Babaápolás

Születésszabályozás kismamák számára

“Egyelőre semmiképpen nem akarok még egy gyereket Milyen fogam­zásgátlási lehetőségeim vannak?”

Tudjuk, mostanában nem a szexen jár az eszük – főleg ha az utóbbi éjszaka is baba-adogatóst játszottak (ringatás bölcső­dallal karzsibbadásig és berekedésig, át­passzolás apának, pihenés, ismétlés). Alig­hanem a legkisebb gondjuk is nagyobb annál. De el fog jönni az az éjszaka (vagy a baba boldog vasárnap délutáni sziesz­tája), amikor az ágyról lesöprik a szét­szórt cumikat, pelusokat, és ledöntik egy­mást – vagyis amikor a vágy újra fellob­ban, és a szenvedély ott folytatódik, ahol a baba előtti időszámításnál megszakadt.

Úgyhogy készüljenek föl rá!

Ha ön nem szeretne rögtön újra teherbe esni, amint elkezdődik a házasélete, a fogamzásgátlásról is gondoskodni kell. Mivel pedig nem tudni, mikor tör önökre a vágy, az első szerelmes tapogatózásra kéznél (vagy az ágy mellett) kell lennie az óvszernek.

Ha ön nem szerencsejátékos alkat (és azok közé se tartozik, akik nem bán­ják, ha azonnal teherbe esnek), akkor tud­nia kell, hogy enyhén szólva kockázatos dolog egyedül a szoptatásra bízni az újabb terhesség elhárítását. Bár szoptatás köz­ben a nők többségének nem tér vissza a menstruációja, az ellenkezője is előfor­dulhat. Sőt az első peteérés és fogamzás a szülés utáni első menstruáció előtt is bekövetkezhet, és aki nem vigyáz, anél­kül is egyik terhességből a másikba eshet, hogy közben menstruált volna.

Más szóval az a körülmény, hogy a szoptatás gátolja a menstruációt, nem jelenti azt, hogy a fogamzást is gátolná, illetve hogy fogamzásgátló nélkül is „biztonságban” érezheti magát.

Valamilyen megbízhatóbb védeke­zésre is szükség van tehát

A legtöbb fo­gamzásgátló kismamák számára is alkal­mas, bár van néhány szempont (például szoptat-e és szülés után mekkora lett a méhszája), amit a helyes módszer meg­választásához fontolóra kell venni. Egy­általán nem lehet biztosra venni, hogy a korábban alkalmazott módszer szülés után is megfelel. A fogamzásgátlással kapcso­latos igények és szempontok már nem ugyanazok. A gyógyszeripar rohamos fej­lődése következtében kínálkozhatnak olyan újabb módszerek, amelyek egy éve még nem léteztek. Tehát mielőtt válasz­tana, nézzen alaposan utána, és beszélje meg az orvossal!

Fogamzásgátló módszerek

1. Hormonális módszerek

A csak receptre kapható orális fogam­zásgátló („tabletta”) a nem végleges jel­legű születésszabályozás leghatásosabb, 99,5%-os biztonságú formája (a hatás főleg olyankor marad el, ha elfelejtik bevenni vagy nem tartják be a szedés sza­bályait) . További előnye, hogy nem za­varja a szeretkezés spontaneitását.

Az orális fogamzásgátlóknak két alaptípusa van: az ösztrogént (tüszőhormont) és progeszteront (sárgatesthormont) tartalmazó kombinált tabletta, valamint a csak progeszteront tartalma­zó minitabletta. Mindkettő azáltal fejti ki hatását, hogy gátolja a peteérést, és fokozza a nyakcsatornát kitöltő nyálka sűrűségét (viszkozitását), ezáltal megaka­dályozza, hogy a spermium hozzáférjen a petesejthez, ha mégis volna peteérés. Emellett a méhben meggátolja a megter­mékenyített pete beágyazódását. A kom­binált fogamzásgátló tabletta valamivel hatásosabb a minitablettánál. A mini­tabletta akkor a legmegbízhatóbb, ha mindennap ugyanabban az időpontban veszik be (a kombinált tabletta valamivel tartósabb hatású).

