Orvosi tanácsok

Milyen fogamzásgátló lehetőségek vannak?

A nem kívánt terhességek megelőzése

Kutatási eredmények! Amíg Magyarországon 100 szülésre 45-50 terhesség megszakítás esik, ad­dig a fejlett európai országok többségében csupán 5-15. A nem kívánt, de mégis bekövetkezett terhességek megszakítását, egy magát megvédeni nem képes és a törvény által sem kellően védett embe­ri élőlény elpusztítása.

Mit mond a magyar jog a terhesség megszakításról?

A magyar jog, amely érthetően gyilkosként kezeli a magzatát a WC-be szülő vagy újszülöttjét kukába bedobó nőt, praktikusan korlátozás nélküli törvényes lehetőséget biztosít számára ahhoz, hogy a parányi élőlényt a méhen be­lüli élet korai szakaszában elpusztíttathassa. Mert terhesség-megszakítás során ez történik. A megszakítás során egyre-másra letép egy kart, egy lábat, látod a szét­tépett bordákat, belső részeket, az előbb még élő embrió széttépett fejét. Megszűnik egy élet.

A terhesség megszakítás megelőzése

A nem kívánt terhességek megelőzésének jól ismert módszerei vannak. Sok mód­szert ismerünk, ezek közül azonban csak négyet tarthatunk többé-kevésbé biz­tonságosnak: a sterilizálást, a fogamzásgátló tabletták szedését, a méhen belüli eszköz felhelyezését és a gumióvszer használatát. A többi módszer biztonsági foka mélyen alulmúlja az említettekét. Orvosi javaslatra csak akkor jöhetnek szóba, ha a biztonságos módszerek mindegyike ellenjavallt.

Hogyan védekeztek a korábbi évtizedekben?

Érdekes áttekinteni, hogy a vé­dekező párok miként védekeztek a világon a XX. század utolsó éveiben. 100 véde­kező pár közül legtöbben (32%) a nő, 7% a férfi sterilizálását választották. Méhen belüli eszközzel a párok 25%-a, gumióvszerrel a védekező párok 8%-a védekezett. A Magyarországon legnépszerűbb (29%) védekezési módszert, a fogamzásgátló tabletták szedését a világon a védekező pároknak csupán 15%-a választotta. A pá­rok 14%-a valamelyik kevésbe biztonságos, hagyományos védekezési módszert (pl. a naptármódszert, vagy a megszakított közösülést) alkalmazta. Helyes lenne, ha a szexuális élet elkezdése csak megalapozott szerelmi kapcso­latban történne meg.

Az orvos azonban nem engedheti meg magának, hogy csu­pán erkölcsi prédikációkat tartson. Szembenézve napjaink valóságával a hozzánk forduló lányoknak, asszonyoknak praktikus tanácsokat kell adnunk. Azt javaslom ezért, hogy minden randevúra készülő lány helyezzen a kézitáskájába egy doboz gumióvszert és egy doboz „esemény utáni” tablettát. Legyen büszke magára, ha képes ellenállni a legrámenősebb rohamoknak is, de legyen esze és felelőssége vé­dekezni, ha megtörik az ellenálló képessége! Hogy ne kelljen saját magzata életé­nek kioltójává válnia. Mert ha belekényszerül, hogy lelkiismeret-furdalását áttörve ezt mégis megtegye, később már kisebb jelentőségű erkölcsi próbatételeken is könnyebben fog elbukni.

A nem kívánt terhességet nem elvetetni, hanem megelőzni kell! Ehhez két dolog szükséges: hogy az ember testi vágyainak hevült fokán is ura tudjon maradni akaratának, tetteinek és tudjon nemet mondani partnerének, ha kiderül, hogy egyikük sem védekezik. Másrészt, hogy ismerje a fogamzásgátlás módszereit. Tu­dom, sok az aluliskolázott és sok a szegény ember, akik kevésbé tájékozottak, és akiknek a fogamzásgátló eszközök megvétele is súlyos gondot okoz. Tapasz­talataim szerint azonban nem a tudásbeli és nem a pénzhiány a döntő oka sok abortusznak. Sokkal inkább a felelőtlenség és a közmorál hiányosságai. A ielke üresedett ki annak, aki azért nem védekezik, mert „legfeljebb majd elvetetem” ódra gondolkodik.

