Élj egészségesen

Az egészség titka a jó emésztés – Enzimek 1. rész

Az egészség titka a jó emésztés!

Egy sereg enzim vesz benne részt. Többségüket a máj, a hasnyálmirigy és a vékonybél választja ki. E szervek és a gyomor építik fel az emésztőtraktust, amelynek rendellenes működése toxikus krízishez vezethet. Egészségünk ezért nem csupán a helyes étrenden múlik, de azon is, hogy megvannak-e szervezetünkben az emésztés megfelelői feltételei. Ezek szavatolják ugyanis, hogy a felvett táplálék célba is érjen.

Enzim
Enzimek

Az emésztést különböző enzimek vezénylik le, amelyek felszívható alkotórészekre bontják le a felvett tápanyagokat: a szénhidrátokat, fehérjéket, zsírokat és rostanyagokat. Az enzimek abban is segédkeznek, hogy a vér, a szervek és a szövetek felvegyék e tápanyagokat, majd elégessék őket életfolyamataik fenntartása érdekében. De ott vannak ezentúl a regeneráció, sejtosztódás és a kórokozókkal szembeni védekezés folyamataiban is.

Az enzimek hatnak oda, hogy a szervezet felhasználja a felvett vitaminokat és ásványi anyagokat; hormonokat szintetizálnak és összehangolják működésüket; részt vállalnak továbbá a méregtelenítés folyamataiban is. Ez a sokféle funkció közvetve vagy közvetlenül mind összefügg a testsúly-szabályozással is.

Mindennek az alapja és elengedhetetlen feltétele az emésztés folyamatainak finomra hangolása. Májunknak optimálisan kell működnie, mivel a máj állítja elő az epét, az anyagcsere egyik legfontosabb természetes előmozdítóját.

Noha az epe a májban képződik, az epehólyag tárolja. Innen kerül a vékonybélbe, akkor és olyan mennyiségben, amikor és amennyire az emésztéshez szükség van. Az epe más emésztőszervekkel is egybehangoltál! ténykedik. Savak és enzimek termelését indítja el bennük; enzimeket szintetizál az általuk kibocsátott vegyületek segítségével, és tökéletes összhangban működik együtt ezekkel az enzimekkel.

Az epe döntő jelentőségű az emésztés során!

Elég már egy falat ételt a szánkba venni, és a máj menten beindítja az emésztés folyamatát. Epe áramlik ki az epehólyagból a közös epevezetékbe, ami aktiválja a hasnyálmirigy emésztésért felelő enzimjeit. Az epe ezután a vékonybélben ezekkel az enzimekkel összefogva lebontja az idejutott táplálékot.

Az epe és az emésztőenzimek a gyomorsavval összedolgozva az emésztéshez szükséges kémhatásról is gondoskodnak. Ha az egyik vagy másik közülük túlsúlyba jut, a szervezet menten termelni kezdi a többit, hogy helyreállítsa a kibillent egyensúlyt.

Ha például kevés epe képződik, és ezért kevesebb hasnyálmirigy-enzim aktiválódik, a gyomor visszafogja gyomorsav (sósav) termelését. Különben a lúgos kémhatású epe és hasnyálmirigy-enzimek nem tudnák semlegesíteni a patkóbélbe az étellel együtt érkező valamennyi gyomorsavat. Ez patkóbélfekélyhez és a teljes emésztőtraktus gyulladásához vezethet.

Látjuk tehát, hogy elegendő és kiegyensúlyozott epeszekréció nélkül nem lehet szó jó emésztésről. Az utóbbiról ne enzimek vagy sav mesterséges hozzáadásával gondoskodjunk, hanem a máj és az epehólyag megtisztításával.

Mindig rágjuk meg az ételt, mert segít az emésztésben!
Mindig rágjuk meg az ételt, mert segít az emésztésben!

 A jó emésztés elősegíthető!

