Élj egészségesen

Fogyni vágyóknak: a jóga és a testmozgás is segít!

A fürge séta, a nem megerőltető kocogás és kerékpározás egyaránt serkentőleg hat a légzésre, ahogyan a testet és elmét egyaránt megdolgoztató meditációs technikák is, például a jóga.

A jóga pihentető, kikapcsol és jól meg mozgat!
A jóga pihentető, kikapcsol és jól meg mozgat!

A jóga általában is tudatosítja testi működéseinket, megnövelve ezzel az egészséges életmód iránti igényt. Szorosabb összhangot alakít ki test és elme között, márpedig ez a kulcsfontosságú kapcsolat fájdalmasan hiányzik a mai jóléti társadalmakban.

A kutatók szerint azok, akik „tudatosan étkeznek”, étvágyukra is jobban odafigyelnek. Akkor esznek tehát, amikor éhesek, és menten abbahagyják, amikor úgy érzik, hogy megtelt a hasuk, azaz, amikor testük leadta az ehhez szükséges jelzéseket.

Aki odafigyel arra, mikor éhes valójában, és nem nassol nyakra-főre, az a testsúlyára is okosan vigyáz.

Van még valami, ami szintén jellemzi a jógázókat: egészséges élet iránti vágyuk egészséges táplálkozást is eredményez. Kerülik tehát az adalékanyagokkal telt ételeket és italokat, mert ezek mérgekkel töltenék tele a szervezetet.

A mértékkel űzött testmozgás – a séta, futás, kocogás vagy úszás – jótékonyan serkenti az immunrendszert. Bármely korcsoportban javítja az izmok és idegek összehangolt működését. Ráadásul miközben oxigén áramlik sejtjeinkbe, hangulatunk is jelentősen javul, ami a maga részéről megnöveli önbizalmunkat és önbecsülésünket.
A túlzott edzés súlygyarapodáshoz vezetne?
A túlzott edzés súlygyarapodáshoz vezetne?

 A túledzés kerülendő?

A megerőltető izommunka, például a súlyemelés, ezzel szemben kiváltja a stresszreakciót, ami óhatatlanul is súlygyarapodáshoz vezet. Ennek az az oka, hogy a túlzott testi erőfeszítés rendellenesen megnöveli a stresszhormonok -például az adrenalin és a kortizon – koncentrációját a vérben.

Kortizon akkor ürül a véráramba, ha hirtelen energiakifejtésre van szükségünk, hogy szembeszálljunk valamiféle vélt vagy valós veszélyhelyzettel. Ilyenkor a szervezet minden erőtartalékát azonnal mozgósítja.

Az emberi evolúciót tanulmányozó antropológusok az előbbit „fuss vagy küzdj” reakciónak nevezik. Mindkettő ösztönös válasz a ragadozókkal szembeni fenyegetésre.

Hogyan mozgósítja ekkor a szervezet energiatartalékait?

Kortizont termel, amely gyors ütemben lebontja az izomfehérjéket. Ez utóbbiakat aztán glikogénné, avagy vércukorrá alakítja át. Egyúttal a zsírraktárak zsírját is égetni kezdi, hogy elegendő tüzelőanyagot nyerjen.

Agyunk a megterhelő erőkifejtést is fenyegetésként érzékeli. Ebből azonban semmi jó nem származik.

Két okból is:

  1. Az egyik az, hogy a tartósan magas vércukorszint inzulinrezisztenciához, emez pedig súlygyarapodáshoz vezet.
  2. A második ok, amiért a fárasztó testmozgás egészségtelen, az, hogy a kortizon a szó szoros értelmében feleszi izomzatunkat, amelyet a későbbiekben sem sikerül már pótolnunk. Miután az adrenalin kiürült ereinkből, máris megtapasztaljuk a káros mellékhatásokat.

Az erőltetett edzés abbahagyásával a leadott kilók is visszajöhetnek, olvassa el következő cikkünket, erről szó lesz!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.