Éhség kontroll

Olajos magvak és mogyoróvaj: a szórakozás utáni sóvárgás első jelei!

Úgy tűnik, túlságosan stresszes, időhiányos világunkban kevés tere van a lazításnak és az örömnek. De szórakozásra mégis minden teremtménynek szüksége van. Csak nézze meg a kedvenc háziállatát vagy a dokumentumfilmekben látható állatokat, mindannyian játszanak! A szórakozás és a játék éppolyan természetes, mint a légzés és az ivás.

Gyakran próbáljuk takaréklángon tartani ezt az alapvető emberi szükségletet, és reméljük, hogy majd elmúlik. De minden elfojtott vágyhoz és érzelemhez hasonlóan ez sem múlik el attól, hogy figyelmen kívül hagyjuk. Inkább csak erősödik a vonzereje.

Olajos magvakkal a boldogság eléréséhez!

Az olajos magvak utáni sóvárgás a szórakozás és az öröm iránti kielégítetlen vágy kifejeződése. Az olajos magvakban rejlő vegyületek, valamint a magok állaga megnyugtathatja a szórakozást nélkülöző embereket.olajos-magvak-sok-nagy

Ha elnyomjuk a szórakozás iránti igényt, akkor „játékhiányos szindrómát” élünk át (komolyan!). Ez hasonlít a kiégéshez, és tünetei magukban foglalják a fáradtságot, a nyűgösséget és az ingerlékenységet amiatt, hogy nem működik az életünk; és annak elfelejtését, hogy mit jelent a szórakozás.

Foglalkozzunk SAJÁT magunkkal is!

Sokféleképpen racionalizáljuk, hogy miért zárjuk ki a szórakozást az életünkből. Gyakran szoktam hallani például a következő állításokat, amikor az emberek elmagyarázzák, miért nincs szükségük regenerálódásra:

 • „A gyerekeimre és a férjemre kell szánnom az időt és az energiát.”
 • „Először teljesítenem kell a céljaimat, majd utána szó”
 • „Nem lehetek ilyen önző.”
 • „Lehet, hogy másoknak szükségük van a szórakozásra, de én felül állok minden ilyesmin!”

A játékot nélkülöző emberek gyakran olajos magvakat használnak arra, hogy azonnal hozzájussanak az agyban örömöt kiváltó vegyületeket előállító anyagokhoz, valamint arra, hogy levezessék a frusztrációt, vagy vigaszt nyerjenek.

Egyes túlságosan stresszes, mindennemű szórakozástól mentes életmódot folytató emberekből hiányzik a lelkesedés. Kiégtek, és arra van szükségük, hogy élvezetet és vidámságot iktassanak az életükbe. Az olajos magvak ezt a lehetőséget kínálják. A kesudió és a földimogyoró nagy mennyiségben tartalmaz tirozint, amely egy vérnyomást emelő, vazoaktív anyag.

Miért leszünk boldogok a magvaktól?

Az olajos magvak pirazint is tartalmaznak, amely az agy örömközpontját indítja be. Egy frissen felbontott, olajos magvak keverékét tartalmazó doboz vagy mogyoróvajas üveg puszta illata erős pirazin illatfelhőbe burkolja az embert, és jókora adag örömvegyülethez juttatja. Sok kliensem szokott olajos magvakat habzsolni a tiszta játék és élvezet iránti kielégítetlen vágya miatt:

 • Az olajos magvaknak magas a zsírtartalmuk, és a zsír elrejti az üresség, a magányosság, az aggodalom vagy az elégedetlenség érzését. Norbert nagyon aggódott, mert vállalatát összevonták egy másik céggel. Éjszakába nyúlóan, hosszú órákon át dolgozott, hogy bizonyítsa értékét a külső tanácsadók számára, akik próbálták eldönteni, ki maradjon, és kinek kell mennie. Norbert munkahelyi bizonytalanságai, időbeli megszorításai és a regenerációs lehetőség hiánya létrehozták a tökéletes légkört ahhoz, hogy nap mint nap földimogyoróval tömje magát.

