Fogyás és egészség

A magas vérnyomás mint rizikófaktor?

A normális és a magas vérnyomás

Milyen vérnyomás érték alapján beszélünk magas vérnyomásról, más szóval hipertóniáról? Általánosan elfogadott az Egészségügyi Világszervezet javaslata, miszerint a felnőtt embereknél magas vérnyomásnak kell tekinteni a 160/95 Hgmm-es vagy ennél magasabb értéket. A normális vérnyomás felső határa 140/90 Hgmm. Az e két érték közötti értékeket határérték hipertóniának, rendszeres megfigyelésre, ellenőrzésre szoruló állapotnak tekintik.

Ezt egészíti ki egy olyan felfogás, hogy 30 éves kor alatt a hipertónia már 140/90 Hgmm-nél kezdődik. Vérnyomásmérő és a pulzus tapintása segítségével csak a felső értéket tudjuk mérni, mely az abban a pillanatban mért vérnyomást mutatja, mikor a szív összehúzódik (szisztolé), és kilöki a vért az érpályába.

Ez az ún, szisztolés vérnyomás. Ismert, hogy a vér a verőerekben lüktetve kering, így a nyomás közben változik, az érpályába kilökött vér kitágítja, feszíti az ereket, s a következő másodpercben azok a vért, rugalmasságuknál fogva, összehúzódva továbbítják egy bizonyos nyomással, az ún. diasztolés vérnyomással a periféria felé. Ezt csak fonendoszkóp vagy automata vérnyomásmérő segítségével lehet mér­ni. A vérnyomás mérése precizitást, türelmet, lelkiis­meretességet és gyakorlatot igényel; ezek hiányában megtévesztő eredményeket kaphatunk.

A magas vérnyomás lehetséges okairól

Mielőtt a táplálkozással, való kapcsolattal foglalko­zom, röviden ki kell térni arra, hogy emellett milyen tényezőknek tulajdonítanak szerepet a hipertónia kia­lakulásában. A magas vérnyomás betegségnek egyértelmű oka csak az összes esetek 5-10%-ában mutatha­tó ki, illetve tételezhető fel.

Vese

Ezekben az esetekben többnyire a vese vagy a veseerek megbetegedése vezet másodlagosan hipertóniához, ezért egy korszerű orvo­si ellátás keretében legalább egyszer minden magas vérnyomású beteget bizonyos fokig ki kellene vizsgálni vesebetegség tisztázása vagy kizárása céljából. 1%-ot sem érik el azok a ritka állapotok, amelyekben hormo­nális, idegrendszeri, terhességi vagy gyógyszeres ténye­ző a felelős a hipertóniáért.

A fentiekből következik, hogy 90-95%-ra becsülhe­tő azoknak az esetnek a száma, ahol ilyen egyértelmű okot, betegséget kimutatni nem lehet, mégis fennáll a magas vérnyomás, így azt elsődleges vagy esszenciális hipertóniának nevezik. Különböző adatok gyűltek össze arra vonatkozóan, hogy ennek kialakulásában milyen tényezőknek lehet hajlamosító szerepük. Az esetek mintegy felében tulajdonítanak szerepet az öröklődésnek. A magas vérnyomás bizonyos csalá­dokban, még inkább egypetéjű ikrekben halmozódik, de bizonytalan, hogy a családon belüli hasonló vagy azonos környezeti tényezőknek ebben milyen szerepük van.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.