Gasztroenterológia

Gyomor- és bélvérzés (gasztrointesztinális vérzés)

Az emésztőszervi vérzés a gyomor-bél traktus bármely részéből származhat. A vérzés bekövetkezhet heveny módon, és jelentkezhet rejtett formában (okkult vérzés) is.

Az akut emésztőszervi vérzésnek négy különböző klinikai megjelenése lehetséges:

  • haematemesis;
  • melaena;
  • haematochezia;
  • gastrointesztinális vérzés indirekt klinikai jelei.

Haematemesis esetén friss vagy alvadékos vér hányása, esetleg emésztett, kávéalj szerű hányás észlelhető. A haematemesis a Treitz-szalagtól proximálisan elhelyezkedő vérzésforrásra utal.

A melaena szurokfekete, emésztett, bűzös jellege a vér bakteriális emésztettségének az eredménye, így a melaena is elsősorban proximalis vérzésforrásból származik. A szurokfekete széklet fellépéséhez legalább 100 ml vérveszteség szükséges a felső traktusból.

A haematochezia élénkpiros vagy málnazselére hasonlító vér rectalis ürítését jelenti. Masszív felső gasztrointesztinális vérzés is járhat haematocheziával, amikor a nagy volumenű vér gyors vesztése során nincs idő a vér emésztődésére. A felső gasztrointesztinális traktusból származó haematochezia akkor fordulhat elő, ha a beteg rövid idő alatt több mint 1000 ml vért veszít.

Az akut gasztrointesztinális vérzés előfordulhat úgy is, hogy kezdetben vér ürítése nélkül, csupán a vérzésre utaló indirekt klinikai jelek – szédülés, a praesyncope, az anginás fájdalom, esetleg a dyspnoe – hívják fel a figyelmet a vérvesztésre és fokozódó anaemiára.

Fontos! Az akut emésztőszervi vérzések 90%-a a felső emésztőtraktusból ered.

A klinikai kép súlyosságát illetően a tápcsatornából származó vérzés masszív, manifeszt vagy okkult jellegű lehet. A masszív és manifeszt vérzés melaena, haematemesis és haematochezia formájában egyaránt jelentkezhet.

Masszív vérzés

Masszív vérzésről beszélünk, ha haemorrhagiás sokk tünetei észlelhetők, vagy ha a keringés megingását jelző, felültetéskor 15 Hgmm-t meghaladó vérnyomásesés, illetve 100/perc fölé emelkedő pulzusszám mutatható ki. A masszív és manifeszt gasztrointesztinális vérzés potenciálisan életveszélyes állapot, és az urgens, tehát 24 órán belül végzett endoszkópos vizsgálatnak egyértelmű javallatát képezi.

A vérzés forrásának endoszkópos kimutatási esélyei a vérzés jeleinek észlelését követő 12 órán belül a legnagyobbak, 24 órán túl már csökken az endoszkópia diagnosztikus szenzitivitása. Az okkult formában jelentkező rejtett vérzés csak a széklet speciális laboratóriumi vizsgálatával, pl. a guaiac-teszttel mutatható ki.

Újonnan keletkező esetek

A heveny tünetekkel járó emésztőszervi vérzések incidenciája 70-100/100 000 lakos évente. Az akut emésztőszervi vérző betegek mielőbbi fekvőbeteg intézeti ellátást igényelnek, a kórkép mortalitása 5-20% közötti. A halálozás az idősebb életkorban gyakoribb, az elvérzés a halálozásnak csak ritkán közvetlen oka, legtöbbször a társbetegségek gyors romlása vezet a betegek halálához.

Minden heveny gasztrointesztinális vérzés esetén szabály, hogy a diagnosztikus lépések megkezdése előtt gondoskodjunk a beteg azonnali hemodinamikai egyensúlyának biztosításáról. Ezt követően kerülhet sor megfelelő előkészítés után az endoszkópos vizsgálatokra (gasztroszkópia, kolonoszkópia, enteroszkópia, kapszulás endoszkópia), amelyek a vérzésforrás lokalizálása mellett alkalmasak a vérzés prognózisának megítélésére, az újravérzés rizikójának előrejelzésére és a kapszulás endoszkópia kivételével az endoszkópos vérzéscsillapításra.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.