Fájdalom enyhítése

Asztma természetes kezelése

Az asztma olyan légzési betegség, amely a tüdő apró hörgőinek aller­giás reakció okozta súlyos gyulladása miatt alakul ki. A hörgők oxigént szállítanak a véráramba, visszafelé pe­dig szén-dioxidot visznek. Az asztma allergiás okai hasonlók az ekcémái­éhoz és a szénanátháiéhoz.

A gyer­mekkorban kezdődő asztma felnőtt­korra gyakran magától elmúlik, a fel­nőttkori asztma ezzel szemben általá­ban hosszadalmas betegség. Amíg az allergia tart, addig valójában csak tüneti kezelésre van lehetőségünk, de sokféle természetes gyógymóddal enyhíthetjük a tüneteket, ezzel is se­gítve a gyógyulási folyamatot.

Figyelmeztetés! A súlyos asztmás rohamok életveszélyesek lehetnek, ezért azonnal orvosi beavatkozásra van szükség, különösen akkor, ha a betegnek elkékül a szája, a bőre pe­dig hideggé és nyirkossá válik.

Jóga

A tartásjavítás úgy segít az asztmán, hogy lehetővé teszi a tüdő teljes tér­fogatra tágulását. Hatékony jógapo­zíció a hal és a gyertyaállás, valamint a medenceemelés és a kobrapóz.

Gyógynövény-terápia

A csikófark, a ginzeng, a kutya­tej, a kamilla, az örvénygyökér és a kakukkfű könnyíti a légzést. Az ökörfarkkóró, a fehér mályva, az acsalapu, a vörös szilfa és a gol­gotavirág hígítja a váladékot, így segíti a nyálkahártyák tisztulását. Fogyaszthatjuk tinktúraként vagy teához adagolva, naponta három­négy alkalommal. A teához szárí­tott növényrészeket (levelet, virá­got vagy gyökeret) használjunk.

Gyógyétrend és gyógytáplálkozás

Megelőzés céljából úgy tudjuk ki­szűrni a lehetséges élelmiszer-allergéneket, ha naplóba jegyezzük, mikor és mit ettünk. Ezután bizo­nyos ételeket kizárhatunk étren­dünkből. Étkezzünk egészsé­gesen, és kerüljünk minden olyan ételt – például a tejtermékeket, az élelmiszer-adalékanyagokat és a szí­nezékeket -, amely allergiát okoz. A fehér mályvát és az ökörfarkkórót az asztma enyhítésére ajánlják. Ha már kialakultak a tünetek, próbáljunk nyers zöldségekből és gyümölcsökből léböjtkúrát tartani.

Erre a legjobb a sárgarépa, a zeller, a spenót és a grépfrút vagy a retek, a citrom, a fokhagyma, a fekete nadálytő, a torma, a sárgarépa és a cékla leve. Egy pohár meleg vízbe kevert almaecet és méz naponta háromszor fogyasztva szintén jó hatású lehet, Kiegészítőként szedjünk méhpempőt, ómega-3 és ómega-6 esszenciális zsírsavakat, hidegen préselt olívaolajat, A-vitamint (vagy béta-karotint), C- és E-vitamint, B-vitamin-komplexet, valamint az ásványi anyagok közül magnéziumot, szelént, kalciumot és mangánt.

Reflexológia

A két lábfej elülső, a lábboltozattól a láb­ujjakig terjedő részén találhatók a légzési rendszer reflexpontjai. E területek masszí­rozásával segíthetjük a nyirokrendszert a betegségek elleni küzdelemben, s e tech­nikát a hörghurut, az asztma, a mellhártyagyulladás és a gümőkór (tébécé) kezelé­sére is hasznosíthatjuk. Összpontosítsunk az érzékeny területekre, s addig masszí­rozzuk a pontot, amíg az érzékenység el nem múlik.

Figyelmeztetés

Az asztma, a mellhártyagyulladás, a tüdőgyulladás, a tüdőtágulás és a gümőkór (tébécé) akár életveszé­lyes is lehet, ezért súlyos esetben azon­nali orvosi segítségre van szükség. Az itt leírt gyógymódok hatásosan enyhítik a tüneteket, de nem gyógyítanak ki a betegségből, és nem helyettesítik az orvosi kezelést.

