértékben, ahogy a beteg tolerálja. Ha szédülés, ájulás jelentkezik, inkább a vízhajtókat kell csökkenteni és a táplálékkal bevitt nátrium mennyiségét. Ezeknek a gyógyszereknek a szedését nem szabad felfüggeszteni, mert javítják a betegség tüneteit, csökkentik az infarktus kialakulásának kockázatát, valamint mérséklik az elhalálozás veszélyét.

Amióta vérhígítót szedek, az orvosom azt tanácsolja, ne egyek sok salátát és spenótot. Miért?

A zöld színű levélzöldségekben, mint a spenót, a saláta és a sóska, sok a véralvadást elősegítő K-vitamin, ezért csökkenthetik a warfarinhoz és acenokumarolhoz hasonló véralvadásgátló gyógyszerek hatását. Szintén sok K-vitarmint tartalmaz és ezért kerülendő a kivi, az áfonya, a vörös áfonya, a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, a kelkáposzta a karfiol és a spárga. Ne szedjen olyan étrend kiegészítőket sem, amelyek E-vitamint, görögszénát, gingkót vagy glükózamint tartalmaznak, ugyanis ezek a véralvadásgátló hatású anyagok szintén fokozhatják a warfarin hatását, és túlzott vérzést okozhatnak!

Miért hagyatta abba az orvosom a pangásos szívelégtelenség ellen szedett irbezartán szedését?

Azért, mert nem használ. Egy, a The New England Journal of Medicine című szaklapban 2008-ban megjelent tanulmány megállapította, hogy bár a szerhatásosan csökkenti a vérnyomást, a szívelégtelenségben szenvedőknél semmivel sem lesz kisebb tőle a kórházba kerülés valószínűsége, és nem csökkenti a szívproblémák vagy szélütés miatti kórházba kerülés és halálozás kockázatát sem. (Megjegyzés: Magyarországon eleve másik gyógyszercsoporttal, az ACE-gátlókkal indítják a szívelégtelenség kezelését. Az ARB-ket csak akkor alkalmazzák, ha az ACE-gátlónak mellékhatásai jelentkeznek és le kell cserélni azokat a gyógyszereket.)

Egy ideje már szedem a warfarint, és az utóbbi időben vérezni kezdett az ínyem. Ez normális dolog?

A warfarint és az acenokumarolt a kóros véralvadás és a vérrögképződés megelőzésére használják. Hatásos gyógyszerek, de az ideális dózis beállítása nehéz lehet. Ha túl keveset szed, akkor vérrögök képződhetnek az ereiben; ha túl sokat használ, vérzéseket tapasztalhat. Ezért is ellenőrzik gyakran az alvadásgátlás mértékét (INR) a vérben a gyógyszer szedésének megkezdését követő időszakban.

Azután, ha már szedi egy ideje, és az INR érték stabilan beállt, akkor az ellenőrzésre is csak ritkábban van szükség. De még ha megfelelő is az INR, akkor is előfordulhatnak kisebb vérzések, amelyek miatt véraláfutásokat, ínyvérzést, sőt olykor orrvérzést vagy a szokásosnál erősebb menstruációs vérzést tapasztalhat. Az ínyvérzésről említést kell tennie az orvosának, de valószínűleg nem ad okot az aggodalomra.

Ha viszont azt veszi észre, hogy a vizelete vöröses, véres, illetve hogy a széklete véres vagy szurokszerű, ha az orr és ínyvérzése nem áll el magától, vagy ha kávészínű vagy vörös anyagot hány ki, akkor azonnal keresse fel orvosát, vagy menjen be a kórház sürgősségi osztályára! A súlyos vérzésre utaló egyéb jelek a heves fejfájás vagy gyomorfájás, a hirtelen, nyilvánvaló ok nélkül kialakuló véraláfutások, az olyan apró sérülések, amelyeknél 10 perc után sem áll el a vérzés, valamint a szédülés és a gyengeség.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.