Mellékhatások tablettáknál?

Egyes nőknél a fogamzásgátló tab­letta szedése bizonyos (a különböző ké­szítményektől függő) mellékhatásokkal járhat, például: vizenyő, testsúlyváltozás, hányinger, emlőérzékenység, csökkent vagy fokozott libidó, hajhullás, rendel­lenes menstruáció (szivárgó vagy erősebb, ritkább esetben rendszertelen vagy telje­sen kimaradó vérzés). Kevésbé gyakori tünet a levertség, a figyelmetlenség, a fe­szültség. A mellékhatások néhány menst­ruációs ciklus után rendszerint enyhül­nek, esetleg meg is szűnnek.

A 35 évesnél idősebbek és az erős do­hányosok jobban ki vannak téve a káros mellékhatások veszélyének (pl. Vérrög, szívinfarktus, stroke). A tabletta bizonyos kórelőzmények esetén sem javasolható (például trombózis, fibróma, cukorbe­tegség, magas vérnyomás, bizonyos da­ganatos betegségek után). Ilyen esetben a szedésüket feltétlenül meg kell beszélni az orvossal.

Az előnyös oldalon a tabletta egy egész sor betegség megelőzésére is alkal­mas, amilyen például a vesemedencegyulladás, a jóindulatú emlőbántalmak, a méhen kívüli terhesség, a petefészek- és méhrák, a petefészekciszta, a vashiányos vérszegénység (a kisebb vérveszteségnek köszönhetően). A tabletta csökkenti to­vábbá az ízületi gyulladás és (valószínű­leg) a csontritkulás veszélyét, valamint a menstruációs görcsöket. Ezenkívül sok nő tapasztalja, hogy a tablettától a menst­ruáció előtt kevésbé ideges, rendszeressé vált a vérzése, és (készítménytől függő mértékben) tisztább lett a bőre. Tudomá­nyos kutatások szerint a tabletta nem növeli a mellrák kockázatát.

Hormoninjekció

A hormoninjekció igen hatá­sos fogamzásgátló módszer (hatásfoka 99,7%), amely leállítja a peteérést, és a méhnyakat kitöltő nyálka viszkozitásá­nak fokozásával elejét veszi a pete és a spermium találkozásának. A karba vagy farizomba adható oltás hatása három hónapig tart. Az ilyesfajta szer szoptató anyáknak is adható, mivel csak progesz­teront tartalmaz.

A tablettához hasonlóan ennek is le­het szabálytalan vérzéssel, hízással, puffágással járó mellékhatása. Egyes nőknél a menstruáció ritkább lesz és kevesebb pa­naszt okoz, ötéves alkalmazás után nem­egyszer meg is szűnik a ciklus. Mások­nak erősebbé válik és tovább tart. A tab­lettához hasonlóan ez se való minden­kinek, alkalmazásáról csak az egyéni egészségi állapot és az előzmények alap­ján lehet dönteni.

Az injekciós megoldás legnagyobb előnye abban áll, hogy 12 hétig hatásos, ez pedig nagy előny lehet olyanoknak, akik nem szeretnek állandóan a fogamzás­gátlással foglalkozni, vagy hajlamosak megfeledkezni a tablettáról vagy a pesszárium fölhelyezéséről.

Tapasz

A gyufásdoboz nagyságú, bőr­felszínre ragasztható tapasz ugyanazokat a hatóanyagokat juttatja a szervezetbe, mint a tabletta, csak más módszerrel. Az orálisan szedhető fogamzásgátlókkal ellentétben a tapasz egyenletes hormon­szintet biztosít, mert a felszívódás a bő­rön keresztül folyamatosan és egyenle­tesen történik. A tapaszt egy hétig kell hordani, majd három héten át a hét azo­nos napján ki kell cserélni. A negyedik, „tapaszmentes” hét a menstruációnak van fenntartva. A tapaszcsere a nap bár­melyik órájában végrehajtható. Aki el­felejti kicserélni, és hét napon túl ugyan­azt a tapaszt viseli, még két napra ke­gyelmet kap, ugyanis addig még kitart a hatása.