Rágjuk meg alaposan az ételt, mert ez mind a szájban, mind pedig a hasnyálmirigyben elindítja az emésztőnedvek termelődését. Déltájra időzítsük a főétkezést, amikor ez tetőponton van. Ne együnk este 7 után, mert ekkor az utóbbi drámaian aláesik. Térjünk nyugovóra 10 óra előtt, hogy májunk regenerálódva elegendő epét tudjon termelni a következő napra. Ne feledkezzünk meg a kiegyensúlyozott és természetes étrendről sem, amelynek megemésztése így nem kerül túlzott erőfeszítésébe a szervezetnek.

Enzimekben gazdag ételek: az ananász, az avokádó, a szőlő, a papája, valamint az áztatott és csíráztatott magvak.
Enzimekben gazdag ételek: az ananász, az avokádó, a szőlő, a papája, valamint az áztatott és csíráztatott magvak.

 Némelyik étel gazdag enzimekben

Ezek bő választékban állnak rendelkezésünkre. Ilyenek az ananász, az avokádó, a szőlő, a papája, valamint az áztatott és csíráztatott magvak. Ha enzimekben gazdag táplálékot kezdenek el fogyasztani, nem telik bele néhány hét, és étvágyuk, valamint erőnlétük is ehhez igazodik majd. Rövidesen egészségük is láthatóan javulni fog.

Gondolják csak meg, hogy a máj egyik legfontosabb feladata a mérgek lebontása és a kiválasztásra való előkészítése. Betegségek esetén ebbéli szerepe zavart szenved. A lábadozó és a betegség miatt alultáplált szervezet azonban helyes táplálkozás mellett hamarosan megtisztul és felépül.

Minél régebb óta rakódnak azonban le szervezetünkben a toxinok, és minél régebben élünk feldolgozott élelmiszereken, annál lassabb a gyógyulási folyamat, annál tovább tart a természetes fogyás.

Vizsgáljuk meg ezek után az epe és a három enzim szerepét. Mindhármat a szervezet állítja elő az emésztés számára. Mindebből képet alkothatnak, milyen összetett is az epe és a három fő emésztőenzim – a proteáz, amiláz és a lipáz -feladatköre.

Milyen feladatai vannak az epének?

Epe: Az epe epesavakból, epesókból, koleszterinből, vízből és epefestékből áll. A máj többszörös funkcióját és az egészségmegőrzésben játszott központi szerepét tekintve nem tudom eléggé hangsúlyozni, milyen fontos, hogy rendben legyen az epeszekréció.

Mi mindenben játszik szerepet az epe?

  • Beindítja a hasnyálmirigy enzimjeinek elválasztását.
  • Az epesavak nélkülözhetetlenek a zsírban oldódó vitaminok emésztésében, felszívódásában és szállításában. Ugyancsak közrejátszanak a hasnyálmirigy lipázával együtt a trigliceridekből felszabaduló tápanyagok szállításában és sejtek általi felvételében.
  • Az epe lebontja a méreganyagokat, egyebek között a gyógyszerek metabolitjait, előkészítve e toxikus anyagcseretermékeket, hogy kiürüljenek a széklettel.
  • Lúgos kémhatásával semlegesíti a vékonybélben a gyomorból a patkóbélbe ürülő nagy mennyiségű gyomorsav hatását.
  • Mennyisége fordítottan arányos a koleszterinével, amelyet megemészt és a véráramba juttat. A májnak is koleszterinre van szüksége az epesavak szekréciójához.
  • A koleszterin megemésztésének feltétele, hogy előtte emulgeálódjék. A mosószerekhez hasonlóan az epesavak parányi cseppekre bontják szét a zsírgolyócskákat. E megnövekedett felületen már el tudja végezni további lebontó munkáját a hasnyálmirigyben termelődő lipáz.
  • Az epe szállítja a véráramba jutott zsírt is, azaz a lebontott zsírsavakat, koleszterint és triglicerideket.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.