Koleszterin

Mogyorófélék a koleszterinszint csökkentés érdekében [2020]

Régen (mondjuk öt évvel ezelőtt) egyetlen magára valamit is adó táplálkozási szakértő sem javasolta volna, hogy mogyorófélékkel egészítsük ki az étrendünket. E magas zsír- és energiatartalmú élelmiszereket egyáltalán nem ajánlották. Azóta azonban nagyot fordult a világ.

A mogyorófélék telítetlen zsírsavakban gazdagok

mogyorofelek-1A jelek szerint alig van olyan mogyoróféle, amelynek kedvező egészségügyi hatásairól ne zengenének ódákat. Ennek az az oka, hogy bár sok bennük a zsír, gazdagok telítetlen zsírsavakban – köztük ómega-3 zsírsavakban – és rostban is. Az utóbbi években összefüggést mutattak ki a mogyorófélék fogyasztása és az egészségesebb szív, illetve a kedvezőbb koleszterinszint között.

Az Amerikai Kardiológusok Egyesületének Circulation című lapjában 2002 augusztusában megjelent egyik tanulmányban leírták, hogy amikor 27 magas koleszterinszintű személy egy hónapon át napi egy-két maroknyi mandulát evett, LDL-szint-jük 4,4-9,4 százalékkal csökkent.

Egy másik vizsgálat szerint napi két marék pekándió négy hét alatt 10 százalékos esést okozott az LDL-szintben. Ami pedig a diót illeti, nos, a kutatók azt találták, hogy napi 45 gramm dió hat héten át való fogyasztása az LDL- és a koleszterinszintet egyaránt mérsékelte, a különösen veszélyes kis sűrűségű LDL-ek szintjében pedig 27 százalékos csökkenést idézett elő.

A magvakat salátába is keverhetjük, vagy meg is piríthatjuk, de önmagukban is fogyaszthatjuk!
A magvakat salátába is keverhetjük, vagy meg is piríthatjuk, de önmagukban is fogyaszthatjuk!

Egyes mogyorófélék jobban, mások kevésbé hatékonyak a koleszterinszint csökkentésében. A legmeggyőzőbb bizonyítékokat eddig a diónak a szív egészségét védő hatásairól írták le, a második helyen pedig a mandula áll.

Vigyázzunk a mogyoróval, mert rengeteg kalóriát tartalmaz, főleg az előre sózótt!
Vigyázzunk a mogyoróval, mert rengeteg kalóriát tartalmaz, főleg az előre sózótt!

 De mi a helyzet a kalóriákkal?

Való igaz, hogy a mogyorófélék energiatartalma meglepően magas (1. a következő oldali táblázatot). A kutatások szerint azonban a mogyoróféléket fogyasztók valójában soványabbak, mint azok, akik nem esznek ilyeneket – talán azért, mert igen laktatóak, így ha eszünk belőlük, utána kevesebbet fogyasztunk az egyéb ételekből. Persze nem szabad túlzásba esni. Naponta átlagosan 30-60 gramm mogyoróféle éppen elegendő (ez 7-14 szem hámozott diónak felel meg), és ne más energiaforrások mellett, hanem inkább azok helyett próbáljuk fogyasztani őket.

Merjünk kreatívak lenni!

Íme egy kis ízelítő a lehetőségekből.

  • Szórjuk őket friss saláták tetejére.
  • Pirítsuk meg őket, hogy még teljesebb legyen az ízük.
  • Aprítsuk fel és szórjuk gabonapelyhekre vagy keverjük muffintésztához őket.
  • Keverjünk őrölt mogyoróféléket a halak vagy a csirke panírjába. Datolyás-diós sütemény
  • Keverjük őket zsírszegény jégkrémekhez.
MogyoróféleZsírEgyszeresenTöbbszörösenTelítettEnergiaFontos tudni
grammtelítetlen (%)telítetlen (%)(%)Kcal/kJ
Gesztenye2,2313616245/1022Legalacsonyabb energia- és zsírtartalom.
Kesudió44,361,717,720,6573/2389
Pisztácia46,115,9szept.7013,2577/2406
Földimogyoró 46,852,233,314,5567/2364A bab rokona, nem mogyoróféle! Gazdag fehérjében. Sok benne a resveratrol.
Mandula49,868,1229,9589/2456Minden más mogyorófélénél több kalciumot és rostot tartalmaz.
Mogyoró59,782,210,17,7632/2635
Paradió63,336,438,125,5656/2735Szelénben gazdag.
Pekándió64,365,6268,4667/2781Vigyázzunk a kalóriákkal!
Makadámdió70,582,51,915,6702/2927A legmagasabb zsír- és energiatartalom.

A mogyoróvaj

Több zsír van egy mogyoróvajas szendvicsben, mint egy sajtburgerben: 3 evőkanál mogyoróvaj zsírtartalma 21-27 gramm. Ennek ellenére a mogyoróvaj nem számít egészségtelen élelmiszernek. A benne lévő zsír java része egyszeresen telítetlen, s elég sok fehérjét, E-vitamint és rostot is tartalmaz. (Ne gondoljuk, hogy kevesebb energiát fogyasztunk, ha a zsírszegény változatot választjuk: abban a zsírt egyszerűen cukorral helyettesítik.) Arra figyeljünk, hogy a mogyoróvajat más zsírok és energiaforrások helyett együk, ne pedig azokon felül. Más hasonló termékeket is kipróbálhatunk, például a mandula-, a kesu- és a makadámvajat. Ezekben általában kisebb a telített zsírok aránya, mint a mogyoró vajban.

Hoppá! A mogyoróvaj nem számít egészségtelen élelmiszernek.
Hoppá! A mogyoróvaj nem számít egészségtelen élelmiszernek.

Ahhoz, hogy egészségesen élvezhessük a mogyoróvajat, fogadjuk meg az alábbi tanácsokat.

Nyalogassuk! Egy kiskanálnyi mogyoróvajat szép lassan nyalogassunk le a kanálról tévézés vagy lazítás közben, mintha nyalóka volna.

Vékonyan kenjük! Használjuk krémsajt vagy vaj helyett pirítósra kenve.

Adalékok nélkül. A kereskedelemben kapható mogyoróvajak gyakran hozzáadott sót és cukrot tartalmaznak, ezért inkább bioboltban szerezzük be, ahol „természetes” felirattal árulják. Mivel nem tartalmaznak hidrogénezett olajokat, e termékekből kiválik az olaj, így evés előtt fel kell keverni őket.

Mártogassunk almát, zellert, sárgarépát és más zöldségeket vagy gyümölcsöket a mogyoróvajba. Ügyeljünk azonban az elfogyasztott mennyiségre, máskülönben egy ültő helyünkben akár egy egész heti zsíradagot is elfogyaszthatunk.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.