Magasvérnyomás kezelése

A stressz csökkentésének „egyszerűen” elsajátítható módja

A környezet érzelmi hatásai a különböző személyiségű egyénekre eltérően hatnak. A célja felé agresszíven törő egyén érzelmileg kiszolgáltatott, indulatai igen rövid idő alatt mindent elsöpörnek, gyakrabban válik hipertóniássá. Viselkedés szempontjából ők az A-típusú egyének.

A-típusú viselkedés jellemzői

Az A-típusú viselkedés a hipertóniás egyénekben gyakran heveny szívizom károsodáshoz, agyvérzéshez vezet. Az A-típusú egyénekre jellemző a pozíció- és funkcióhalmozás, mely gyakran önbiza­lomhiánnyal magyarázható. A gazdasági-társadalmi helyzettől független állandó aggódás gyakran társul önértékelési zavarral.

A nem megfelelő önismeret miatt az állapot (önér­tékelési zavar) többnyire nem kerül felismerésre, és a túlkompenzáló magatartás az önhittség látszatát kelti. Az A-típusúakra gyakran a bizalmatlanság, ellenségesség jellemző. Minden hibát észrevesz, felnagyít, indokolatlanul dühbe gurul, szerepkörét eltúlozza. Agresszivitására jellemző, hogy nem csupán győzni, hanem könyörtelenül uralkodni is akar. Jellemző az idővel való állandó, kilátástalan küzdelem.

Gyorsan beszél, a beszélgetőpartnerek mondatait befejezi helyettük, illetve elkalandozik beszélgetés közben. Semmire sincs ideje, gyorsan eszik, gyorsan sétál, egyre többet dolgozik, egyre kevesebbet pihen. Jellemző a párhuzamosan végzett 2-3 tevékenység (borotválkozás, rádióhallgatás, evés közbeni jegyzetelés, telefonálás stb.). Az önpusztítás mielőbbi megszüntetése minden A-típusú egyén (és környezete) számára létfontosságú.

B-típusú egyének jellemzői

A B-típusú egyének nyugodtak, könnyedek, barátságosak, türelmesek, megértők, békében élnek önmagukkal. Kellemes a velük való élet és munka egyaránt. Élvezik az életet. Az eszményi B-típusú ember persze nem létezik, azonban sikeressége, élete, hosszú távon teljesebb lenne.

Stressz csökkentése

A magas vérnyomás betegség nem gyógyszeres kezelésében nagy szerepet játszik a stressz csökken­tése. Alkalmazzon feszültségcsökkentő módsze­reket. Ez lehet figyelem elterelés, belenyugvás, sírás, vallásos ember számára az imádkozás. Néhány feszült­ségoldó módszer csak hosszas pszichoterápiás kezelé­sekkel, autogén gyakorlatok megtanulásával, pro­gresszív izomgyakorlatok elsajátításával, esetleg jógá­val, illetve meditációs technikákkal sajátíthatók el.

Újra meg kell tanulnia érdeklődni mások iránt, fedezze fel a kultúra értékeit, ünnepeken ünnepeljen, keresse az emlékezetes békés időt. Csökkentse napi aktivitását, ne csináljon egyszerre több dolgot. Figyel­jen álmaira, melyekben a sürgetettség, a szorongás nyomon követhető. Tudatosan szüntesse, mérsékelje az ellenségeskedést, a veszekedést, gyűlölködést.

Nem igaz, hogy szeretetet adni és kapni a gyengeség jele, ezért engedje a pozitív érzelmeket szabadon áramlani. Végül sohase feledje el, hogy derűvel, humorral a legnehezebb élethelyzetek is áthidalhatók, ezért talál­ja meg ennek lehetőségeit minden körülmények közt.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.