Mosolygó nők

 • Az olajos magvak ropogósak is, ami tökéletes a stresszevők számára. A munkája miatt frusztrált Henrietta azon kapta magát, hogy az íróasztala fiókjában tartott napraforgómagot majszolja. Marékszámra tömte magába. Amint a magot őrölte a fogaival, elégedettebbnek érezte magát a helyzetével. Valójában a magok érzelmi levezetést nyújtottak Henrietta számára, és lehetővé tették, hogy elrágcsálja a karrierjével kapcsolatos elégedetlenségét.
 • Az olajos magvak krémesen simák is lehetnek, ami tökéletes a vigaszt keresők számára. Lujza sóvárgása a krémes mogyoróvajra irányult, valamint lágy, mogyoróvajas süteményekre. Nem tudott betelni velük. Ételsóvárgásai elemzése megerősítette, hogy Lujza tartott a lazítástól és a szórakozástól. Attól félt, hogy férje lustának vagy gyengének fogja tartani, ha napközben lóg egy kicsit. Ezek a félelmek váltották ki benne azt a kényszert, hogy lázasan dolgozzon a ház körül. Mogyoróvaj után epekedett, és rengeteget evett belőle, hogy enyhítse szórakozástól mentes élete miatti önsajnálatát.
 • Az olajos magvak lehetnek erősen pikánsak is, időnként nagyon csípősek, ami tökéletes az izgalmakat hajszolok számára. Róbert imádta a cajun fűszerezésű földimogyorót. Minél fűszeresebb és sósabb, annál jobb. Minden falatot élvezettel ropogtatott az égető íz és érzetek bűvöletében. Ez a sóvárgás nagyfokú érzelmi fájdalmat mutat. Jelen van benne az élet örömeitől való megfosztottság érzése, és a harag, amely ahhoz társul, hogy az illető kimarad minden vidámságból. A fűszeres olajos magvak után sóvárgó embernek igazán hasznára válik, ha bármilyen lehetséges szórakozást visz az életébe.Olajos magvak
 • Az olajos magvak mézzel ízesítve is kaphatók, ami tökéletes a cukorfalók számára. Vanda úgy érezte, hogy kimeríti az életmódja, amely tele volt munkával, és nem volt benne semmi játék. Határozottan „szupernő” volt, aki túl sokat dolgozott, és egész nap a kávéra, a csokoládéra és a pörkölt mézes földimogyoróra támaszkodott.
  Az olajos magvak utáni sóvárgása a „játékhiányos szindrómára” utalt, és a helyzet iránt érzett haragja abban nyilvánult meg, hogy ropogós olajos magvak után epekedett, és folyamatosan azokat rágcsált. A mézes bevonat segített fokozni lanyhuló energiáját. Vanda számára kimerítő, vidámságot nélkülöző élete szerencsétlen választás volt — elég pénze volt ahhoz, hogy elmehessen nyaralni vagy belekezdjen valamilyen hobbiba, mégsem hitte el, hogy a szórakozás olyan elfoglaltság, amellyel érdemes foglalkozni. Ehelyett inkább evett.
 • Az olajos magvak csokoládéval is kombinálhatók, akár ropogós, akár krémes formá A csokoládéval bevont olajos magvak jó levezetést jelentettek Patrícia számára, aki frusztrált és dühös volt unalmas szerelmi élete miatt. Szeretett volna táncolni menni, és esténként szórakozni járni a fiújával — számára ez jelentette a romantikus szerelmet. A párja azonban szívesebben töltötte az estéket és a hétvégéket azzal, hogy sportműsorokat nézett a tévében.
 • A mogyoróvajas és csokoládés kosárkák utáni sóvárgás valójában az ölelés és a vigasztalás utáni vágyat jelenti, a vidámságot nélkülöző szerelmi élet miatt. Kliensem, Anita szintén elepedt azért, hogy a férjével szórakozzon. Ám ahelyett, hogy haragot vagy frusztrációt érzett volna, depressziós volt, és az életéből hiányzó szórakozásért a szűkös családi költségvetést okolta. Tehát egyszerűen csak folyamatosan tömte magába a mogyoróvajas kosárkákat.
 • Az olajos magvak tejtermékekkel is kombinálhatók, mint például a fagylalt esetén, hogy egy érzelmileg valóban gyógyító erejű finomságot kapjunk. A lágy változatok, mint például a mogyoróvajas joghurt vagy fagylalt arra utalnak, hogy az illető kissé depressziós a szórakozás hiánya miatt. A ropogós változatok, mint például a mandulás karamella haragot vagy frusztrációt jeleznek amiatt, hogy az életünkben több a munka, mint a játék.