A tapasz használatát semmilyen te­vékenység nem korlátozza, tehát zuha­nyozás, torna, szaunázás, pezsgőfürdő­zés stb. Közben is viselhető. Tapadását a nedvesség, a hőmérséklet nem befo­lyásolja. A nők többsége a fenekére vagy a hasa aljára ragasztja, de a törzsön (az em­lő kivételével) vagy a felkar külső részén is elhelyezhető.

A többi hormonális fogamzásgátló­hoz hasonlóan a tapasz is igen biztonsá­gos (hatásfoka 99,5%), azonban hatása 100 kilós testsúly fölött csökkenhet. Mellékhatásai a tablettáéival azonosak.

Hüvelygyűrű

2004 óta Magyarorszá­gon is elérhető ez az apró (kisebb pénz­érme nagyságú), átlátszó, gumigyűrű módjára tágítható rugalmas műanyag gyűrű, amelyet a hüvelybe kell helyezni, és 21 napig bennhagyni. Behelyezés után a gyűrű csekély mennyiségű, egyenlete­sen adagolt ösztrogént és progeszteront bocsát ki. Hatását a hüvelyen belüli pon­tos elhelyezkedése nem befolyásolja, mi­vel nem mechanikus eszközként műkö­dik. Havonta egyszer saját kezűleg könnyen behelyezhető, és utána nem kell naponta a tablettára, illetve minden kö­zösülés előtt a pesszáriumra gondolni. Kivétele után megjön a menstruáció.

Az új gyűrűt az előző kivétele után egy héttel kell behelyezni (akkor is, ha a menstruáció még tart). Kutatások szerint a tablettához képest a gyűrű jobban szabá­lyozza a menstruációs ciklust, és ritkábban okoz áttöréses vérzést. Mivel a kombinált tablettával azonos hormonokat tartalmaz, a mellékhatások is nagyjából azonosak, aki tehát tablettát nem szedhet, az gyűrűt sem alkalmazhat. Szoptató anyáknak sem javasolható. Hatásfoka 98-99%.

2. Mechanikus védekezési módszerek

Pesszárium

A pesszárium nem más, mint egy kupola formájú gumisapka, amelyet a méhszájra kell felhelyezni, hogy elszigetelje a spermától. A biztosabb fo­gamzásgátlás érdekében spermicid géllel együtt kell használni a (94% hatásfok­kal záró) pesszáriumon esetleg áthatoló spermiumok ellen.

Attól eltekintve, hogy nő a húgyúti fertőzések kockázata, és a spermicid szer vagy a gumi allergiát válthat ki, a gumi-pesszárium veszélytelennek mondható. Sőt spermiciddel együtt használva látha­tólag csökkenti a kismedence-fertőzések veszélyét, amelyek meddőséget okoz­hatnak. Sem a szoptatásra, sem az anya­tejjel táplálkozó gyerekre nincs semmi­lyen hatással.

A pesszáriumot szakorvossal kell fel­íratni, és a megfelelő méretet vele meg­állapíttatni. Szülés után ismét ki kell vá­lasztani a megfelelő méretet, minthogy a méhszáj alakja és mérete változhatott. Hátránya, hogy minden közösülés előtt fel kell helyezni (hacsak néhány órán be­lül nem lesz ismétlés, amely esetben csak a spermicidet kell pótolni), 6-8 órát marad fenn, de 24 órán belül ki kell venni. (Egyes szakemberek szerint jobb 12-18 órán belül kivenni, behelyezését pedig érdemes az esti fogmosáshoz idő­zíteni, nehogy a szenvedély hevében meg­feledkezzenek róla.) Sok nő nem kedve­li, hogy a hüvelyen át kell felhelyezni. Rendszeresen ellenőrizni kell, nincs-e kilyukadva.