Naturopátia

Fel kell deríteni az allergiás reakció okát vagy okait, meg kell erősíteni immunrendszert, és el kell távolítani az allergiában szenvedők közeléből mindent, ami az allergiát okozza. A háziporatka például elég gyakori allergén, de vannak olyanok is, amelyek nem könnyen azonosíthatók. A lehetséges élelmiszeri allergéneket a kizárásos diétával azonosíthatjuk, a környezetünkben levő allergéneket azonban nehezebb meghatározni.

Jelenleg többféle allergiateszt létezik, de egyelőre kizárólagosan megbízható nincs. A levegő okozta reakciókat csök­kenthetjük folyamatos párologtatás­sal, és ionizálással. A forró és hideg vizes váltott lábfürdő, a bőr dör­zsölése, a mellkasra helye­zett mustáros borogatás és a meleg iszappakolás egyaránt hasznos lehet.

Hogyan végezzük el a kizárásos diétát?

A kizárásos étrendnek az a célja, hogy megtudjuk, milyen ételekre vagy italokra va­gyunk allergiások (ha azok vagyunk). Az allergéneket úgy tudjuk kiszűrni, hogy egy bizonyos ideig teljesen kizárjuk őket étrendünkből, majd megfigyeljük a változásokat. Egyszerre csak egyféle ételt célszerű kizárni, és ajánlatos legalább öt napot hagyni az eredmények értékelésére.

Kezdjük azzal az étellel, amelyre gyanakszunk. Ha nincs ilyen étel, akkor először a tejtermékeket hagyjuk el (ezek a leggyakoribb allergének), majd a tojást, a búzalisztet, a citrusféléket és a burgonyafélék családjába tartozó nö­vényeket, például a paradicsomot, a paprikát és a burgonyát teszteljük. Egyhetes szü­net után apránként ismét vezessük be az adott élelmiszert étrendünkbe, és huszonnégy órán át figyeljük szervezetünk reakcióit. Ha nincs semmi gond, folytathatjuk a tesztet a következő élelmiszerrel.

Figyelmeztetés!

Sohase zárjunk ki teljes tápanyagcsoportokat (fehérjét, kemé­nyítőt, szénhidrátot vagy gabonaféléket) még rövid időre sem anélkül, hogy szakkép­zett dietetikussal vagy táplálkozási szakértővel beszéltük volna, és soha ne próbálkoz­zunk szakértő tanácsa nélkül kizárásos diétát alkalmazni kisgyermek gyógyítására.

Aromaterápia

Bergamott, kámfor, eukaliptusz, le­vendula, izsópfu és majoránna illó­olaját ajánljuk asztmás roham esetén. Mindegyikből keverjünk két-két cseppet vivőolajba (például szőlő­magolajba), és masszírozzuk óvato­san a hátra és a mellkasra. A hörgő­váladék kiürülésének elősegítésére fe­küdjünk le úgy, hogy fejünk egy kis­sé lejjebb legyen, mint a tüdőnk. A váltakozva alkalmazott forró és hideg vizes fürdő (váltófürdő) mérsékli az aszt­ma tüneteit.

Használhatjuk boróka, fajdbogyó, borsmenta és rozmaring illóolaját is. Ha stressz váltja ki az asztmát, akkor nyugtatószerként válasszuk a leven­dulát és a tömjént.

Allergiatesztek

Napjainkban már sokféle allergiateszt közül választhatunk – idetartozik a vérteszt, az elektromos teszt (VEGA-teszt, MORA-teszt), az izomtónus vizsgálata (alkalma­zott kineziológia) és a pulzusteszt – de a szakértők egyiket sem találják igazán meg­bízhatónak.

Vagy azért, mert nem elfogadott tudományos alapelveken alapulnak, vagy azért, mert még nincs alapos kutatási hátterük, vagy azért, mert a vizsgálatot végzők túlságosan egyéni szempontok alapján döntenek.

Akupresszura

Lazítsuk el nyakunkat, fejünket engedjük mellkasunkra esni, majd kérjünk meg va­lakit, hogy hüvelykujjával két percig nyomja mindkét oldalon azt a pontot vál­lunk elülső részén, ahol a váll a mellkas­hoz kapcsolódik.

Relaxáció és virágterápia

A stressznek és a szorongásnak fon­tos szerep jut az asztma kialakulá­sában. Vizualizációs, meditációs és biofeedback technikával azonban hatékonyan megelőzhetjük vagy kordában tarthatjuk az asztmás ro­hamot. A roham kezdetén a Bach-féle elsősegélycseppek segíthetnek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.