Gumióvszer

Ez az egyetlen védekezési módszer, amely többé-kevésbé véd a nemi úton terjedő fertőzések, betegségek ellen is. Alkalmi kapcsolatok esetén ezért kiváló megoldás, de elfogadható, illúziótartó, kiváló módszer összeszokott pároknál is. A fejlett or­szágok többségében ez a módszer reneszánszát éli. Ha az óvszer aktus közben megsérülne, kilyukadna, akkor esemény utáni tablettával a veszély könnyen el­hárítható.

Fogamzásgátló tabletták

Az „esemény utáni” tabletták a fogamzóképes életkor minden szakaszában hasz­nálhatók Napjainkban kapható már olyan tabletta is, amelyből elégséges 72 órán belül csupán (és összesen) 1 szemet bevenni. Ezek a tabletták nem a fogamzást akadályozzák meg, hanem a már megtermékenyült petesejtnek a méh nyálkahár­tyájába történő beágyazódását.

Jegyezzük meg! Tartós hormonális fogamzásgátlást csak előzetes nőgyógyász szakorvosi vizsgálat és javaslat alapján szabad elkezdeni. Azért fontos ez, mert a tabletták szedését bizonyos előzmények és betegségek ellenjavallhatják.

Mit kell tudni a fogamzásgátló tabletták veszélyeiről?

Az adott páciens számára legelőnyösebb (legkevésbé kockázatos) tabletta kivá­lasztása szakorvosi feladat. Fontos tudni, hogy kislányok a tabletták szedését csak akkor kezdhetik el, ha nőies alkatuk már kifejlődött és már legalább 1 éve (de in­kább 2 éve) rendszeresen menstruálnak. Tervezett terhesség esetén 3 hónappal, tervezett műtét előtt 1 hónappal el kell hagyni a tabletták szedését. Trombózisra való hajlam, májbetegség, vagy kóros májfunkció, méhtest- vagy emlőrák, illetve ki nem vizsgált vérzészavar esetén fogamzásgátló tabletta nem szedhető.

Jegyezzük meg! Foko­zott a tabletták szedésének kockázata, ha a családban halmozottan fordult elő trombózis, embólia, ha a páciensnek volt már ilyen betegsége, vagy az ő esetében öröklött, fokozott trombózishajlamot (Leiden-mutációt) igazoltak.

Mire kell fokozottan figyelnünk a tabletták szedése közben és abbahagyásuk után?

Meggondo­landó és csak a legszigorúbb ellenőrzés mellett alkalmazható a védekezésnek ez a módja szívérbetegség, nagyfokú visszeresség, kövérség, magasvérnyomás-beteg­ség, dohányzás, magas koleszterin- és triglicerid-vérszint esetén. Igaz ez minden életkorban, de különösen igaz a 35. életév felett. 35 év felett csak a legkisebb hor­montartalmú tabletták szedhetők és csakis a fenti betegségektől mentes, egészsé­ges személyek által.

Jegyezzük meg! Tudni kell, hogy meddig (hány éves korig) szükséges védekezni. A Nőgyó­gyász Világszövetség (FIGO) hivatalos ajánlása szerint a nő életében legutolsó menstruáció után még 1 éven át szükséges a védekezés.

Ha a korábban kedvelt fogamzásgátló tabletta a 35. életév után, vagy a szedésének ellenjavallatát képe­ző betegség bekövetkezése miatt már nem is szedhető, létezik más, biztonságos védekezési módszer is. A tartósan szedett fogamzásgátló tabletták elhagyása után körülbelül 3 hónapon belül áll vissza az addig „lebénított” petefészkek nor­mális működése. Ha 3 hónapon belül menstruáció nem jelentkezik, akkor min­denképpen szükséges nőgyógyászhoz fordulni, különösen akkor, ha a fiatal nő mihamarabb terhességet szeretne.

Mit kell tudni a méhbe felhelyezhető eszközről („hurok”)?

