Élj egészségesen

Találja meg, mivel tudja oldani a stresszt!

Nem vagyunk egyformák, mindenki másként szabadulhat meg a stressztől. Találják meg, mi a legjobb megoldás az önök számára. Járjanak egyet a környéken vacsora után játsszanak a házi kedvenccel, csodálják meg a naplementét vagy heverjenek el a kanapén/fotelben, és élvezzék az édes semmittevést.

Találjuk meg a a számunkra legjobb stresszoldást, akár egy pihentetőalvás is alkalmas lehet erre.
Találjuk meg a a számunkra legjobb stresszoldást, akár egy pihentetőalvás is alkalmas lehet erre.

Ahogy érezni kezdik ennek az egyszerű módszernek az áldásos hatásait, lassan kezdenek majd átállni egy nyugodtabb életszemléletre a korábbi stressz függőség helyett. Ekkor talán olyan további módszereket keresnek maguknak, amelyek helyreállítják test és elme egyensúlyát. Ilyen a progresszív relaxáció, a mélylégzés, a meditáció és a jóga.

Pihenés és regeneráció

Az alvás, mint minden más az emberi szervezetben, a természet biológiai órájához igazodik. Ez szabályoz be minden életműködést, a szervek és szövetek életfolyamatait, az emésztést és a kiválasztást, a regenerációt és a hormonok szekrécióját.

Alvás és pihenés közben megújulunk!
Alvás és pihenés közben megújulunk!

Ha alszunk, szervezetünk megpihen. Szerveink és szöveteink ilyenkor újulnak meg és töltődnek fel. Testünk a bioritmust követve késő este „leereszt”. Ekkor indulnak be a tisztulás és regeneráció folyamatai.

Mi történik alvás közben?

A növekedési hormonok, amelyek a sejtek növekedéséért, karbantartásáért és megújulásáért felelnek, például este 10 és éjfél között termelődnek nagy mennyiségben. Éjfél és hajnali 2 között, a máj hozzájut ahhoz az energiához, amire szüksége is lesz ötszázvalahány funkciója ellátásához.

Mivel nem vagyunk tudatában e folyamatoknak, gyakran arról is elfeledkezünk, mennyire fontos összehangolni alvási szokásainkat a bioritmusunkkal.

A szervezet aktivitási szintjét, azaz, hogy álmosak vagy éberek vagyunk-e, két hormon szabályozza: a szerotonin és a melatonin. Mindkettő bioritmusunkhoz igazodik. Mivel ez utóbbi a nap járását követi, fontos, hogy este 10-kor álomra hajtsuk a fejünket és napkeltekor, reggel 6-kor ébredjünk.

Noha első hallásra ez képtelenségnek tűnhet, a túlsúly és az elhízás nem csupán attól függ, mit eszünk, de attól is, mennyit alszunk, és mikor térünk nyugovóra esténként.

Kiterjedt kutatások folytak e téren, amelyek kimutatták a kapcsolatot a krónikus alváshiány – éjszakázás, egész éjjeli virrasztás, megzavart és rendszertelen alvás – között. A tudósok arra jutottak, hogy ez az összefüggés annál szorosabb, minél fiatalabb korosztályt vizsgáltak.

Felvetik továbbá, hogy az alváshiány összefüggésbe hozható a glukóz intoleranciával és az inzulinrezisztenciával, azaz a 2-es típusú cukorbaj kórképével.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.