Egyéb

Fogamzásgátlás – Melyiket válasszam?

A fogamzásgátló pirulák megjelenése előtt több ezer évvel az emberek már kitaláltak mindenféle praktikákat, hogy a szex természetes következményeit elkerüljék. Ezek némelyike hatástalan volt, mások egyenesen károsak. Ma már több hatékony lehetőség közül lehet választani. Ha nem válnak be, az rendszerint azért van, mert nem megfelelően alkalmazzák őket, bár nincs abszolút biztos megoldás (kivéve a jó öreg önmegtartóztatást).

A tabletta a leghaté­konyabb megoldás?

NEM A méhen belüli fogam­zásgátló eszközök hatéko­nyabbak, mint a tabletták (99 százalékban a 97 százalékkal szemben).

A nők több mint 80 százaléka szed valamikor élete során fo­gamzásgátló tablettát, sokan nem is veszik számba a többi lehetőséget. Kimutatták azon­ban, hogy emberi mulasztás következtében (elfelejtik be­venni) a tabletták csak 97 szá­zalékban nyújtanak védelmet, míg a méhen belüli eszközök 99 százalékban.

Egy másik módszer a hüvelygyűrű, amelyből, miután fölhelyezték, fokozatosan szívódik fel ösztrogén és progeszteron hor­mon a hüvelyfalon át, megvéd­ve a felhasználót a nemkívána­tos terhességtől. Ugyanolyan hatékony, mint a tabletták, de kisebb a hormontartalma, egyenletesebb ösztrogénszintet biztosít, és jobban szabályozza a havi vérzést, állítják svéd kutatók.

Másrészről a tabletta haté­konyabb, mint a tapasz, az óv­szer, a pesszárium és az egyéb fogamzásgátló eszközök, ezért sok nő részesíti előnyben.

Kutatási eredmények! Ku­tatók 1230 nő vizsgálata során azt találták, hogy többen hagyták abba a tapasz használatát, mint a tabletta szedését, és hogy a tapasz egyeseknél bőr­irritációt és helyi reakciókat okozott. A tapaszból több ösztrogén kerül a szervezetbe, és gyakoribbak a mellékhatá­sok is, például haspuffadás, emlőérzékenység, és nagyobb a trombózisveszély, mint az alacsony hatóanyag-tartalmú tabletta esetében.
Jó tanács: szeretné, ha kimaradna a vér­zése a szabadsága idején vagy valamilyen más különleges esemény miatt? Ha rendszere­sen szed fogamzásgátló tab­lettát, beszélje meg az orvosá­val, hogy elhagyhatja-e a hét darab utolsó, hatóanyagot már nem tartalmazó tablettát, és elkezdheti-e szedni helyette a következő levélben található tablettákat.

Okozhat a tabletta hosszú távon meddőséget?

NEM Több mint 25 ezer tu­dományos vizsgálat bizonyítja, hogy bármennyi ideig szed valaki fogamzásgátló tablettát, annak abbahagyása után nincs maradandó hatása sem a menstruációs ciklusra, sem a fogamzóképességre. Csak magas hatóanyag-tartalmú tabletták esetében fordulhat elő, hogy a fogamzóképesség a szedés után átmenetileg csök­ken (ilyen tablettákat azonban ma már ritkán írnak fel).

Fokozza a tabletta szedése a trombózis veszélyét?

IGEN A legtöbb nő számára biztonságos a fogamzásgátló tabletták szedése, de a veszé­lyeztetett csoportba tartozók, így a dohányzók, a 35 év felet­tiek és a vérrögképződésre hajlamosak körében sajnos növeli a trombózisveszélyt.

Az orális fogamzásgátlók bevezetése után az orvosok az 1960-as évektől kezdve fel­figyeltek a tablettát szedő nők körében előforduló szív- és ér­rendszeri betegségek, szélütés és trombózis növekvő gyakori­ságára. Ennek megelőzésére a gyógyszergyártók csökken­tették készítményeikben az ösztrogén mennyiségét. Ma egy tabletta már kevesebb mint 35 mikrogramm ösztrogént tartalmaz – ez fele-harmada annak, ami a korábbi fogamzásgátlókban volt, ennek elle­nére a tabletták a legtöbb eset­ben hatékonyak.

Vigyázat! Nem ajánlják azonban szedésüket a dohány­zóknak, a 35 év fölöttieknek és azoknak, akik hajlamosak a trombózisra, mert a fogamzás­gátlók növelik a vérrögképző­dés kockázatát.
Kutatási eredmények! Olasz kutatók 324 nőt vizs­gálva kimutatták, hogy a fo­gamzásgátló tabletták hatására megnőtt a szélütés kockázata az arra hajlamosak esetében. A hatás még kifejezettebb volt a tapaszt használók körében.

