Élj egészségesen

Helyes életmód terhesség előtt és alatt

1. Méreganyagok a testben

Minden mérgező anyag, amellyel a várandós nő érintkezésbe kerül, a magzatba jut. Szennyezett világunkban manapság sok csecsemő jelentős méregtelítettség­gel születik, ami tönkreteszi a szervezetüket, fizikálisan és mentálisan sérülé­kennyé teszi őket. A szokványos buktatókat elkerülve méreganyagoktól kevésbé terhelt, és így erősebb szervezetű gyermeket hozhat világra.  A sikeres terhesség alapvető feltétele a szervezet méregmentességének megőrzése.

Amennyire lehetséges, tartsa távol magát mindenféle mesterséges vegyszertől, mint a testápoló szerek, sminkek, illatszerek, hajfestékek, takarítószerek, rovar­irtók, vegytisztítók, ipari vegyszerek, háztartási festékek stb. A terhesség időszaka nem a megfelelő alkalom a lakás átdekorálására vagy új bútorok vásár­lására, mivel mindez az újszülöttre ártalmas mérgező vegyszerek tömkelegét juttatja a lakókörnyezetbe.

Ne menjen olyan helyekre, ahol mérgező anyagok vannak, például fodrászatba, klórozott vizű úszómedencébe, bevásárlóközpont­ba és kórházba, egyáltalán sehova, ahol vegyszerszag van.

Fogorvos

Ne menjen fogorvoshoz, mivel többnyire mérgező anyagokat használnak. Ha feltétlenül fogtömésre van szüksége, óvakodjon az amalgámtól. Kérjen fehér fogtömést, és vitassa meg fogorvosával a kevésbé mérgező megoldásokat.

Gyógyszerek

Ne szedjen gyógyszereket. Igyekezzen elkerülni az orvosi vizsgálatokat, a gyógyszeres kezelést, illetve gyógyászati eljárásokat, hacsak nem feltétlenül el­engedhetetlenek.

Elektronikus sugárzás

Kerülje az elektronikus képernyőket, mert káros sugárzást bocsátanak ki; ne dolgozzon hosszú ideig számítógépen vagy televízióval szemben. Mobil- és rá­diótelefont csak szükség esetén és a lehető legrövidebb ideig használjon, mivel ezek is sugároznak, aminek a következményeit még nem tanulmányozták kellően.

Gondolja át alaposan, hogy mindennapi közvetlen környezetében mi lehet ká­ros hatással gyermekére: valamilyen sugárzás, szennyezés, magasfeszültségű vezeték, rossz minőségű víz, a környéket szennyező ipari létesítmények stb.; te­gyen lépéseket az ezekből eredő gondok elkerülésére.

2. Lelje örömét a terhességben!

Terhesség alatt az érzelmek, a gondolatok és a viselkedésmód jelentős hatással vannak a magzat fejlődésére. A derűs érzelmek a szervezet kedvező biokémiáját mozdítják elő, míg a negatív érzelmek ártalmas hormonokat és más vegyi anya­gokat hoznak létre, ami hátrányos hatással lehet a gyermekre. Ezért létfontossá­gú, hogy a terhesség egész időszaka alatt ellazult, elégedett és boldog legyen. Könnyű azt mondani, felelheti erre. íme, néhány gondolat e cél eléréséhez.

Első a gyermek

A fogantatás pillanatától kezdve a gyermeknek kell az elsődlegesnek lennie. Minden egyébnek a második helyre kell szorulnia. Bármit tervez is tehát tenni, az legyen az első gondolata: milyen hatással lesz ez a gyermekemre? Legyen szó munkáról, a szabadidő eltöltéséről, a családnál vagy barátoknál tett látogatásról, mindent annak figyelembevételével kell tenni (vagy elvetni), hogy a gyermek számára a legjobbat tegye.

Ne hajszolja agyon magát, és ne próbáljon meg túl sokat tenni, hiszen a baba hordozásával már így is teljes munkaidőben van fog­lalkoztatva; minden más külön megterhelés. Mérlegelje alaposan, hogy meg­engedhető-e önmagára vagy a gyermekre nézve e külön megterhelés vállalása.

Sztressz

A stressz nem maga az esemény, hanem az eseményre adott válaszunk. Igye­kezzen uralni az élethelyzetekre adott reakcióit. Legyen higgadt és józan. Ne támasszon igényeket önmagával vagy a környezetében lévőkkel szemben, pró­báljon haladni az áramlással, és így sokkal kellemesebbnek fogja találni az éle­tét. Nehéz helyzetekben némi humorérzék csodákra képes. Kerülje azokat az embereket, akik az alkalmatlanság érzését, bűntudatot ébresztenek önben, vagy elszomorítják, és keresse olyanok társaságát, akikkel felvidul és jól érzi magát.

A jó alvás létfontosságú

Legyen az ágya puha és kényelmes, hogy jól aludhas­son, főként a terhesség későbbi szakaszaiban. Szundítson egyet minden délután – ez terhes nőknek nem tetszés szerint választható! Tervezze meg úgy a napját, hogy alkalma legyen délután pihenni, ha nem alszik is el.

Mozgás

A mindennapos séták a friss levegőn szintén nélkülözhetetlenek egy váran­dós nőnek. Kellemes, természetes környezetben, ráérősen sétálgatni a legjobb testgyakorlás.

Kerüljön még valami a naprendi pontok közé: nevessen naponta legalább egy­szer. Azaz találjon valamit – egy jó könyvet, vígjátékot, szellemes barátot, a há­ziállatát stb. -, ami mosolyra készteti és megnevetteti. Gondoljon mindarra a sok jó hormonra és egészségjavító aktív vegyületre, amelyeket a szervezet nevetés közben állít elő. Kutatások kimutatták, hogy ezek a hormonok és vegyületek mosolygós, derűs személyiséggel megáldott gyermekkel ajándékozhatják meg.

3. Készüljön fel a szülésre és a szoptatásra!

A szülőcsatornát feltétlenül elő kell készíteni a gyermek érkezésére, amit hagyo­mányos társadalmakban a nők egykor megtettek. Ehhez a szülőcsatornát jóté­kony flórával kell benépesíteni. Kenjen mindennap fürdés vagy zuhanyozás után a nemi szerv teljes területére, illetve a mellre és hónaljra házi készítésű kefirt vagy joghurtot, és hagyja megszáradni, mielőtt felöltözne. Rendellenes fo­lyás vagy hüvelygomba esetén (ami igen gyakori terhesség alatt) heti egy vagy két alkalommal helyezzen a hüvelybe egy jó minőségű probiotikum kapszulát lefekvés előtt, és hagyja ott felszívódni.

Egy év szoptatás

Barátkozzon meg a gondolattal, hogy gyermekét legalább egy évig szoptatni fogja. Olykor azonban megesik, hogy egy nő nem tud elegendő vagy megfelelő minőségű anyatejet előállítani. Érdemes ezért még az újszülött érke­zése előtt (esetleg a szülészeten) kapcsolati hálózatot kialakítani környékbeli vá­randós nőkkel, akik hajlandóak megosztani a tejüket, ha valamelyiküknek gondja adódna a szoptatással.

Szoptatós dajka igénybevétele századokon ke­resztül bevett gyakorlat volt minden kultúrában, és ez a legjobb választható megoldás, ha nem tudja a saját tejével ellátni csecsemőjét. Sohasem fogja semmi­féle tömeggyártásban készült bébitápszer minősége megközelíteni az anyatejét. Keressen erős, fiatal nőket, akiknek nincsenek egészségügyi gondjaik, és nem szednek semmilyen gyógyszert.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.