A mai korszerű eszközök már nem hurok alakúak ugyan, de az elnevezés tovább él, az eszközöket legtöbben (a legelső, valóban hurok alakú eszköz nevét megőrizve) ma is így nevezik. Kivételes esetektől eltekintve csak akkor ajánlható, ha az illető nő több terhességet már nem kíván. Igaz, hurokviselő nők körében a vérzészavarok és méhgyulladások valamelyest gyakrabban fordulnak elő, de szakorvosnál időben jelentkezve a baj elhárítható.

Meddig érdemes használni?

A vérzészavar és a gyulladás gyógyítható, legtöbbször a hurkot sem kell eltávolítani. Egy méhen belüli eszköz 5 évig maradhat fenn. Az eltávolítása után következő menzesz alatt – a páciens kívánságára – a kívánt újabb eszköz már felhelyezhető. A védekezésnek ez a legkevésbé költséges, mégis bizton­ságosnak mondható módszere. Napjainkban már rendelkezésre áll olyan méhen belüli fogamzásgátló eszköz is, amelyből 5 éven át folyamatosan szabadul fel egy kisebb hormonmennyiség. Ez a szer megbízható fogamzásgátló, a menstruációs vérzések időtartamát és mennyiségét is csökkenti.

Mindent a sterilizálásról: mikortól ajánlott?

Korábban a 35. életév felett, vagy 3 vér szerinti gyermek esetén volt elvégezhető. A legutóbbi törvénymódosítást követően a sterilizálás már a 18. életévtől elvégez­hető. Visszaút nincs, ezért a dolgot alaposan meg kell fontolni. Csak egészséges férj és minden szempontból rendezett párkapcsolat, egészséges gyermekek ese­tén ajánlható. Előzetes engedélyeztetést követően 2×3 hónapos (18-26 év között 2×6 hónapos) kötelező kivárás után laparoszkópos műtéttel vagy közbejövő, más okból elvégzett hasi műtét (pl. császármetszés) során végezzük el a méhkürtök átégetését, átvágását vagy lekötését. A férfiak sterilizálását egyszerű, rövid műtéti beavatkozással urológusok végzik.

Fogamzásgátló hüvelykúp

Az utóbbi időben kifejlesztettek egy könnyen használható és a gumióvszernél is biztonságosabb fogamzásgátló hüvelykúpot, melyet legkevesebb 15 perccel a sze­xuális élet előtt kell felhelyezni és 4 órán át védettséget biztosít a teherbeesés ellen.

Nőgyógyászati rákszűrés

Hazánkban az emberek mintegy fele szív- és érrendszeri betegségek miatt hal meg. Második helyen a rákbetegségek állnak.

Kutatási eredmények! A Nemzeti Rákregiszter adatai alapján Magyarországon, 2011-ben a férfiak körében a tüdőrák volt a leggyakoribb (7341 eset), második helyen a vastag- és végbélrák (5731), harmadik helyen a prosztatarák (4352) állt. A nők körében az emlőrák ve­zet (7767), második a vastag- és végbélrák (4942), ezt a tüdőrák követi (4606).

A nőgyógyászati rákszűrés komplex fogalom. Szó sincs arról, hogy csu­pán a „citológiai vizsgálat” tartozna ide. A nőgyógyászati rákszűrés foga­lomkörébe az emlőrák, a méhnyak- és méhtestrák, a petefészekrák, vala­mint a hüvely- és szeméremtestrák szűrése tartozik! A rákszűrés célja az, hogy a beteg életét fenyegető betegséget lehetőség szerint még a rákot megelőző fázisában, de legalábbis még gyógyítható, korai stádiumában is­merjük fel. Jelentősége könnyen megérthető, ha megismerkedünk a női nemi szervekből kiinduló rákbetegségek gyakoriságával, például az ország­ban 2010-ben felismert új betegek számával és (zárójelben) az ugyanebben az évben meghalt rákbetegek számával.

Kutatási eredmények! A Nemzeti Rákregiszter adatai a következők: emlőrák 6610 eset, (meghalt 2011 beteg, 30%); méhtestrák 1299 eset (meghalt 386 beteg, 30%); petefészekrák 1104 eset (meghalt 675 beteg, 61%); méhnyakrák 932 eset (meghalt 379 beteg, 41%).

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.