Az Obstetrics and Gynecology folyóiratban arról számoltak be, hogy a tapaszt használók körében kétszer akkora mér­tékben nőtt meg a trombózis kockázata, mint a tablettát szedőknél.

Biztosan megvéd a terhességtől az ese­mény utáni tabletta?

NEM Ezek a tabletták nem minden esetben hatnak.

Egy váratlan szenvedélyes éj­szaka védekezés nélkül – ez is előfordul. Ilyenkor segíthet a sürgősségi tabletta (vagy tabletták), amely ugyanazokat a hormonokat tartalmazza, mint a fogamzásgátlók, de nagyobb mennyiségben. A kutatók nem tudják bizto­san, hogyan hat. Felmerült, hogy megszakítja az ovulációt (tüszőrepedést), de arra nincs adat, hogyan hat a megtermé­kenyítésre vagy a petesejt be­ágyazódására.

Egy születés­szabályozással foglalkozó intézet szerint a csak progeszteront tartalmazó tabletta 89 százalékban hatásos, ha a védekezés nélküli közösülés után 72 órán belül beveszik. Az ösztrogént is tartalmazó tabletták hatékonysága azon­ban csak 75 százalékos. A sürgősségi fogamzásgátló hatása attól is függ, hogy a menstruációs ciklus melyik szakaszában alkalmazzák.

Ausztrál kutatások szerint magas a hatékonysági mutató, ha ovuláció előtt veszik be, utána viszont nem akadályoz­za meg a megtermékenyítést és a petesejt beágyazódását.

Akkor a legsikeresebb a sür­gősségi fogamzásgátlás, ha az esemény után 24 órán belül beveszik a tablettát (a haté­konyság ezután óráról órára csökken). Leggyakoribb mel­lékhatása a hányinger és a há­nyás. Ha ezt tapasztalja, be kell venni egy második tablet­tát. Kevésbé gyakori a hány­inger és a hányás a csak progeszteront tartalmazó tabletták bevétele után.

Biztonságos a menst­ruáció nélküli élet?

IGEN Több vizsgálat is bizo­nyítja, hogy a nyújtott ciklusú fogamzásgátló tabletták biz­tonságosan és hatékonyan iktatják ki a havivérzést.

A nyújtott ciklusú tabletták (levonorgesztrel + etinil-ösztradiol) évi négy­re csökkentik a havivérzések számát. Ugyan­az a hatásmecha­nizmusuk, mint a többi fogamzás­gátló tablettának, de a havivérzést lehetővé tévő inaktív (hatóanyagot nem tartalmazó) tablet­tákat csak az aktív, hor­montartalmú tabletták 84 napig tartó szedése után kell bevenni.

Ha valaki nem szed fogam­zásgátlót, és elmarad a havi­vérzése, az a legnagyobb való­színűséggel terhességet jelez, ha pedig rendszertelenné válik a ciklus, az hormonális zavarra hívja fel a figyelmet. A tablettákkal szándékosan halasztott vérzés viszont, úgy tűnik, ártalmatlan. A nyújtott ciklusú tabletta klinikai teszte­lése során a szert ugyanolyan biztonságosnak és hatékony­nak találták, mint a hagyomá­nyos fogamzásgátló tablettá­kat. Nem új keletű dolog a hormontabletták szedése a menstruáció halasztása érde­kében. Orvosi javallatra – pél­dául endometriosis esetén, vagy hogy ne okozzon kelle­metlenséget a menstruáció a nászút során – alkalmasint ki lehet hagyni nem hormon­tartalmú tablettákat.

Ha a tablettával megnyújtják a ciklust, a méhet bélelő nyál­kahártya (endometrium) elvé­konyodik. A hatás nem azon alapszik, hogy a menstruációs vér nem ürül ki a szervezetből, hanem azon, hogy nincs endometrium. Ha abbahagyják a tabletta szedését, visszatér a normális nemi ciklus.

A nyújtott ciklusú tabletták szedésekor kezdetben elő­fordulhat rendszertelen vagy pecsételő vérzés, de ez a prob­léma idővel elmúlik.

Kutatási eredmények! A texasi A &c M Egyetemen egy vizsgálatban részt vevő 111 nő közül azok, akik nyúj­tott ciklusú fogamzásgátlót szedtek, jobb hangulatról, valamint kevesebb fej- és has­fájásról számoltak be, mint azok, akik hagyományos tab­lettát szedtek.

