Éhség kontroll

Üdítők iránti vágyódás titka

Állandónként azon kapja magát az ember, hogy folyadékok után érez szüntelen sóvárgást. A szilárd ételekhez hasonlóan a legtöbb ital is hangulatmódosító tulajdonságokkal bír, amelyek vonzóak azok számára, akik menedéket keresnek az érzelmi fájdalom elől. Elsősorban három folyadék után szoktunk sóvárogni: a diétás üdítők, a kávé és az alkohol után.

Diétás kólák és falásrohamok

Mindig is bámulatosnak találtam, hogy sok kliensem egy doboz diétás kólát hozott magával az első terápiás ülésre. Gábriellé tipikus példa volt erre a viselkedésre:

A csinos, barna nő félénken lépett be az irodámba, kezében egy világos, piros-fehér alumíniumdobozos diétás kólával. Aprókat kortyolt belőle, miközben válaszolt az első néhány kérdésemre azzal kapcsolatban, hogy miért jött el hozzám. A kortyolgatásból mohó nyeldeklés lett, amint Gábriellé egyre több részletet osztott meg velem az életéről.

ital-dieta-kola-nagy
A diétás kóla a krónikus fogyókúrázók egyik kedvenc élénkítőszere!

Beszélt a fiújáról, akivel hol szakítottak, hol ismét összejöttek, és kortyolt egyet. Aztán mesélt többszörösen elvált anyjáról, és felhörpintette a megmaradt ital nagy részét.

Gábriellé és diétás kólát vedelők többsége számára a folyadék biztonsági szelepet jelent — valamit, amihez ragaszkodhatnak, ami energiát és izgatottságot ad a zsír vagy a kalóriák „elkötelezettsége” nélkül. Mintha csak lenne egy tökéletes párjuk.

A diétás kólák szénsavtartalma miatt a koffein és a mesterséges édesítőszer, a NutraSweet sokkal gyorsabban hat. A diétás kóla frissítő ital, és feltölti az embert. Sok nő használja ételhelyettesítőként és táplálékként. „Nincs szükségem ebédre vagy vacsorára; csak megiszom ezt a diétás kólát” —– szokták mondani.

Mi a titka az édes íznek?

A NutraSweet két aminosavból áll: aszpartámsavból és fenilalaninból. Mindkét aminosav erősen élénkítő hatású, és kiváltja az izgató neurotranszmitterek termelését. Az aszpartámsav különösen kötődik a fokozott állóképességhez és kitartáshoz. Nem csoda, hogy a diétás italok a felgyorsult életritmusú nők kedvencei: minden élénkítő összetevő hatása arra irányul, hogy folyamatosan mozgásban tartson.

Sok kutatás kimutatta, hogy a kalóriamentes italok a nap későbbi részében magas kalóriatartalmú falásrohamokhoz vezethetnek.

Az édesszájúak vonzódnak az édes ízekhez még akkor is, ha nem a cukor az édesítő összetevő. Megint mások nagyon érzékenyek a mesterséges édesítőszerek vegyszerízére.

Azonban az édesszájúak többsége szereti az édes ízeket, tekintet nélkül azok forrására. Több kutatás is feljegyezte ezt a viselkedést, és azt mutatta, hogy a túlevéses rohamok gyakran következnek be édes ízű ételek fogyasztására adott reakcióként. Ezekben a kutatásokban még akkor is túlevés következett be, ha az édesítőszer mesterséges vagy diétás volt. Valójában egyes emberek evésrohamai a „diétás” ételekre irányulnak, és olyan sokat esznek azokból, hogy következésképpen gyarapodik a súlyuk, vagy akár el is híznak. Egyes kutatók úgy vélik, hogy a mesterséges édesítőszerek serkentik az étvágyat, és falásrohamokat váltanak ki.ital-gyumi-nagy

Érthető, hogy egy mesterséges édesítőszer, mint az aszpartám falásrohamokat válthat ki. Amint korábban már említettem, a két alapvető összetevő egyike egy fenil-alanin nevű aminosav. Ezt „természetes” édesítőként értékesítik, mivel az aminosavak természetes módon előfordulnak a fehérjét tartalmazó termékekben. Azonban a fenil-alaninre sokan érzékenyek.

Talán észrevette már a diétás kólás dobozokon és palackokon látható kis figyelmeztető címkét, miszerint mindenkinek, aki PKU-ban szenved, kerülnie kell az ital fogyasztását. Ez a rövidítés a fenílketonúria nevű betegséget takarja, amely 20 000 gyermekből egyet sújt. Ezek a gyerekek úgy születtek, hogy nem rendelkeznek a fenil-alanin feldolgozásához szükséges enzimmel. Mivel nem képesek feldolgozni ezt az anyagot, az felszaporodik a szervezetükben, és visszafordíthatatlan visszamaradást eredményez.

Szénsavas italok fogyasztása pszichológiai hatást eredményeznek?

Sok olyan ember van, aki nem szenved PKU-ban, mégis káros reakciókat tapasztal ezzel az aminosavval kapcsolatban. Sok dokumentált panasz ismert, ahol az emberek arról számolnak be, hogy szédülést, fásultságot, ijedtséget vagy ájulást tapasztalnak, miután aszpartám formájában fenil-alanint fogyasztottak.ital-udito-nagy

Azt tapasztaltam, hogy a szénsavas italok általában pszichológiai hatást keltenek. A szén-dioxid versenghet az oxigénnel, vagy felgyorsíthatja a koffein és az aszpartám hatásait. Egyes nők pánikrohamról számoltak be, amikor az életükben lévő túlzott stressz mellé nagy mennyiségű diétás kóla fogyasztása társult. (Gyanítják, hogy a szénsavtartalom hozzájárult ezekhez a rohamokhoz.) Végül is közismert, hogy a szénsavtartalmú alkoholos italok gyorsabb lerészegedést eredményeznek, mint a szénsavmentesek.

A kóla testünk magnéziumszintjét is csökkenti, és ezáltal ételsóvárgást kelthet.

Kutatási eredmény! A Kelet-Tennesse Egyetem munkatársa, dr. Kenneth Weaver elvégzett egy kutatást, amelyben megállapította, hogy a kólában lévő foszforsav kötődik a testben lévő magnéziumhoz, és kivonja azt. Minden egyes 3,3 dl-es dobozos kóla 36 mg foszforsavat tartalmaz, amely 36 mg magnézium eltávolítását eredményezi.

Mindig mindenben a mértékletesség a legbölcsebb választás!

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.