A szórakozás nem csupán szükségszerűség, hanem csodálatos előnyökkel is jár.

Ha jól érezzük magunkat, akkor lelkesedünk, élénkek és energikusak vagyunk. A bennünk élő gyermek ragyog, nevetünk és elengedjük magunkat.Magvak

Éljük újra gyerekkorunkat!

A gyermekek természetes, tiszta vidámságot élnek át (szemben a versenyszerű játékokkal) – csupán az izgalom, az öröm és az élvezet kedvéért. Ön mit játszott gyerekként? Mikor érezte magát a legboldogabbnak? Ha nem emlékszik, akkor tölthet egy kis időt azzal, hogy gyerekeket néz játék közben. Vegye észre, hogyan mulatnak – a zavarodottság, a kelletlenség vagy a bűntudat legkisebb jele nélkül – abban a puszta örömben, hogy hintázás közben az égig ér a lábuk, vagy egyre magasabbra engednek egy sárkányt.

Emlékszik még arra, amikor ön tett ilyesmit?

Nem nőtte ki a szórakozás utáni vágyát, semmivel sem múlt el jobban, mint az evés vagy a légzés iránti szükséglete. Ha bármire szükségünk van, akkor többet kell nevetnünk most, hogy felelősséggel terhelt felnőttek lettünk.

Abban is hiszek, hogy belső „játszóterünk” a jómód felé vezető karrierutakra vezet minket. Erre tökéletes példa az apám, Bili Hannán. Ő a gyerekkori hobbiját, a balsafa repülőgépek építését változtatta hivatássá. Mára már több mint 15 könyvet írt a témában, és rendszeres rovata van a Model Builder magazinban. Számomra ő jelenti az élő példát arra, hogy a szórakozás forrását hogyan kell jövedelemforrássá alakítani. Apám tökéletes egészségnek örvendett, otthonról tudott dolgozni, jómódú és híres volt, és csodálatos barátságokat ápolt — mindezt azért, mert követte a szívét, és foglalkozásszerűen űzte azt, amivel természetes módon ingyen is foglalkozott.

Álljunk meg egy kicsit, és gondolkozzunk el életünkön!

Kérdezze meg magától: „Mi a szívem vágya ebben a pillanatban?”, „Ha egy milliomos finanszírozná a legvadabb álmomat, mit tennék?”, „Milyen munkát szeretnék végezni, még akkor is, ha nem kapnék érte semmiféle fizetséget az elismerésen és az elégedettségen túl?”.

Ironikus módon azok a munkák, amelyeket örömmel végeznénk ingyen is, pontosan azokat a munkákat jelentik, ahol valószínűleg a legtöbb pénzt kereshetjük. Ha szenvedélyt viszünk a munkánkba, vevőink és ügyfeleink szívesen keresik a szolgáltatásainkat. Gondolja meg, hogyan érezné magát, ha szórakozhatna a munkaidejében! Hogyan befolyásolná ez az étkezési szokásait?

Megerősítések az olajos magvak utáni sóvárgás esetén

 • Mogyoró, dió, kesudióRendjén való, vagyok magamhoz.
 • Követem a színt
 • Felismerem, hogy a szórakozás szükségszerűség
 • jól érzem magam; hagyok időt az élvezetekre és a gondtalan tevékenység
 • Szeretem elengedni magam, és hagyni, hogy a bennem élő gyermek korlátlan vidámságot és szabadságot éljen át
 • Felelős vagyok szükségleteim kielégítéséért; megengedem magamnak, hogy szórakozzak a nap során.
 • Az erő jele, ha az ember gondoskodik saját törekvéseiről és vágyairól.
Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.