Biztonságosak a mé­hen belüli eszközök?

IGEN Bár nem különösen népszerűek, ezek a modern eszközök biztonságos és haté­kony módszert jelentenek a felfüggeszthető fogamzás­gátlásra.

A méhen belüli fogamzásgátló eszköz kis T alakú, rugalmas műanyag, amelyet a nőgyó­gyász helyez föl. Egyes eszkö­zök hormonmentesek. Olyan is van, amelyet vékony réz- vagy aranyréteg borít, és 10 évig is bent lehet hagyni. Nem egé­szen világos, hogy hogyan, de működik, valójában hatéko­nyabban, mint a pirula.

A méhen belüli fogamzás­gátló eszközök egy része progeszteront tartalmaz, melyet folyamatosan bocsátanak ki magukból. A hormon hatására sűrűbbé válik a méhnyakban található nyák, amely így meg­akadályozza a hímivarsejtek bejutását. Ezenkívül a progeszteron csökkenti az ovuláció gyakoriságát és elvékonyítja az endometriumot. Ezt a fajta eszközt ötévente kell eltávolí­tani, illetve cserélni.

Az újabb kutatások elosz­latták azt a félelmet, hogy a méhen belüli fogamzásgátló eszközök fertőzést vagy med­dőséget okozhatnak. Egy német vizsgálat keretében azonban a nők 65 százaléka tapasztalt kellemetlen mellék­hatást: havivérzésük hevesebb volt, hosszabb ideig tartott és több fájdalommal jár.

Fogamzásgátlás: a módszerek összehasonlítása

MÓDSZERELŐNYHÁTRÁNY
Méhen belüli
eszközök
Hatékonyság:
97%-99%
Típusuktól függően akár 10 évig
hatékonyan védenek.
Egyeseknél hevesebb havivérzés
jelentkezhet görcsök kíséretében.
Orális fogamzásgátlók
Hatékonyság: 97%
Helyesen használva hatékonyan megakadályozzák a teherbe eséstNem védenek a nemi betegségek ellen. Nem ajánlhatók dohányzóknak, 35 év felettieknek, magas vérnyomásúaknak, trombózisra
hajlamosaknak, máj-, szív- és cukorbetegségben szenvedőknek, továbbá stroke-on átesetteknek.
Tapasz
Hatékonyság: 97%
Nem kell naponta ügyelni a tabletta bevételére, ha tapaszt használ. Ezt hetente kell cserélni. Három hét után egy hét következik tapasz nélkül, ekkor van a havivérzés.Több ösztrogént juttat a szervezetbe, mint az alacsony hatóanyag-tartalmú tabletták, ezért nagyobb a trombózis-veszély. Hőhatásra érzékeny: napfény vagy verejték növelheti vagy csökkentheti a leadott ösztrogén mennyiségét.
Hüvelygyűrű
Hatékonyság: 97%
Ugyanazok az előnyei, mint a tapasznak, de 3 hétig nem kell cserélni.Egyesek kellemetlennek találják, hogy egészen a méhnyakig fel kell tolni a gyűrűt.
Fogamzásgátló injekció
Hatékonyság: 97%
Háromhavonta kell beadatni, ennyi időre biztosít védelmet.Sokaknál súlyos hangulatingadozást idéz elő. Csökkenti az ösztrogén-szintet, ami hüvelyi szárazságot és csontvesztést okozhat. Kétévi vagy hosszabb használat után akár egy évig megakadályozhatja a teherbe esést akkor is, ha már abbahagyták az injekciókat.
Kondom
Hatékonyság: 80-89%
Kizárólag kondommal vagy más, fizikai akadályt képező módszerrel lehet megelőzni a nemi úton terjedő betegségeket. Elszakadhatnak - és el is szakadnak.

Termékenység – fontos tudnivalók!

A párok mintegy 10 százaléka meddő, ami nem meglepő, ha számba vesszük, hány biológiai tényezőnek kell „összejönnie” ahhoz, hogy megvalósuljon a fogamzás. a negyvenes éveikben lévő, gyermekre vágyó nőknek már csak 10 százalék esélyük van arra, hogy teherbe essenek. Nem csoda, hogy egyre többen kezeltetik magukat ősi vagy ultramodern módszerekkel, hogy javítsák esélyeiket.

Fokozza az akupunk­túra a termékeny­séget?

IGEN Kutatási eredmények bizonyítják, hogy az akupunk­túra fokozza a termékenysé­get anélkül, hogy káros mel­lékhatásai lennének.