Méhszájsapka

Sok szempontból a pesszáriumhoz hasonló. Szintén szakor­vossal kell a méretet megállapíttatni, spermiciddel együtt kell használni, és szintén az a feladata, hogy a spermiu­mokat ne engedje a méhbe jutni. A pesszáriumhoz képest kisebb a hatásfo­ka (60-70%), ennek ellenére sok szem­pontból előnyösebb. A nagyobb gyűszűre hasonlító, szorosan a méhszájra záruló peremmel rendelkező, rugalmas kupak feleakkora sincs, mint a pesszárium. További előnye, hogy a pesszá­riumhoz megszabott 24 helyett 48 órán keresztül maradhat a helyén. Egyes nők szerint néhány napos viselés után rossz lesz a szaga, mások a felhelyezését tart­ják nehéznek.

Ebből is létezik újabb (85% hatás­fokú) márka, mely szilikonból készült, tengerészsapkára hasonlító formájú ku­pak. A méhszájra záruló pereme szige­teli a hüvely falát, és spermicid szer tá­rolására, valamint az ondó befogására szolgáló vájattal rendelkezik. Kihúzó-zsinórral is fel van szerelve.

Hüvelyszivacs

A jelenleg korlátozot­tan kapható szivacs célja a méhszáj elzá­rása, hogy a spermium ne juthasson a petesejthez, továbbá magának a sper­mának a fölszívása. Nem kell hozzá se orvos, se recept, viszonylag könnyen használható (a pesszáriumhoz hason­lóan saját kezűleg kell behelyezni), a többi mechanikus védekezésnél na­gyobb spontaneitást tesz lehetővé (be­helyezés után 24 órás védelmet bizto­sít), a szoptatott gyereket nem érinti. Fogamzásgátló hatása elsősorban a szi­vacsot átitató spermicidnek tulajdonít­ható.

A pesszáriumnál valamivel kevés­bé biztonságos (hatásfoka kb. 80%), de a fertőtlenítő hatást is kifejtő spermicidnek köszönhetően csökkenti a nemi úton terjedő fertőzések (pl. Gonorrhea, chlamydia) veszélyét. Ezzel szemben a candida okozta gombás fertőzések ve­szélyét fokozza. Van, aki erre a spermicidre allergiás, mások a hüvelybe du­gott szivacstól ódzkodnak. Az előírtnál hosszabb ideig nem szabad bennhagy­ni, és maradéktalanul el kell távolítani (a bennmaradt szivacsdarabkák kelle­metlen szagot és fertőzést okozhatnak). Egy szivacs csak egyszer használható.

Óvszer

A kondom (gumi óvszer) né­ven is emlegetett, latexből vagy termé­szetes anyagból (birkabélből) készült, a hímvesszőre húzható fogamzásgátló eszköz gondos használat mellett kiváló születésszabályozó, bár a többinél talán kevésbé biztonságos (86%). Fogamzás- és fertőzésgátló hatása – épségének elő­zetes ellenőrzésén kívül – spermicid szerrel vagy zselével is fokozható. Az óv­szer tökéletesen ártalmatlan, bár a latex vagy a spermicid egyeseknél allergiás reakciót válthat ki.

Előnye, hogy nem kell hozzá se orvos, se recept, könnyű beszerezni és zsebre vágni, továbbá csökkenti a nemi betegségek terjedésé­nek lehetőségét, mint amilyen a gonorrhoea, a chlamydia vagy az AIDS (az AIDS-vírus ellen jobban véd a latex óv­szer). Mivel sem a szoptatásra, sem az anyatejjel táplált gyerekre nincs hatás­sal, és szülés után sem kell átszabni (mint a pesszáriumot), számos házas­párnak ideális „átmeneti” megoldást kí­nál. Egyesek szerint azonban lerontja a spontaneitást, hogy közösülés előtt (de csak merevedés után) kell felhúzni. De olyanok is akadnak, akik ezt is a szeret­kezés kedves részének tartják.

A hatás fokozása érdekében, a szi­várgást megelőzendő, a péniszt az erekció teljes elmúlása előtt ki kell húzni, s az óvszert csak azután szabad levenni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.