Ma egyre több meddő nő vá­laszt alternatív terápiákat a ha­gyományos kezelések, például az anya szervezetén kívüli, ún. in vitro megtermékenyítés (lombikbébimódszer) mellett. Ezek közé tartozik az aku­punktúra, amelynek során tűket szúrnak a test bizonyos pontjaiba, hogy a keleti orvos­lás elveinek értelmében a fo­gamzásnak kedvező energia­egyensúlyt hozzanak létre és serkentsék az altestbe irányuló véráramlást. És úgy tűnik, a kezelés használ.

Kutatási eredmények (1): Egy 2002-ben Németország­ban végzett vizsgálat szerint azok a nők, akik az embrió be­ültetése előtt és után 25 perccel akupunktúrás kezelést kaptak, nagyobb valószínűséggel estek teherbe, mint azok, akiknél csak a beültetést végezték el (43 százalék a 23 százalékkal szemben).
Kutatási eredmények (2): Egy Kínában végzett felmérés szerint 240, meddőség miatt kezelt nő közül azok, akiket akupunktúrával kezel­tek, 65 százalékban estek te­herbe, míg a klomifen nevű, meddőség ellen adott gyógy­szer hatására csak 45 százalé­kos volt az eredmény.
Kutatási eredmények (3): Svéd ku­tatók olyan közlemények adatait elemezték, amelyek az in vitro megtermékenyítéssel vagy meddőség elleni gyógy­szerekkel együtt alkalmazott akupunktúra hatását vizsgál­ták. Négy tanulmány közül há­romban jelentősen nagyobb terhességi arányról számoltak be olyan esetekben, amikor akupunktúrát is alkalmaztak, mint a kontrollcsoportokban.

Az akupunktúra, úgy tűnik, a hímivarsejteket is képes akti­vizálni.

Legalább három közle­mény számolt be arról, hogy meddő férfiaknál akupunktúra hatására javult a spermium minősége, és gyorsabban mo­zogtak a sejtek.

Hozzájárulhat a stressz a meddőséghez?

IGEN Az idült stressz jelentősen befolyásolhatja a nők teherbe esését és a férfiak nemzőképességét.

Ha valaki teherbe szeretni esni, először is le kell nyugodnia. A stressznek kitett szervezet több adrenalint és kortizolt termel. Nagy mennyiségben mindkét hormon gátolja a tüszőrepedést. Ha ehhez hoz­závesszük, hogy stressz hatásá­ra az emberek hajlamosak több egészségtelen „megnyug­tató” ételt enni, többet dohá­nyozni, kevesebbet mozogni és ritkábban élni nemi életet, kész a meddőség receptje.

Kutatási eredmények: Kimutatták, hogy kevésbé képesek teherbe esni azok a nők, akik a munkájukat stresszel telinek és megerőltetőnek találják, mint azok, akik könnyebben veszik a dolgokat a munkájukkal kapcsolatban.

Más kutatások szerint férfiak esetében az ondósejtek száma és ondójuk minősége stressz hatására lényegesen csökken.

Kutatási eredmények: Török kutatók ondómintát vettek 27 egészséges orvostan­hallgatótól, és azt találták, hogy amikor a diákok stressz­hatás alatt voltak a záróvizs­gák idején, az ondójukban csökkent a spermiumok száma és azok mozgékonysága is.

A stressz hatását még a si­kertelen in vitro megterméke­nyítések esetében is kimutat­ták. Hollandiában 168 nő vizsgálata során megállapítot­ták, hogy eredményesebb volt a mesterséges megtermékenyí­tés azoknál a nőknél, akiknek mind a petesejtvétel, mind a beültetés során alacsony volt az adrenalinszintje. Dán meddőségi központok adatai szerint egy sikeres terhességhez több kezelési ciklusra volt szükség olyan nőknél, akik egyéni vagy társkapcsolati problémáik miatt stressznek voltak kitéve, mint azoknál, akik kevesebb ilyen problémá­ról számoltak be.

Jó tanács: Az atlantai Emory Egyetem kutatói kimutatták, hogy a pszichológiai tanácsadás segít megbirkózni a nőknek a stresszel, és ennek következ­tében visszaállhat az egészsé­ges tüszőrepedés is. A kognitív terápiás (a káros viselkedési formák megváltoztatását cél­zó) foglalkozásokon részt vevő 16 nő közül, akiknél stresszre visszavezethető okok miatt maradt el a tüszőrepedés, 90 százalékban helyreállt az ovuláció, azokkal szemben, akik nem részesültek ilyen kezelésben: az utóbbiak köré­ben az arány csak 25% volt.

Nagyobb a terhesség esélye, ha lefagyaszt­ják a petesejteket?

NEM Azok a nők, akik 33 évesen lefagyasztanák pete­sejtjeiket abban a reményben, hogy kilenc évre megállítsák az időt, semmivel sincsenek előnyben azokkal szemben, akik 42 évesen próbálkoznak mesterséges megtermékenyí­téssel (ha szükséges).

Azoknak a nőknek, akik le akarják fagyasztatni petesejt­jeiket, először termékenység­fokozó gyógyszereket adnak, hogy minél több petesejtet ter­meljenek, majd levesznek tőlük annyi sejtet, amennyit csak le­het. Ez semmiben sem külön­bözik attól az eljárástól, amelynek során in vitro meg­termékenyítés céljából veszik le a petesejteket. Ám ahelyett, hogy megtermékenyítenék, majd beültetnék a sejteket, le­fagyasztják őket annyi időre, amennyit a „megrendelő” vár­ni akar a terhességével. Sok nő inkább ezt választja, mint az embriók lefagyasztását.

A petesejt-lefagyasztást töb­bek között egyedülálló nők választják, valamint azok esetében alkalmazzák, akik kemoterápiás kezelést kapnak.

Eredményes a módszer?

Több­nyire nem. Még a legoptimis­tább becslések szerint is igen csekély a lefagyasztott petesejt későbbi sikeres felhasználásá­nak valószínűsége.

A Cornell Egyetem kutatói kimutatták, hogy a későbbi felhasználásra lefagyasztott sejtekkel az eredménytelenség 4-5-szöröse a szokásos lombik-bébi-kezelésnek, holott az is csak 30 százalékban eredményes. Mivel a petesejtek nagy­részt vízből állnak, sérüléke­nyebbek, mint az embriók.

A víz fagyasztásakor kristá­lyok keletkeznek, és ezek káro­síthatják a sejt szerkezetét, emiatt a petesejtek gyakran nem élik túl a lefagyasztást, majd a felolvasztást. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy eddig még túl kis számú (néhány száz) gyermek szüle­tett lefagyasztott petesejt megtermékenyítése következ­tében, ezért nem lehet tudni, hogy az eljárás nem növeli-e a fejlődési rendellenességek kockázatát.

A kutatók véleménye szerint a jövőben ez az eljárás gyako­ribbá válhat, ma még azonban igen költséges. Az Egyesült Államokban 10 ezer dollárba kerül a petesejtek lefagyasztása, ehhez jön még a gyógysze­res kezelés költsége és a 300-400 dollárnyi évenkénti tárolási díj. És akkor még nem biztos, hogy gyerek is lesz belőle. Nálunk csak kemoterá­piás kezelések előtt állók eseté­ben támogatja a társadalom­biztosítás.

Megnehezítik a teherbe esést a hüvelysíkosítók?

IGEN Egyértelműen bizonyí­tották, hogy a síkosítók még kis mennyiségben is akadá­lyozzák a hímivarsejtek moz­gását, azaz hogy elérjék és megtermékenyítsék a pete­sejtet.

A síkosítók élvezhetőbbé tehe­tik a nemi életet és kényelme­sebbé a közösülést, ugyanak­kor megölik a spermiumokat. Nem ajánlott tehát a használa­tuk azoknak, akik teherbe sze­retnének esni, nekik inkább az előjátékot érdemes előnyben részesíteni.

Kutatási eredmények! A Texasi Egyetem orvostudományi kutatóköz­pontjában négyféle síkosítót összekevertek donor spermájá­val, és 60 perc múlva megvizs­gálták az eredményt. Mind a négy készítmény 60-100 szá­zalékkal csökkentette a sejtek mozgási sebességét. Más kuta­tók szintén hasonló eredmény­re jutottak.

Csökkenti a szűk alsónadrág a nemző­képességet?

NEM Sokáig az volt a kuta­tók véleménye, hogy a szűk alsók viselése következtében túlmelegszik a here, és emiatt csökken az ondósejtek száma. Bár több adat is van arra, hogy például a forró fürdők hőhatása befolyásolhatja az ondó minőségét és a nemzőké­pességet, az adatok szerint egy egészséges férfi a szűk alsótól nem válik meddővé.

Jó tanács: a gyermeket tervező férfiak kerüljék az olyan helyzeteket, amikor túlmelegedhet az al­testük. Ha párjával gyermeket szeretne, ne szaunázzon, ne időzzön forró jakuzziban, és ne tartsa az ölében a laptop­ját. Az sem árt, ha nem szűk, elasztikus alsóneműben edz (ez elsősorban a biciklisnad­rágra vonatkozik), amely ma­gában tartja a hőt.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.